ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι: Παιχνίδι ευθυνών και διαφοροποιήσεις στελεχών

ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι: Παιχνίδι ευθυνών και διαφοροποιήσεις στελεχών

Βουλευτές και των δύο κομμάτων ζητούν να συνεχιστεί η προσπάθεια - Επιμένουν στον πόλεμο λέξεων Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης - Πρωτοβουλία Θεοχαρόπουλου για κοινή συνεδρίαση όλων των πολιτικών συμβουλίων των κομμάτων του χώρου

ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι: Παιχνίδι ευθυνών και διαφοροποιήσεις στελεχών
Χαμένοι στις λέξεις, πίσω από τις οποίες βρίσκεται (ωφελείται) ο Αλέξης (Τσίπρας), είναι για την ώρα οι πρωταγωνιστές του διαλόγου για τη νέα κεντροαριστερά. Οι επιτελείς της
Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη
έχουν οχυρωθεί στα κείμενα που έχουν ανταλλάξει, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για το άδοξος τέλος(;) των συζητήσεων. Πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων: 

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το Ποτάμι ότι θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το Ποτάμι κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι τελικός του προορισμός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Κλείσιμο

Σε επίπεδο προσώπων η Φώφη Γεννηματά πιστεύει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θέλει την εκλογή νέου αρχηγού γιατί ξέρει ότι θα χάσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά ότι η Φώφη Γεννηματά στη πραγματικότητα προτιμά την καρέκλα του μικρού ΠΑΣΟΚ.

Σε επίπεδο στελεχών, στη Σεβαστουπόλεως ανησυχούν μήπως καταλήξουν στη Χαριλάου Τρικούπη και οι επιτελείς της τελευταίας θέλουν να διασφαλίσουν τον ηγετικό ρόλο του Κινήματος την επόμενη μέρα. 

Παρολαυτά και στους δύο χώρους υπάρχουν στελέχη που επιμένουν στην ανάγκη να παραμεριστούν οι διαφωνίες και ο διάλογος να συνεχιστεί. Την πρώτη κίνηση έκανε το πολιτικό συμβούλιο του Ποταμιού, που ζήτησε να οριστεί νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών. Οι πόρτες είναι ανοιχτές σε όσους δεσμεύονται για την αυτονομία του νέου φορέα και την προσήλωσή του στην εθνική συνεννόηση, απάντησε από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά. Πρόκειται για ταυτολογία (το ότι ο νέος φορέας θα είναι αυτόνομος) αλλά δε μπορεί η συμφωνία σήμερα να ελέγξει τον αρχηγό αύριο, σημείωσαν από την πλευρά τους οι συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη. 

Στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπήρξαν όπως έχει ήδη σημειωθεί και διαφωνίες. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότεινε να οριστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου κοινή συνεδρίαση των πολιτικών συμβουλίων όλων των σχημάτων του χώρου (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κοκ) ώστε να ξεφύγει ο διάλογος από τα στενά όρια των επιτροπών. Υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων και της εμβάθυνσης της συνεργασίας τάχθηκαν με τοποθετήσεις και δηλώσεις τους ο Γιάννης Μανιάτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κα. 

Και το Ποτάμι υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας τάχθηκαν ο Σπύρος Λυκούδης και ο Σπύρος Δανέλλης ενώ σε πιο σκληρή γραμμή κινήθηκαν στελέχη όπως ο Γιώρος Αμυράς και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Από Δευτέρα θα συνεχίσουμε τον διάλογο με κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου (Δίκτυο, Μπροστά, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κα), ανακοίνωσαν μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη.  

Απόφαση της κοινής συνεδρίασης των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης


1. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διακήρυξε από την ίδρυσή της την βαθειά πίστη της στην αναγκαιότητα έκφρασης και συγκρότησης του νέου μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας των δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας. 

Στην βάση αυτή στήριξε την πρωτοβουλία της η Φώφη Γεννηματά, (τον Ιανουάριο του 2016) και τη συγκεκριμένη πρόταση που αυτή περιείχε για την προώθηση του κοινού μας στόχου. Με τις πρωτοβουλίες μας συμβάλλαμε στην δημιουργία της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου και με τις προσπάθειες όλων στο σημαντικό πόρισμά της, το οποίο αποτελεί την βάση του Προγραμματικού πλαισίου για την παράταξη.

Στην συνέχεια προχωρήσαμε με τόλμη, ευθύνη, ειλικρίνεια και σοβαρές υποχωρήσεις κατά τις συζητήσεις με το Ποτάμι, στην διατύπωση –με γραπτό κείμενο- ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη με 9 σημεία, με στόχο την εκλογή από την βάση εντός του 2016 του(της) επικεφαλής της παράταξης και στις αρχές του 2017 την πραγματοποίηση του  Συνεδρίου  του νέου ενιαίου φορέα.

2. Δυστυχώς οι προσπάθειές μας με το Ποτάμι αντιμετώπισαν κωλυσιεργία, διγλωσσία, ανοιχτή αμφισβήτηση, με συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. Και το κυριότερο στην ανοιχτή επιστολή τους, αλλοιώνουν  το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και πρόσημο που πρέπει να  έχει ο νέος ενιαίος φορέας. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να είναι ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Να αποτελεί τον αυτόνομο ισχυρό πολιτικό πόλο, που θα πρωταγωνιστήσει  στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια. Ο νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι βασική στρατηγική μας επιλογή, στην οποία θα επιμείνουμε.

Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις παραπάνω θεμελιώδεις αρχές  και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς .

3. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς παραμένει ζωντανό, Αυτό επιθυμούν και απαιτούν οι πολίτες του χώρου μας. Προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και ειλικρινή στάση και συμφωνία μεταξύ όσων συμμετέχουν. Εμείς προχωρούμε. Μέσα και μαζί με την κοινωνία, μέσα από τις πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενδυναμώνοντας και εμβαθύνοντας την συσπείρωσή μας, μαζί με όσους αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Ξεκινάμε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν:

Διάλογο με την κοινωνία. Την συζήτηση με πρωτοβουλία μας του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.Kαι εκεί μέλη της Επιτροπής θα μπορούν να συμβάλλουν με την ανάλυση των προτάσεών τους.
Τη συγκρότηση και ενεργοποίηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ενδυνάμωση και μαζικοποίηση της προσπάθειάς μας.
Την διοργάνωση ειδικών θεματικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση των θέσεών μας με την συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων του χώρου που θέλουν να ενισχύσουν τον εγχείρημα.

Το σχόλιο του Ποταμιού: 


Δεν γνωρίζουμε γιατί η κυρία Γεννηματά μας ρωτάει, αν «ο νέος πόλος θα είναι αυτόνομος». Το Ποτάμι αν και δεν απαντά στα αυτονόητα, θα κάνει μια εξαίρεση. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης όλους αυτούς τους μήνες μιλάει για ένα «νέο Κίνημα μακριά από συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές». «Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πρέπει να υπάρχει μια καθαρή μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική λύση» είναι η συνήθης - αν και αυτονόητη - φράση που χρησιμοποιεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης