Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση οι τρεις βουλευτές που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση οι τρεις βουλευτές που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - Πώς σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου

Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση οι τρεις βουλευτές που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό
Οι βουλευτές Βασίλης Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ) και Μαρία Ρεπούση (Δημοκρατική Αριστερά), είναι οι τρεις βουλευτές που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον πρώτο έλεγχο της λίστας των 24.710 εμβασμάτων που βγήκαν στο εξωτερικό, προκύπτει επίσης ότι την περίοδο 2009-2012 χρήματα στο εξωτερικό έβγαλαν επίσης οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Το ζήτημα των τριών βουλευτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό περίπου 3,5 εκατ.ευρώ αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, το υπουργείο των Οικονομικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή.

Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.
Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.


Κλείσιμο
Κικίλιας: Τα χρήματα είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες μου

Έκπληκτος από δημοσιεύματα που θέλουν να έχει στείλει έμβασμα το οποίο ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού και το οποίο δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες του, δηλώνει ο βουλευτής της Α' Αθηνών της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Κικίλιας ισχυρίζεται ότι τα χρήματά του προέρχονται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική, όπως το επαγγελματικό μπάσκετ και η ιατρική.

Σύμφωνα με τον βουλευτή τα χρήματα αυτά είναι φορολογημένα στο σύνολο τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες του.

«Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψη μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει», αναφέρει ο βουλευτής.

Μάλιστα, αν και τονίζει ότι δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί ένδικα μέσα, σημειώνει ότι «το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και στις συκοφαντίες προς το πρόσωπο μου επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Βασίλη Κικίλια: «Με έκπληξη διαβάζω δημοσιεύματα για έμβασμα μου στο εξωτερικό που δήθεν δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες μου. Τα χρήματά μου προέρχονται από τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόληση μου με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική) είναι φορολογημένα στο σύνολό τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες μου.
Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψη μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει. Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένδικα μέσα αλλά το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και στις συκοφαντίες προς το πρόσωπο μου επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου».

Καπερνάρος: Προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Στην αντεπίθεση περνά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, μετά την ανακοίνωση, από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εμφανίζεται να έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.

Στην ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Β' Αθηνών των ΑΝΕΛ αναφέρει συγκεκριμένα:

Αρχικά με κατηγόρησαν για 5,5 εκατομμύρια φοροδιαφυγή, το ποσό αυτό απεδείχθη ότι όχι μόνο δεν είναι αληθές (το γνωρίζουν και οι ίδιοι), αλλά στο τέλος του ελέγχου θα ξαναμιλήσουμε.

Για το ποσό που έχει μείνει (καμία σχέση με 5,5 εκατομμύρια) έχω προσφύγει ήδη στην δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στα σημερινά, απαντώ:

Το Φεβρουάριο του 2009, που δεν ήμουν βουλευτής, έκανα αίτηση, μέσω Ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος, με την σύζυγό μου.

Τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα. Το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δημοσιοποιείται. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πρωθυπουργικό γραφείο: Δεν υπάρχουν βουλευτές αλλά βουλευτής

Τις πληροφορίες που διακινούνται ότι εκτός του κ. Κικίλια υπάρχουν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ που είχαν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό σχολίασε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου με το οποίο συνομίλησε το protothema.gr.

«Δεν υπάρχουν βουλευτές αλλά βουλευτής», τόνισε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού και συνέχισε τα χρήματα του κ. Κικίλια είναι πλήρως δικαιολογημένα μέχρι τελευταίου ευρώ, δεν βρίσκονται σε ξένες τράπεζες αλλά έχουν έρθει προ πενταετίας μέσα.

Η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής ζητά όλα τα στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ
Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των βουλευτών Γιώργος Καλαντζής, προκειμένου να του στείλουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στους βουλευτές, οι οποίοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό.

Ο κ. Καλαντζής σε επικοινωνία που είχε με το protothema.gr είπε ότι «αν και είμαι στο εξωτερικό έδωσα εντολή να σταλεί επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μας στείλουν όλες τις πληροφορίες που τυχόν αφορούν στην επιτροπή μας» και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε για το ζήτημα από την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος». Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος εξηγεί ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει συνεδρίαση εάν δεν έχει στη διάθεσή του όλες τις σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, συμπλήρωσε δε ότι «εάν τα εμβάσματα των εν λόγω βουλευτών μπορούν να δικαιολογηθούν τότε θα υπάρχει μεν ηθικό θέμα αλλά η επιτροπή μας δεν θα έχει αντικείμενο ελέγχου».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης