Ταμίας ΣΥΡΙΖΑ: Το 2010 πήραμε δάνειο με εγγύηση την επιχορήγηση του 2018

Ταμίας ΣΥΡΙΖΑ: Το 2010 πήραμε δάνειο με εγγύηση την επιχορήγηση του 2018

Τι είπε ο Δημήτρης Δαρειώτης του ΣΥΡΙΖΑ για την offshore της «Αυγής» -Τι απάντησε σε ερωτήσεις για τους ισχυρισμούς Δαβαράκη

Ταμίας ΣΥΡΙΖΑ: Το 2010 πήραμε δάνειο με εγγύηση την επιχορήγηση του 2018
Την πρακτική της εκχώρησης μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ για την δανειοδότησή του σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την εξέταση του υπεύθυνου των ταμείων της Κουμουνδούρου Δημήτρη Δαρειώτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
 
Επιπροσθέτως, ο κ. Δαρειώτης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικός μέτοχος στηρίζει την εφημερίδα «Αυγή» χωρίς ωστόσο να της εκχωρεί μέρος της κρατικής επιχορήγησης. Δεν απάντησε όμως σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη για το αν ισχύει η αντίστροφη ροή χρήματος, δηλαδή, αν το κόμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από άλλους μετόχους της εφημερίδας όπως από την περίφημη offshore.
 
Πιο αναλυτικά, ο κ. Δαρειώτης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 27 εκατ. ευρώ, το οποίο σήμερα είναι ενήμερο και παρουσιάζει υπόλοιπο οφειλής 7,9 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
Αναφορικά με την επιστολή που έστειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας το 2010 προς την διοίκηση της Τράπεζας για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου κατά μια 10ετία, επιστολή που ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε ως «προτροπή προς τα τραπεζικά στελέχη για παρανομία», ο μάρτυρας είπε  πως «με την επιστολή ζητούνταν να οριστούν σταθεροί κανόνες για να υπάρχει προγραμματισμός εξόφλησης του δανείου».

Παράλληλα, ο κ. Δαρειώτης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με αποκλειστική εγγύηση την εκχώρηση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης. «Το 2010 βάλαμε ως εγγύηση την επιχορήγηση 2015-2018, ενέργεια που βασιζόταν στην ιστορική πορεία του κόμματος στη Βουλή και την ευρωβουλή» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Όταν δε, ο κ. Μηταράκης σχολίασε «άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που το έπρατταν και τα άλλα κόμματα και για τα οποία τους ασκούν οξύτατη κριτική» ο κ. Δαρειώτης απάντησε « η διαφορά είναι ότι εμείς δανειζόμασταν  για να καλύψουμε ανάγκες και όχι σπατάλες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του».


Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δαρειώτης 


Δεν ξέρει – δεν είδε για την offshore της Αυγής

Το ζήτημα της offshore επανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος (Δημ Συμπαράταξη) που επισήμανε στο μάρτυρα ότι ο νόμος επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετόχων. «Γιατί δεν λέτε ποιος είναι ο κάτοχος της offshore της Αυγής;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής για ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
 
Δ. Δαρειώτης: Εγώ δεν τον ξέρω. Στη Βουλή στη συζήτηση που έγινε ο πρόεδρος ανέφερε…
Α. Λοβέρδος: Τι φοβάστε; Γιατί δεν το λέτε; Ο κ. Τσίπρας είπε την επωνυμία του νομικού προσώπου όχι το όνομα του φυσικού προσώπου
Δ. Δαρειώτης:  Δεν είναι offshore αλλά κυπριακών συμφερόντων. Δεν ξέρω το φυσικό πρόσωπο, μόνο ότι κατέχει το 2,5% μετοχών Αυγής
 
Χρηματοδοτήσεις sites και αφισοκολλήσεις
 
Από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς επικαλέστηκε τις αναφορές του δημοσιογράφου Αρη Δαβαράκη περι χρηματοδότησής του από τον υπουργό Νίκο Παππά για την στήριξη και λειτουργία συγκεκριμένης ιστοσελίδας την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
«Δεν το ξέρω. Δεν το έχω δει. Εχω πλήρη άγνοια επι του θέματος. Ούτε τον κ. Δαβαράκη ξέρω, ούτε το δημοσίευμα» απάντησε ο κ. Δαερειώτης για να επισημάνει: «Από το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει χρηματοδότηση Δαβαράκης».

Τέλος, για τις αφίσες που κατά καιρούς γεμίζουν τους δρόμους της Αθήνας, ο μάρτυρας είπε ότι λίγο πριν το συνέδριο του κόμματος «βγάλαμε 10.000 αφίσες για όλη την Αθήνα για την ομιλία του προέδρου και το συνέδριο. Όμως, τα συνεργεία του Δήμου ακολουθούσαν και τις κατέβαζαν».

Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ: Κύπριοι φοιτητές πίσω από την offshore της Αυγής!

Αίσθηση προκάλεσε η επιχειρηματολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα με την οποία έσπευσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη offshore στο μετοχολόγιο της «Αυγής».

Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος υποστήριξε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η σύσταση της εξωχώριας εταιρείας να έγινε από Κύπριους που σπούδασαν στην Ελλάδα και έγιναν υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκεκριμένης εφημερίδας. Ο διάλογος του κ. Γκιόλα με τον κ. Δαρειώτη είναι χαρακτηριστικός:

Γ. Γκιόλας:  Υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα;

Δ. Δαρειώτης: Υπάρχουν

Γ. Γκιόλας: Υπάρχει στην Κύπρο το ΑΚΕΛ που είναι αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Δ. Δαρειώτης: Ναι

Γ. Γκιόλας: Θεωρείτε απίθανο κάποιοι από αυτούς που επέστρεψαν στην Κύπρο να θέλουν να συνεισφέρουν στο να υπάρξει μια εφημερίδα της Αριστεράς στην Ελλάδα;

Επίσης, από τις  απαντήσεις του κ. Δαρειώτη στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά προέκυψε ότι ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πέτυχε το 1998 «κούρεμα» δανείου κατά 60% (σ.σ. πρόκειται για δάνειο που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του ακινήτου της Κουμουνδούρου).

Γ. Γεωργαντάς: Είπατε ότι υπήρχε δάνειο που είχε καταγγελθεί και τελικά εξοφλήθηκε από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Πότε;

Δ. Δαρειώτης: το 1997-98

Γ. Γεωργαντάς:  Η αίτηση προς το υποθηκοφυλακείο για άρση κατασχέσεως γίνεται τον Μάρτιο του 1998 . Εσείς μας είπατε ότι τότε η ΕΑΡ είχε πάψει να υφίσταται

Δ. Δερειώτης: Η ΕΑΡ διαλύθηκε και ενσωματώθηκε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ τον Ιούνιο του 1992. Το δάνειο εξοφλήθηκε το 1998… Τέλος του 1995 έχει βγει διαταγή πληρωμής 400 εκατ. δραχμών. Μετά από διαπραγμάτευση η οφειλή έγινε 175 εκατ. δραχμές. Το αποδέχθηκε η Επιτροπή Εμπλοκών της τότε Ιονικής και καταβάλλαμε 80 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε δόσεις εντός του έτους.

Γ. Γεωργαντας: Ενώ υπάρχει ακίνητο, ως εμπράγματη εξασφάλιση, σας έγινε κούρεμα 60%;

Δ. Δαρειώτης: Ο διοικητής ευχαρίστησε το κόμμα για την ικανοποίηση της συμφωνίας

Γ. Γεωργαντάς: Ενώ υπάρχει ακίνητο, δέχεται η τράπεζα κούρεμα 60% και σας λέει και ευχαριστώ;

Δ. Δαρειώτης: Πληρώσαμε το διπλάσιο από το αρχικό κεφάλαιο

Γ. Γεωργαντάς: Κι εμείς ξέρετε ως ΝΔ από αυτό που ακούγεται τώρα το κεφάλαιο είναι το 1/5.

 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης