Reuters: Για να ηρεμήσουν οι δανειστές και να δώσουν την αξιολόγηση ο ανασχηματισμός

Reuters: Για να ηρεμήσουν οι δανειστές και να δώσουν την αξιολόγηση ο ανασχηματισμός

Financial Times, New York Times, εκτιμούν ότι στόχος ήταν να «πέσουν οι τόνοι» στις σχέσεις με τους δανειστές - Καθοριστικές και οι χαμηλές μετρήσεις των δημοσκοπήσεων

Reuters: Για να ηρεμήσουν οι δανειστές και να δώσουν την αξιολόγηση ο ανασχηματισμός
«Ανακάτεψε την τράπουλα για να... τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να καλμάρει τους δανειστές» - «Σπριντ δομικού ανασχηματισμού για την αναγέννηση της δημοτικότητάς του» - «Αντικατέστησε σκληροπυρηνικούς αριστερούς με μετριοπαθείς, αλλά κράτησε τα μεγάλα ''κεφάλια'' της Άμυνας, της Οικονομίας και των Εξωτερικών». 

Το βλέμμα του ξένου Τύπου είναι στραμμένο στον χθεσινό δομικό
ανασχηματισμό της κυβέρνησης του
Κλείσιμο
Αλέξη Τσίπρα που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στις 22:00. 

Με τις επιλογές του ο κ Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς το οικονομικό επιτελείο παρέμεινε σταθερό, ενώ και στα εμπλεκόμενα υπουργεία τοποθετήθηκαν πρόσωπα που μπορούν να συμβάλουν στην απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης. Την εκτίμηση αυτή αφουγκράζεται ο διεθνής Τύπος, με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία να χύνουν μελάνι, φιλοξενώντας σε πρωτοσέλιδα τον ελληνικό ανασχηματισμό

Reuters
, Financial Times, New York Times, έχουν κοινή εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να «τρέξει» η δεύτερη αξιολόγηση και να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τους δανειστές. 

Σύσσωμος ο ξένος Τύπος επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να είναι έτοιμη για μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, αλλά και για να βγει γρήγορα στις αγορές το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα έχει λήξει. 

«Ο κύριος Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό ''μονοπάτι'' που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του», σημειώνει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Reuters: Ο Ελληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου για να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις 




FT: Ο Τσίπρας «ανακατεύει» το υπουργικό συμβούλιο - Αλλαξε τον Σκουρλέτη για να κατευνάσει τους δανειστές


Οι Financial Times, την ίδια ώρα, σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατέστησε «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.

Το δημοσίευμα, αφού σημειώνει ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους, χαρακτηρίζει ως απρόσμενη κίνηση την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας.

«Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις ''σκληρούς'' αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού (Λυδία Κονιόρδου), Παιδείας (Κωνσταντίντος Γαβρόγλου), Ναυτιλίας(Παναγιώτης Κουρουμπλής) - αλλά έδωσε νέα θέση στον Πάνο Σκουρλέτη», γράφουν ακόμη οι Financial Times, σημειώνοντας ότι ο κ. Σκουρλέτης «ήταν αντίθετος στις ξένες επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως υπουργός Ενέργειας».

Δεν μένει ασχολίαστη και η αναβάθμιση της νεότερης υπουργού στα χρονικά, της 31χρονης  Έφης Αχτσιόγλου, που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εργασίας. 

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και την αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τον ανασχηματισμό, μιλώντας για μια τακτική που έχει μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως στόχο να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τις συνεχόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να προσφέρει επιπλέον θέσεις εργασίας σε υποστηρικτές».

Μάλιστα, κάπου εδώ, τοποθετεί και την ανακοίνωση του Ποταμιού. 

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν περισσότερα υπουργεία, θέλουν λύσεις, απαντήσεις και αποτελέσματα. Η χώρα έχει βαρεθεί να κυβερνάται από ερασιτέχνες και λαϊκιστές». 

NYT: Ο ελληνικός ανασχηματισμός κράτησε στις θέσεις τους, υπουργούς «κλειδιά»





Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πλέον 49, τρία περισσότερα από την προηγούμενη σύνθεση και θα ορκιστούν σήμερα το μεσημέρι. 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης