Παρίσι προς Βερολίνο: Θα σεβαστούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά…

Παρίσι προς Βερολίνο: Θα σεβαστούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά…

…και η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασθενική ανάπτυξη στην Ευρώπη, διαμηνύει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μάνουελ Βαλς

Παρίσι προς Βερολίνο: Θα σεβαστούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά…
 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μάνουελ Βαλς, ενώπιον των βουλευτών επανέλαβε ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, δηλαδή να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της στο 60% του ΑΕΠ. Ωστόσο, κάλεσε παράλληλα την Γερμανία να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες της γαλλικής οικονομίας.

Η Γαλλία, η οποία απέτυχε και εφέτος να φτάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της στο ευρωπαϊκό όριο ίσως το 2017, επισημαίνει πως το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης πρέπει να είναι ακριβώς ένα σύμφωνο σταθερότητας αλλά και ανάπτυξης.

Ο Βαλς τόνισε πως θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πρέπει να περιοριστούν τα δημοσιονομικά έξοδα και υπογράμμισε πως η Γαλλία δεν ζητεί «καμία διευκόλυνση» για τα δημοσιονομικά της ολισθήματα.

Κλείσιμο

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «έναν ειλικρινή όσο και απαιτητικό διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας», ο Βαλς εκτίμησε ότι το Βερολίνο θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες του» σε ό,τι αφορά την ασθενική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι απαραίτητη για την επιστροφή της ανάπτυξης και για να δοθεί εκ νέου στο ευρωπαϊκό σχέδιο η πραγματική του φιλοδοξία. Η κοινή μας ευθύνη είναι λοιπόν ιστορική», δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, απευθυνόμενος στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζήτησε να υπάρξει εθνική ενότητα, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε κρίση και ενώ υπάρχει μία «άνευ προηγουμένου» παγκόσμια τρομοκρατική απειλή.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης