Η Ρωσία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ

Η Ρωσία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ

Εκφράζονται φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών πολιτών, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν παλαιού τύπου βόμβες – Μαίνεται η αντιπαράθεση για τους πραγματικούς σκοπούς του Κρεμλίνου - «Τρεις-τέσσερις μήνες θα διαρκέσει η επιχείρηση», λένε οι Ρώσοι - Βομβαρδισμοί στην πόλη ελ Καριατάιν στη διάρκεια της νύχτας

Η Ρωσία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ
Αποφασισμένη να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών (ISIS) στα εδάφη της Συρίας, εμφανίζεται η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, παρά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι βομβαρδίζει και στόχους που αφορούν αντιπάλους του Άσαντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολεμικά αεροσκάφη που πιστεύεται ότι είναι ρωσικά βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια πόλη που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, η οποία βρίσκεται 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού. Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη αλ Καριατάιν τον Αύγουστο. Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τα πολεμικά αεροσκάφη πιστεύεται ότι ήταν ρωσικά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα ρωσικά αεροσκάφη εξοπλίζονται για νέο κύμα επιδρομών, μετά το διήμερο που προηγήθηκε με σφοδρούς βομβαρδισμούς σε θέσεις τζιχαντιστών και όχι μόνο, κατά τους ισχυρισμούς των Αμερικανών. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας και δηλώνει απερίφραστα ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διέψευσε ότι η Μόσχα έχει στοχοποιήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του Άσαντ και επέμεινε ότι η μάχη που δίνεται, είναι ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία.

Κλείσιμο


Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν, τα ρωσικά αεροσκάφη εξοπλίζονται και χρησιμοποιούν βόμβες παλαιού τύπου, οι οποίες προκαλούν μαζική καταστροφή και δεν εστιάζουν σε συγκεκριμένους στόχους (οι λεγόμενες «έξυπνες βόμβες» που χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ). Η επιλογή αυτή εγκυμονεί κινδύνους για μεγάλο αριθμό πολιτών που θα χάσουν τη ζωή τους, καθώς πολλές από τις βάσεις των τζιχαντιστών βρίσκονται σε συνοικίες πόλεων, όπου κατοικούν χιλιάδες άνθρωποι.



Η Ρωσία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία την Τετάρτη (30/9), πλήττοντας οκτώ στόχους βόρεια της Δαμασκού. Την Πέμπτη (1/10) συνέχισε για δεύτερη μέρα τις επιδρομές, κτυπώντας πέντε στόχους, όπως ενημέρωσε επισήμως η Μόσχα. Το Κρεμλίνο επιμένει ότι οι στόχοι ήταν βάσεις τζιχαντιστών, απαντώντας στους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι επλήγησαν επαναστάτες κατά του Άσαντ, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει μεταφέρει 34 μαχητικά αεροπλάνα στη Συρία και ένα κατασκοπευτικό στη βάση της Λαττάκειας. Το Κρεμλίνο έχει εκδηλώσει την πρόθεση και για επίγειες επιδρομές. Στην παρούσα φάση έχει μεταφέρει οχήματα και εξοπλισμό, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για μετακίνηση μεγάλου αριθμού στρατιωτών.



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από την υποστήριξη της κυβέρνησης Άσαντ, στη μάχη που δίνει κατά της τρομοκρατίας», αποφεύγοντας να διαχωρίσει τους τζιχαντιστές, από τους επαναστάτες κατά του καθεστώτος του Άσαντ. Σύμφωνα με αναφορές από τη Συρία, από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών αεροσκαφών έχουν χάσει τη ζωή τους 36 πολίτες, ενώ το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη βρετανική βάση στην περιοχή, ανέφερε πως σκοτώθηκαν 28 πολίτες.

Η κυβέρνηση Άσαντ όρισε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Βαλίντ Μουαλέμ, να παραβρεθεί στη σύσκεψη του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να «γεφυρώσει», ει δυνατόν, τις διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ Κρεμλίνου και Ουάσιγκτον.




«Τρεις με τέσσερις μήνες θα διαρκέσει η επιχείρηση»
Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα διαρκέσουν «τρεις ή τέσσερις μήνες» και θα ενισχυθούν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα Αλεξέι Πουσκόφ.

«Υπάρχει πάντα κίνδυνος ολίσθησης και εγκλωβισμού, αλλά στη Μόσχα μιλούμε για επιχειρήσεις τριών ή τεσσάρων μηνών», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Πουσκόφ. Ενώ, όταν ερωτήθηκε εάν πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της επιχείρησης, απάντησε : «Οπωσδήποτε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης