Διχασμένη η Γαλλία για τη σεξουαλική παρενόχληση μετά το άρθρο της Ντενέβ

Διχασμένη η Γαλλία για τη σεξουαλική παρενόχληση μετά το άρθρο της Ντενέβ

Ο γαλλικός Τύπος προβληματίζεται για τη μανιχαϊστική ρητορική των επιχειρημάτων των δύο πλευρών 

Διχασμένη η Γαλλία για τη σεξουαλική παρενόχληση μετά το άρθρο της Ντενέβ
Προβληματισμό, αλλά και αντικρουόμενες απόψεις προκάλεσε το γαλλικό Τύπο το άρθρο που δημοσίευσε χθες στη Le Monde η Κατρίν Ντενέβ και άλλες 100 προσωπικότητες, που υπερασπίστηκε την «ελευθερία» των ανδρών να «ενοχλούν» τις γυναίκες. 

Η πρώτη απάντηση ήρθε από μαχητικές φεμινίστριες, που κατήγγειλαν ότι πίσω από το άρθρο υπάρχει μια προσπάθεια να επιβληθεί η σιωπή που «έσπασε» μετά το σκάνδαλο Γουάινσταϊν. 

Ο γαλλικός Τύπος προβληματίζεται για τον απόλυτο τόνο των δύο άρθρων που δημοσιεύτηκαν, διερωτώμενος αν οι δύο απόψεις και ο απόλυτος τόνος με τον οποίο έχουν διατυπωθεί, διαμορφώνουν δύο στρατόπεδα. Το ένα επί της ουσίας προωθεί την επιστροφή του «πουριτανισμού» και το άλλο την «περιφρόνηση» των θυμάτων σεξουαλικής βίας. 

Η Liberation αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στο άρθρο που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από την Ντενέβ και διερωτάται: «Απειλείται, πράγματι, η σεξουαλική ελευθερία;» 

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ότι η «απρόσμενη και βίαιη αντεπίθεση» το κίνημα “Balace ton porc” (από το χάσταγκ στο τουίτερ που καλεί τις γυναίκες να καταγγείλουν ανώνυμα τον βιασμό ή τη σεξουαλική παρενόχληση που έχουν υποστεί από άνδρες) είναι «συζητήσιμη». «Ορισμένα επιχειρήματα είναι βάσιμα και εγείρουν θέματα. Κυρίως, τον κίνδυνο κάποιοι να κατηγορηθούν άδικα», σημειώνει το άρθρο
Κλείσιμο

Κάνουν λόγο για υπερβολικά μανιχαϊστική πολεμική

Πάντως, οι περισσότεροι αρθρογράφοι εκφράζουν λύπη για την πολεμική που έχει αναπτυχθεί και την έντονα μανιχαϊστική ρητορική. 

«Χωρίς να εισερχόμαστε στη συζήτηση περί “σεξουαλικής αρπακτικότητας” κατά “της ελευθερίας [των ανδρών] να ενοχλούν και της σεξουαλικής ελευθερίας” ο απόλυτος τόνος των αντεγκλήσεων, των κατηγοριών, των άρθρων και των κόντρα άρθρων εκπλήσσει» τον Μπερτράν Μεϊνέλ της Courrier picard, που επισημαίνει την «έλλειψη ικανότητας ανταλλαγής επιχειρημάτων και συνεννόησης, ποιότητες που έμοιαζαν να είναι πολύ γυναικείες».

«Μένει να δούμε αν έχει εξαντλήσει όλα τα πυρά του αυτός ο πόλεμος των ρόδων που εκπλήσσει με τη βιαιότητά του», γράφει ο Ξαβιέ Μπρουέ στη Republicain lorrain: «Έτσι, εκτός από τον βιασμό και τη σεμνοτυφία, καμία σωτηρία!»

«Η κοινωνία στην οποία ζούμε επιτρέπει ακόμη τη διαφορετική σκέψη;» αναρωτιέται ο Ιβ Αρτέ στη Sud-Ouest.

Τελικά, «η υπόθεση Γουάινστιν, στη συνέχεια το άρθρο αυτό, οδηγούν σε μια συνειδητοποίηση: η υπερβολή δεν ωφελεί ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά», λέει ο Κριστόφ Μπονφουά της Journal de la Haute-Marne.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης