Τσίπρας: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό για να ξεφύγουμε από την οικονομική ασφυξία

Τσίπρας: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό για να ξεφύγουμε από την οικονομική ασφυξία

Δεν έχουμε πάρει κανένα σχόλιο για την πρόταση που καταθέσαμε - Ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό - Μαζί με τον πρωθυπουργό Τσακαλώτος, Παππάς, Σακελλαρίδης

Τσίπρας: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό για να ξεφύγουμε από την οικονομική ασφυξία
Την ανάγκη να υπάρξει ένας έντιμος και αμοιβαίος συμβιβασμός που θα δώσει τέλος στην κρίση στην Ελλάδα και θα της δώσει περιθώρια να φύγει από την οικονομική ασφυξία δίνοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit επισήμανε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας πριν την αναχώρηση για τις Βρυξέλλες και το ραντεβού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όσον αφορά το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά ο πρωθυπουργός είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια ή άλλο κείμενο όπως ακούμε».

Αναφερόμενος στην πρόσκληση Γιούνκερ είπε ότι τη δέχθηκα προκειμένου να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται η κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες προς όφελος μιας ενωμένης ευρώπης.

Κλείσιμο
«Πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό».



Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρόταση της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση στην Ευρώπη. Βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων.

Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάκ Κλωντ Γιούγκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία» 


Όλοι πλην Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες

Στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε πριν τις 12 το μεσημέρι από την Αθήνα, βρίσκονται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώ στις Βρυξέλλες θα ενσωματωθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στις 15:30 στις Βρυξέλλες, όπου αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πάντως ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την άφιξή του στο υπουργείο Οικονομικών ερωτηθείς γιατί δεν πάει Βρυξέλλες είπε: «Ο κ. Σόιμπλε πάει;».

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν χθες βράδυ τηλεφωνικά και ο κ. Γιούνκερ πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει τη σχετική πρόσκληση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ενημέρωση τηλεφωνικά για την πρόταση των Θεσμών από τον γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Tο Bloomberg μετέδωσε ότι ο κ. Τσίπρας απόψε θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε την πληροφορία. Πάντως πηγές της Ευρωζώνης επιμένουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι παρόντες στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Επιτροπής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης