Βολιβία: Εξαφανίστηκε από την ξηρασία η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας

Βολιβία: Εξαφανίστηκε από την ξηρασία η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας

Η λίμνη Poopo της Βολιβίας είναι πια στο μεγαλύτερο μέρος της μια ανάμνηση, καθώς οι εικόνες από τον δορυφόρο δείχνουν να έχει σχεδόν εξαφανιστεί το νερό από την λεκάνη της

Βολιβία: Εξαφανίστηκε από την ξηρασία η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας
Μια φορά και έναν καιρό ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Βολιβίας και μία από τις μεγαλύτερες της Νότιας Αμερικής. Η λίμνη Poopo είχε τα τελευταία χρόνια μία δραματική μείωση της ποσότητας του νερού που υπήρχε στην λεκάνη της, με αποτέλεσμα η άλλοτε τεράστια λίμνη των 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (η δεύτερη μετά την φημισμένη Τιτιτάκα) να μην έχει παρά ελάχιστο νερό πλέον.

Η εικόνα στο έδαφος είναι εξίσου απογοτευτική με τις εικόνες από τους δορυφόρους. Βάρκες που έχουν ξεμείνει μέσα σε τεράστιες αποξηραμένες επιφάνειες, άγονη γη χωρίς ίχνος νερό, χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους. Η λίμνη που κάποτε ήταν ο τόπος για την διαβίωση χιλιάδων ζώων και αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της χλωρίδας της χώρας, είναι πλέον μία νεκρή γη. 

Οι εικόνες από τον Ευρωπαϊκό Δορυφόρο Proba-V Earth-monitoring από τον Απρίλιο του 2014, τον Ιούλιο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 δείχνουν ότι η λίμνη στα νοτιοδυτικά της Βολιβίας έχει πρακτικά εξαφανιστεί. Οι αρχές της μεγαλύτερης πόλης στην περιοχή, της Ορούρου, έχουν κάνει έκκληση στην κεντρική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει τους κατοίκους από αυτή την τεράστια φυσική καταστροφή με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην περιοχή. 

Κλείσιμο
Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το σημείο, η μέση θερμοκρασία στην περιοχή έχει ανέβει περίπου δύο βαθμούς Κελσίου στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ η βροχή έχει γίνει όλο και πιο σπάνια. Ενώ ένα ακόμα στοιχείο που συνέβαλε στην εξαφάνιση της λίμνης είναι και το γεγονός ότι αρκετά από τα ποτάμια που χύνονταν σ' αυτήν εκτράπηκαν για να διοχετευθούν στην γεωργία και τις καλλιέργιες. 

Η λίμνη αποτελούσε και πέρασμα για τα αποδημητικά πουλιά, ιδίως τα φλαμίνγκος τα οποία έχουν πλέον αλλάξει δρόμο και έχουν εξαφανιστεία πό την περιοχή. Είδος υπό εξαφάνιση είναι πλέον και οι άνθρωποι, καθώς έχουν μείνει μόλις 350 οικογένειες στα γύρω χωριά, που χωρίς την δυνατότητα πια να μπορούν να ψαρέψουν, πρέπει να παλεύουν κάθε μέρα με τις πιο αντίξοες συνθήκες για να επιβιώσουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης