Γνωρίστε την τέχνη των μπονσάι στο «Hellenic Bonsai 2014»

Γνωρίστε την τέχνη των μπονσάι στο «Hellenic Bonsai 2014»

Το «Hellenic Bonsai 2014» πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με την παρουσία του Βρετανού καλλιτέχνη και master Peter Warren - Καλλιτεχνική δημιουργία και υπομονετική δουλειά για την φροντίδα υπεραιωνόβιων δέντρων σε ρηχές γλάστρες - Η τέχνη των μπονσάι από την άποψη της φιλοσοφίας, τέχνης, αισθητικής και πολιτισμικής κληρονομιάς

Γνωρίστε την τέχνη των μπονσάι στο «Hellenic Bonsai 2014»
Ο ιαπωνικός όρος μπονσάι (盆栽, κατά λέξη σημαίνει «δέντρο σε δίσκο») και περιγράφει γενικότερα την τέχνη που αφορά στην καλλιέργεια δέντρων. Πρόκειται για τη δημιουργία μικρογραφίας υπεραιωνόβιων δένδρων σε ρηχές γλάστρες, με  απαρχές στις χώρες της ανατολής, ενώ τα τελευταία χρόνια καθίσταται ιδιαίτερα δημοφιλής και στον δυτικό κόσμο.



Οι πρώτες αναφορές για μπονσάι έρχονται από την εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα και η τέχνη των μπονσάι εξελίχθηκε έκτοτε από ενασχόληση μεμονωμένων κινέζων μοναχών σε όρο ταυτόσημο του ιαπωνικού πολιτισμού. 

Κλείσιμο


Ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας και φιλοσοφίας τα μπονσάι αποτελούν μια ενασχόληση δημιουργική, που φέρνει τον άνθρωπο σε αρμονία με τη φύση και του χαρίζει στιγμές ηρεμίας και ψυχικής ανάτασης. Συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την υπομονετική δουλειά, καθώς ένα δέντρο για να διαμορφωθεί σε μπονσάι απαιτεί σκέψη, φαντασία, υπομονή αλλά και συνεχή ασχολία σε μεγάλο βάθος χρόνου, μέχρι να αποκτήσει την τελική του μορφή, αν και σαν ζωντανό έργο τέχνης θεωρητικά δεν τελειώνει ποτέ.



Στο πέρασμα του χρόνου η επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα έκανε αρκετούς ανθρώπους και στην Ελλάδα να αγαπήσουν αυτό που ονομάζουμε “μπονσάι” και να το βάλουν στη ζωή τους. Εκτός από αξιόλογες ιδιωτικές συλλογές, δημιουργήθηκαν ομάδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που υιοθέτησαν την ενασχόληση αυτή ως μορφή ψυχαγωγίας, κοινωνικής επαφής, ανταλλαγής γνώσης και ομαδικής δουλειάς.


 
Η Ελληνική Λέσχη Μπονσάι 
«Η αγάπη μας για την τέχνη "μπονσάι" μας ώθησε το Δεκέμβριο του 2011 να ιδρύσουμε την Ελληνική Λέσχη Μπονσάι», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ιδρυτικά μέλη. 





Σκοπός του Συλλόγου που έχει συσταθεί είναι «η ανιδιοτελής προαγωγή και διάδοση της γνώσης και της τεχνοτροπίας που αφορούν στα δέντρα μπονσάι. Επιδιώκεται η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και τεχνικών σχετικά με τη δημιουργία, επεξεργασία, καλλιέργεια, διαβίωση και διατήρηση των ιδιαίτερων αυτών δέντρων». 



Τέλος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Λέσχης, «προσδοκία μας είναι να εμφυσήσουμε την φιλοσοφία της τεχνικής καλλιέργειας γηραιών δένδρων σε δίσκο, ενασχόλησης που συνεισφέρει στην αρμονία ατόμου, ψυχής και φύσης». 



Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το 2011 ο Σύλλογος «Ελληνική Λέσχη Μπονσάι», ο πρώτος και μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος, μη κερδοσκοπικός φορέας, που έχει ως στόχο την περαιτέρω διάδοση της τεχνικής καλλιέργειας μπονσάι. Όνειρο των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου αλλά και όλων όσων συμμετέχουν ως ενεργά μέλη του, είναι να συγκεντρώσει υπό την αιγίδα του όλους όσους αγαπούν τα μπονσάι στην Ελλάδα - μεμονωμένα άτομα και ομάδες/fora- ώστε να εργαστούν για την ανάπτυξη και ανάδειξη της τέχνης αυτής.



Με νόμιμες διαδικασίες, τήρηση βιβλίων και κατόπιν επίσημων αρχαιρεσιών εκλέγεται το εκάστοτε 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης με τη συμμετοχή και ψήφο όλων όσοι έχουν τη χαρά να είναι μέλη της, συμβάλοντας στην ενίσχυση και στήριξή της με την ετήσια συνδρομή τους.



Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Λέσχη Μπονσάι  (ΕΛΜ) μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου (www.hellenicbonsaiclub.gr) και στη σελίδα της Λέσχης στο facebook (HellenicBonsaiClub).


Hellenic Bonsai 2014
Έκτος από τις τακτικές προγραμματισμένες συγκεντρώσεις των μελών κατά τις οποίες εργάζονται πάνω στα δέντρα τους με ομαδικό πνεύμα, η  Ελληνική Λέσχη Μπονσάι, προσπαθώντας να συμβάλλει στη διεύρυνση και εξέλιξη της γνώσης πάνω στην τεχνική μπονσάι, διοργανώνει διημερίδα με τη συμμετοχή ξένου «master bonsai».

Πρόκειται για το «Hellenic Bonsai 2014» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με την παρουσία του Βρετανού καλλιτέχνη και master Peter Warren. Πρόκειται για συνέχεια της επιτυχημένης διημερίδας "ΓΑΙΑ 2013" που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 υπό της αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα με καλεσμένο τον ιταλό Stefano Frisoni.



Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτικό σεμινάριο που αφορά στην εκμάθηση βασικών τεχνικών διαμόρφωσης μπονσάι και θα απευθύνεται στα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Μπονσάι. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των φυτωρίων Hellas Plants ltd (Δεκελείας 185, Αχαρναί), με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας Γ. Κανελλόπουλος ΕΠΕ.

Η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει διάλεξη για την τέχνη των μπονσάι από την άποψη της φιλοσοφίας, τέχνης και αισθητικής καθώς και της πολιτισμικής κληρονομιάς, μία σύντομη πρακτική επίδειξη των βασικών τεχνικών που απαιτούνται για τη δημιουργία μπονσάι σε ένα αιωνόβιο δέντρο, ενώ θα φιλοξενείται έκθεση μπονσάι των μελών της Λέσχης. 



Η 2η ημέρα που θα είναι ελεύθερη για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ιονίου Σχολής (Σισμανογλείου 27-29, Μαρούσι), με την ευγενική υποστήριξη της διοίκησης του εκπαιδευτηρίου.


Βίντεο από την περσυνή διημερίδα της Ελληνικής Λέσχης Μπονσάι με τίτλο "Gaia 2013" 

Ποιος είναι ο master bonsai Peter Warren
O Peter Warren είναι ένας διεθνής καλλιτέχνης μπονσάι με έδρα το Λονδίνο που μαθήτευσε με τον παραδοσιακό τρόπο για έξι χρόνια στον διάσημο Ιάπωνα master, Kunio Kobayashi. 
Έκτοτε παραδίδει διαλέξεις, διδάσκει και επιμελείται ιδιωτικές συλλογές ενώ έργα του εκτίθενται στο υψηλότερο επίπεδο σε διεθνείς εκθέσεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Τον Νοέμβριο του 2013 επιμελήθηκε την σύγχρονη έκθεση μπονσάι Natural Flux στην γκαλερί Brick Lane του Λονδίνου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014, συμμετείχε ως κριτής στην 4η Διεθνή Έκθεση Bonsai στις ΗΠΑ. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εξειδικευμένα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά περιοδικά (Bonsai Focus, Kinbon, Bonsai Sekkai, κλπ.) ενώ τον Ιούλιο του 2014 δημοσιεύθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο BONSAI από τον εκδοτικό οίκο DK publishing. Ο Peter Warren θα επικουρείται από τον επίσης Βρετανό επαγγελματία, Peter Snart.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης