Δείτε live τη συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις

Δείτε live τη συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις

Βαρουφάκης, Μάρδας, Πανούσης και Παρασκευόπουλος θα λάβουν το λόγο στην πρωινή συνεδρίαση - Οι 23+1 εξαγγελίες Τσίπρα που θα εξειδικεύσουν οι υπουργοί - Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 

Δείτε live τη συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις
Η ώρα των υπουργών ξεκινά σήμερα στις 11 το πρωί καθώς μετά την περιγραφή των βασικών σημείων του οδικού άξονα του κυβερνητικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλούνται να εξειδικεύσουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουν.

Στην πρωινή συνεδρίαση της Δευτέρας θα εκφωνήσουν ομιλίες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Στην πρώτη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται επίσης να λάβουν το λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.
 

Κλείσιμο


Στην απογευματινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής, ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να μιλήσουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων που άνοιξε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός συνεχίζεται και σήμερα με τις ομιλίες βουλευτών και υπουργών ενώ η κορύφωσή του αναμένεται το βράδυ της Τρίτης όταν και θα ξεκινήσει η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό η όλη διαδικασία συνεχίζεται με τέσσερις συνεδριάσεις της Ολομέλειας σήμερα και αύριο προκειμένου να τοποθετηθούν περισσότεροι βουλευτές.

Η αυλαία πέφτει με την δευτερολογία του κ. Τσίπρα και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Σώματος.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού με άμεση ή με ορίζοντα τετραετίας εφαρμογή, τις οποίες θα κληθούν να εξειδικεύσουν οι υπουργοί έχουν ως εξής:
 
-          σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους

-          30% μείωση συμβούλων και μετακλητών Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείων. 40% μείωση της φρουράς.

-          50% μείωση κρατικών αυτοκινήτων

-          Κατάργηση βουλευτικών ΙΧ

-          Πώληση ενός εκ των 3 κυβερνητικών αεροσκαφών\

-          Ανάκληση όλων των αντισυνταγματικών απολύσεων. Η αρχή γίνεται με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τους σχολικούς φύλακες και τους διοικητικούς ΑΕΙ

-          Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

-          Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση

-          Έλεγχος δημόσιων συμβάσεων

-          Αλλαγή τίτλου και δομής της ΕΥΠ. Μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας, με αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια.

-          Ιθαγένεια για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα

-          Κλιμάκια για τη φορολογία, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

-          Προτεραιότητα του ΣΔΟΕ ώστε ο έλεγχος στις λίστες των μεγαλοκαταθετών.

-          Νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία

-          Αύξηση κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, σταδιακά έως το 2016

-          επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, προστασία από μαζικές απολύσεις, επαναφορά θεσμού διαιτησίας, νέο πειθαρχικό

-          διατήρηση δημόσιου χαρακτήρα δικτύων, υποδομών και ορυκτού – φυσικού πλούτους της χώρας

-          Απόλυτη προστασία πρώτης κατοικίας

-          Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ ώστε να ασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου,χωρίς να θίγονται εκείνα των ιδιωτών μετόχων

-          Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, όχι σε νέες μειώσεις επικουρικών συντάξεων

-          Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ

-          Πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους

-          Κατάργηση τράπεζας θεμάτων. Αλλαγή θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες με διάλογο στην 4ετία

-          Διεκδίκηση, γερμανικών αποζημιώσεων, κατοχικού δανείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης