Τι είπαν Μητσοτάκης-Ιερώνυμος για χωρισμό κράτους-Εκκλησίας και για Θρησκευτικά

Τι είπαν Μητσοτάκης-Ιερώνυμος για χωρισμό κράτους-Εκκλησίας και για Θρησκευτικά

Τι συζήτησαν δειπνώντας στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής

Τι είπαν Μητσοτάκης-Ιερώνυμος για χωρισμό κράτους-Εκκλησίας και για Θρησκευτικά
Προγραμματισμένο εδώ και αρκετό καιρό ήταν το δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πρόεδρο της Νέας δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφκσι, στην Αρχιεπισκοπή.

Οι δύο άντρες είχαν συμφωνήσει να τα πουν από κοντά και να συνφάγουν από την ημέρα που είχαν συναντηθεί στην τελετή παράδοσης στο ελληνικό δημόσιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η σχέση μεταξύ τους είναι εξαιρετική και η χημεία έχει μία έντονη δυναμική. Ετσι ήδη, από την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης αλλά και από το παρελθόν, μέσω και της καλής προσωπική σχέσης που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέεται με άριστες σχέσεις με τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ αλλά και με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρη Κονιδάρη , με τον οποίο τυγχάνουν συναπόφοιτοι από το Κολλέγιο Αθηνών αλλά και από το Χάρβαρντ ενώ από και από την Αρχιεπισκοπή είναι άριστες οι σχέσεις με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη Μιχάλη Μπεκίρη αλλά και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου Μακάριου Λαζαρίδη.

Κλείσιμο
Η χθεσινή συνάντηση και το δείπνο εντάσσεται στις πιο κοινωνικές συναντήσεις που έχει ο Αρχιεπίσκοπος με πολιτικούς αρχηγούς . Οι δυο τους άλλωστε έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν αρκετές φορές και μάλιστα πέρυσι το καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης με τη σύζυγό του είχαν επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο ησυχαστήριό του στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στη Ζάλτσα Βοιωτίας. Χθες, στο τραπέζι κυριάρχησαν νηστίσιμα πιάτα όπως φάβα, χταποδάκι, ταραμοσαλάτα, πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.

Στο δείπνο, όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησε το θέμα της Εκκλησίας-Πολιτείας με τον κ. Μητσοτάκη να τάσσεται κατηγορηματικά κατά του διαχωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας και υπέρ της σταθερής, ειλικρινούς και δημιουργικής συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων.

Για τον κ. Μητσοτάκη δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα αλλαγής των άρθρων του Συντάγματος -στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης- που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, ούτε καν τίθεται ζήτημα κατάργησης για την ΝΔ του προοιμίου του Συντάγματος το οποίο πρέπει να διατηρηθεί για λόγους ιστορικούς αλλά και για λόγους που αφορούν στη πολύ στενή σχέση της Εκκλησίας με το ελληνικό κράτος από τη γέννησή του. Τασσόμενος υπέρ των διακριτών ρόλων ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης των τελευταίων ετών για το έργο που επιτελεί για τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους αλλά και τον ρόλο της στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Σε όλη την κουβέντα ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ιεραρχία στις 8 και 9 Μαρτίου και ειδικά για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον ενημέρωσε για όλα όσα διεμήφθησαν και ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα μάθημα που θα είναι μεν γνωσιολογικό αλλά θα έχει ξεκάθαρο ορθόδοξο χριστιανικό προσανατολισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να “ποντάρει” στην Εκκλησία και το έργο της και θέλει να διευρυνθούν οι συνέργειες με την Πολιτεία και στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο στα ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας επ ωφελεία της ίδιας της κοινωνίας.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης