Επιμένουν στην κυβέρνηση: Συμφωνία εντός δεκαημέρου

Επιμένουν στην κυβέρνηση: Συμφωνία εντός δεκαημέρου

Επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και το αυριανό Brussels Group - Πού τα βρίσκουν Αθήνα και δανειστές, πού παραμένουν αποκλίσεις - Οι εξελίξεις με τον ΦΠΑ

Επιμένουν στην κυβέρνηση: Συμφωνία εντός δεκαημέρου
Επί τρεις ώρες συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης. 

Λίγα λεπτά μετά τις 6, προσήλθαν στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πεζός αυτή τη φορά και όχι με τη μηχανή του, όπως μας έχει συνηθίσει.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης μετείχαν επίσης ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη σύσκεψη έγινε εκτίμηση του τοπίου που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις και συμφωνήθηκε ο σχεδιασμός εν όψει της συνέχειας των συνομιλιών, από αύριο, στο Brussels Group.

Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος στη διαπραγμάτευση είναι ο ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι, ειδικά για τον ΦΠΑ, δανειστές και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία επί των τριών συντελεστών (7%, 14%, 22%) που έχει προτείνει η Αθήνα. Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει μάχη, ώστε να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα πρώτης ανάγκης στο χαμηλό συντελεστή.

Σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό, η πλευρά των εταίρων το υπολογίζει στα δύο δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι κάτω από ένα δισ. ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με τις εκτιμήσεις προκύπτει από τεχνικής φύσης καταγραφή των δαπανών, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Για παράδειγμα, στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, οι εταίροι ζητούν να υπολογίζονται στον προϋπολογισμό το μήνα που θα πληρώνεται η δόση της αγοράς. 

Παράλληλα, συζητούνται και ζητήματα που θέλει η ελληνική πλευρά να μπουν σε συμφωνία, όπως το επενδυτικό πακέτο, το θέμα της διευθέτησης του χρέους -ενώ δεν υπάρχει πίεση για τα εργασιακά.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, όπως ειπώθηκε και στη Ρίγα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ έχουν εκφράσει την επιθυμία να υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης