Θα μπει τέλος στην ουκρανική κρίση; Συνεδριάζει το κοινοβούλιο

Θα μπει τέλος στην ουκρανική κρίση; Συνεδριάζει το κοινοβούλιο

Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η κατάσταση στο Κίεβο αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία

Θα μπει τέλος στην ουκρανική κρίση; Συνεδριάζει το κοινοβούλιο
Οι Ουκρανοί βουλευτές θα προσπαθήσουν σήμερα να θέσουν ένα τέλος στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια κρίσιμης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, μία ημέρα αφού η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε μία σειρά υποχωρήσεων απέναντι στην αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, οι υποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους της ΕΕ, ανάμεσά τους και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουκρανία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φίλε βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα στο Κίεβο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν επίσης προσεκτικά στην εξέλιξη της κρίσης. Χθες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας τον ουκρανό πρόεδρο, ότι η κήρυξη κατάστασης έκτκατης ανάγκης ή η λήψη ανάλογων έκτακτων μέτρων θα επιδεινώσει την κρίση και θα περιορίσει τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίουν θεωρείται κρίσιμης σημασίας τη στιγμή που οι φόβοι για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάκγης ενισχύονται στο Κίεβο. Το ουκρανικό νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, θα εξετάσει τα μέτρα που υποσχέθηκε ο ουκρανός πρόεδρος στην ηγεσία της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.
Κλείσιμο

Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί βουλευτές θα συζητήσουν νόμο αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει υπερβολικές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προεδρικές εξουσίες. Θα συζητήσουν επίσης την ανάκληση των νόμων της 16ης Ιανουαρίου, που τιμωρούν αυστηρά σχεδόν οποιαδήποτε μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας και προβλέπουν αυστηρές ποινές για κάθε συμμετέχοντα.

«Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν. Ο,τι επιτύχαμε είναι σημαντικότερο από πριν, αλλά δεν είναι στο ύψος των απαιτήσεών μας», δήλωσε ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης