Σε δύο το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνα των διαφυγόντων νετρίνων

Σε δύο το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνα των διαφυγόντων νετρίνων

Ο Ιάπωνας Τακαάκι Κατζίτα και ο Καναδός Άρθουρ Μπρους ΜακΝτόναλντ μοιράστηκαν το Νόμπελ «για την ανακάλυψη της ταλάντωσης νετρίνων, η οποία δείχνει ότι τα νετρίνα έχουν μάζα»

Σε δύο το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνα των διαφυγόντων νετρίνων
Ο Ιάπωνας Τακαάκι Κατζίτα, γεννημένος το 1959 και ο Καναδός Άρθουρ Μπρους ΜακΝτόναλντ, γεννημένος το 1943, μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής 2015, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων.

Οι δύο ερευνητές τιμήθηκαν για την «για την ανακάλυψη της ταλάντωσης νετρίνων, η οποία δείχνει ότι τα νετρίνα έχουν μάζα». Με την ανακάλυψή τους οι δύο επιστήμονες επιτρέπουν την κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ύλης και την καλύτερη γνώση του σύμπαντος, όπως εξήγησε η επιτροπή.

Οι δύο ερευνητές έδειξαν ότι τα νετρίνα, στοιχειώδη υποατομικά σωματίδια που διαπερνούν κατά δισεκατομμύρια τη Γη χωρίς να καταδέχονται να αλληλεπιδράσουν με την κανονική ύλη, μπορούν να αλλάζουν «ταυτότητα» και να μεταμορφώνονται από ένα είδος νετρίνου σε άλλο. Η μεταμόρφωση αυτή απαιτεί από τα νετρίνα να έχουν μάζα.

Στοιχειώδες σωματίδιο της ύλης, με τις ιδιότητες του φαντάσματος ή του χαμαιλέοντα, το νετρίνο είναι ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερο παρόν στο σύμπαν από κάθε ένα από τα στοιχεία του ατόμου, όμως ο εντοπισμός του παραμένει απίστευτα δύσκολος.

Το νετρίνο, που ιντριγκάρει τους φυσικούς από τις δεκαετία του '60, δεν διαθέτει ηλεκτρικό φορτίο, πράγμα που του επιτρέπει να γίνεται φάντασμα διαπερνώντας την ύλη.
Κλείσιμο

Επί 10 δισεκατομμυρίων νετρίνων που διασχίζουν τη Γη, ένα και μοναδικό θα αλληλεπιδράσει με ένα άτομο του πλανήτη μας και θα χρειαστεί ένα έτος φωτός και πολλαπλά στρώματα μολύβδου για τη "σύλληψη" των μισών από αυτά τα στοιχειώδη σωματίδια που έχουν την ιδιότητα να μεταλλάσσονται συχνά.

Κατά τη διάρκεια της πορείας τους στο διάστημα με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός, το νετρίνο έχει την περίεργη ιδιότητα να ταλαντώνεται για να μεταμορφωθεί σε τρεις χωριστούς τύπους που ονομάζονται "γεύσεις" , σε νετρίνα ηλεκτρονίων, μιονίων και ταυ. 











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης