Φεύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα, αλλά συνεχίζουν

Φεύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα, αλλά συνεχίζουν

Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μίλησε για μείωση του αφορολόγητου - Ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα ωστόσο προϊδέασε για αποχώρηση τονίζοντας ότι «ο αγώνας κράτησε 40 ημέρες» και «αφήνει παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους»  -Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους 22 μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας -Απογοητευμένοι οι αγρότες από τη Δυτ. Μακεδονία

Φεύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα, αλλά συνεχίζουν
«Συνεχίζουμε τον αγώνα, είμαστε σε ετοιμότητα, περιμένουμε τον νόμο για το ασφαλιστικό», είναι το μήνυμα των
αγροτών μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι από 69 μπλόκα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ωστόσο η φράση του Βαγγέλη Μπούτα ότι «είμαστε σαράντα ημέρες στον αγώνα, δεν είναι αγώνας μια και έξω, ο αγώνας αυτός είναι παρακαταθήκη για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα», θεωρείται ότι προϊδεάζει για αποχώρηση των αγροτών από τα 69 μπλόκα που εκπροσωπήθηκαν στη σημερινή συνάντηση. Στις δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής ανακοίνωσε ότι «για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο που δεν το κουβέντιαζαν μέχρι τώρα, θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο, παραμένουμε σε ετοιμότητα». 
Κλείσιμο

«Έγινε σοβαρή συζήτηση, σε καλό κλίμα και αλληλοκατανόηση για τα συνολικά ζητήματα άλλα και γενικότερα για τον αγροτικό κλάδο. Η κυβέρνηση προσπάθησε να εξηγήσει  ότι ο συνδυασμός φορολογικών εισφορών και ασφαλιστικών είναι ελαφρυντικός για το 95% των αγροτών», σημείωσαν εκπρόσωποί των αγροτών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα καλωσορίζοντας τους αγρότες, σημείωσε στην εισήγησή του ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αυξηθεί ο πλούτος, ενώ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, τάχθηκε για δεύτερη φορά κατά της απόφασης Κουτζαμάνη, λέγοντας ότι είναι κατά της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, εάν δεν αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους που παράγουν, αλλά να κάνουμε κι έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε εκείνους τους αγρότες που δυσκολεύονται να παράγουν και σε μια μικρή μειοψηφία που έχει ωφεληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια», ανέφερε. 

«Θέλω να πιστεύω πως απέναντί μου έχω ανθρώπους του μόχθου. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Δεν συμφωνώ με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά εκφράζετε με έναν έντιμο και ειλικρινή τρόπο τα αιτήματα και τις ανησυχίες σας», πρόσθεσε.

Όταν, μάλιστα, συναντήθηκε με τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα είχαν έναν σύντομο διάλογο για το τσίπουρο με τον κ. Μπούτα να του δίνει μια μποτίλια με το ποτό και να του λέει ότι «εάν περάσουν τα μέτρα τότε αυτό θα είναι το τελευταίο γνήσιο τσίπουρο, μετά θα είναι μαϊμού». «Μόνο τον ήλιο και το τσίπουρο δεν μπορούν να μας πάρουν» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού. 

Την ίδια ώρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προγραμμάτισαν ήδη για αύριο εκπρόσωποι 22 μπλόκων που συμμετείχαν σε συνάντηση που έγινε στην πόλη των Γιαννιτσών.

Μεταξύ των μπλόκων που θα επιχειρήσουν να «εισβάλλουν» αύριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνονται αυτά των Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Χαλκηδόνας, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος μας ανέφερε ότι στο τραπέζι έπεσαν πολλές προτάσεις για την εξέλιξη της αυριανής κινητοποίησης, που αναμένεται να διαρκέσει για περισσότερες από μία ημέρα.

Με τη φράση «δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα», ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα του σημερινού διαλόγου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ για το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», μας είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο θετικό είναι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα», μας επισήμανε.

Λέγοντας «αμφιβάλλω αν η ελληνική κυβέρνηση θα κατεβάσει για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μόσχος σημείωσε πως «το τι μέλλει γενέσθαι στα μπλόκα, θα κριθεί στις επόμενες ώρες».

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη τής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποτιμήσουν όσα ειπώθηκαν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Από τη Βόρεια Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν, πέραν του κ. Μόσχου, εκπρόσωποι από τα μπλόκα των Προμαχώνα, Μάλγαρα και Αμύνταιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο«κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα»του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
   
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης