Νικολόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει την κάθοδο της ΧΑ στις εκλογές

Νικολόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει την κάθοδο της ΧΑ στις εκλογές

Προτείνει να ψηφίζουν κανονικά στις σημαντικές ψηφοφορίες οι προφυλακισμένοι βουλευτές, ο άνθρωπος που κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ ως ο «συνταγματολόγος» της Χρυσής Αυγής

Νικολόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει την κάθοδο της ΧΑ στις εκλογές
Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Νικολόπουλο σημειώθηκε σήμερα. Ο καθηγητής Ηλίας Νικολόπουλος, που κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ ως ο «συνταγματολόγος» της Χρυσής Αυγής σε νέα του παρέμβαση υποστήριξε ότι ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει την συμμετοχή της ΧΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές. «Ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει στη Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές», υποστήριξε ο κ. Νικολόπουλος σε συνέντευξή τού στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα». 

Ο προερχόμενος από το ΔΗΚΚΙ Ηλίας Νικολόπουλος είναι ένας από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι ο κ. Νικολόπουλος, με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, έχει παρέμβει τηλεφωνικά σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις «σε δημοσιογραφικές εκπομπές-πλυντήρια του νεοναζιστικού μορφώματος για να υποστηρίξει, δήθεν νομικά, όλα τα επιχειρήματα της».

«Δεν είπα ακριβώς ότι οι ποινικές διώξεις είναι εκτός συνταγματικών ορίων. Υποστηρίζω τη θέση, όπως και ο ομότεχνός μου Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαγορεύεται διάλυση πολιτικών κομμάτων, οποιαδήποτε ιδεολογία και να έχουν. Επομένως, το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα μελλοντικά εμφανιστεί, ιδεολογικά μπορεί να καταπολεμάται, στην ανοιχτή δημοκρατία που κατοχυρώνει το Σύνταγμα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική τοποθέτηση, την οποία έχει και δίνει στους φοιτητές του, στη σελίδα 449 του βιβλίου του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος μιλώντας στο «Βήμα» απαντώντας σε θέσεις του ΠΑΣΟΚ που τον φέρουν να έχει συνταχθεί με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.

Κλείσιμο
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «το Σύνταγμα μπορεί να απαγορεύσει ένα κόμμα, όταν δεν καταθέσει την υπεύθυνη δήλωση του ν. 3023 περί πολιτικών κομμάτων ότι δεν θα σεβαστεί το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο κ. Νικολόπουλος απάντησε ότι «για τον κ. Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας υπάρχει ένα θέμα. Αλλά, ως βουλευτής, διατηρεί τη βουλευτική του ιδιότητα, μέχρι να έχουμε καταδίκη από ποινικό δικαστήριο. Χωρίς αυτή, δηλαδή, μόνο με τη δίωξη ή την καταγγελία, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Και πρέπει ο εισαγγελέας να ζητάει από τη Βουλή άδεια και η Βουλή εξηγεί εάν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη δίωξη. Αν θεωρεί ότι υπάρχει, δεν χορηγεί άδεια. Αν θεωρεί ότι δεν υπάρχει και δεν έχει σχέση, χορηγεί. Δεν πρέπει με την πολιτική σκοπιμότητα να αδυνατίζει η Βουλή, διότι αυτό έχω διαπιστώσει με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου: ότι ορισμένοι είναι προφυλακισμένοι και έχει αλλάξει η πλειοψηφία και έχει θιγεί η λαϊκή κυριαρχία που εκπροσωπούν... Είναι προφυλακισμένος; Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει ο Κανονισμός και να ψηφίζει κανονικά, ηλεκτρονικά στις σημαντικές ψηφοφορίες, διότι αλλάζουν οι πλειοψηφίες και στη Δημοκρατία που έχουμε, το Κοινοβούλιο είναι ίσο ή και παραπάνω στη διαδικασία από τη Δικαιοσύνη».

ΠΑΣΟΚ: Ποια άποψη δεν χωρά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει στρατηγικά να συγκροτήσει πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο από προσωπικότητες  που απευθύνονται σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού επενδύοντας σε συμβολισμούς και ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερους» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ η οποία καταλήγει με το ερώτημα: «Ποια άποψη και ποια κοινωνική συμπεριφορά δεν χωρά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;». 

Πάντως, λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί επισήμως η συμμετοχή του κ. Νικολόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο του Αλέξη Τσίπρα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητάς του από τη λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της «αποπροσανατολιστικής» όπως την χαρακτήρισε θέση του κόμματος στο μειονοτικό (με αφορμή την εκπαραθύρωση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον κατάλογο των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών).

Μάλιστα, ο κ. Νικολόπουλος είχε επικρίνει τις δηλώσεις και τις θέσεις του «τουρκόφιλου» καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου, επίσης υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για τα μειονοτικά θέματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης