PROTOTHEMA

Ελλάδα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νεολαία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ έφτιαξε... όρκο για πρωτοετείς - Η καυστική αντίδραση του υπουργείου

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ έφτιαξε... όρκο για πρωτοετείς - Η καυστική αντίδραση του υπουργείου

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αχιλλέας Ζαπράνης διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετων φοιτητών, έναν όρκο, μάλλον... δικής του εμπνεύσεως, με τις αντιδράσεις να είναι ποικίλες, με πιο καυστική αυτή του υπουργείου

Ένα περίεργο περιστατικό, σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών" και τοπικά μέσα, εκτυλίχτηκε στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αχιλλέας Ζαπράνης διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, έναν όρκο, μάλλον... δικής του εμπνεύσεως, με τις αντιδράσεις να είναι ποικίλες. Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει, εάν πρόκειται για καθαρά προσωπική πρωτοβουλία ή εάν έτυχε οποιασδήποτε έγκρισης της Συγκλήτου, πόσο μάλλον εάν είναι υπ όψιν του υπουργείου Παιδείας.


Το αγνώστου εμπνεύσεως κείμενο που δόθηκε στους πρωτοετείς, αναφέρει επί λέξει:
"Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση θα διατηρήσουμε τις αξίες του Πανεπιστημκαι θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια ήθος και θα συμβάλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας ελευθερίας δημοκρατίας αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης".
"Το ερώτημα είναι πόσο δημοκρατική μπορεί να είναι η επιβολή στους φοιτητές μιας διαβεβαίωσης με την οποία μπορεί να διαφωνούν εν μέρει ή να μην την αποδέχονται, αλλά και ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν την ασπαστούν", αναφέρει η εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Νεολαία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης αντέδρασε, θέτοντας τον προβληματισμό: “Με ποιο δικαίωμα καλεί τους πρωτοετείς να ταυτιστούν με τα ιδεολογήματά του;”. Σε σχετική δε ανακοίνωση σημειώνει ότι: “Η κατάσταση στο ΠΑΜΑΚ έχει ξεφύγει. Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση άμεσα. Ο Αχιλλέας Ζαπράνης έχει ξεπεράσει κάθε ακαδημαϊκό και θεσμικό ρόλο. Η θητεία αυτού του Πρυτανικού Συμβουλίου και του ίδιου είναι πια επικίνδυνη για τις σπουδές μας”.

Το υπουργείο Παιδείας με αφορμή το παραπάνω περιστατικό εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης καυστική ανακοίνωση. Σε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, το υπουργείο “προτείνει” στον κ. πρύτανη να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο:

– Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια.

– Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου.

– Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων.

– Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.

– Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές.

– Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια.

Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: “Αυτά κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας μαγαζί”!.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αυτά συμβαίνουν ....08/11/201718:49

... όταν βάζει κανείς τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Τώρα είναι αργά για δάκρυα, δεν θα αφήσουνε λίθον επί λίθου.

Απάντηση
ki08/11/201707:55

Καλύτερα να στειλει ο Γαβρογλου για να διαβάζουν οι φοιτητές, έναν όρκο πίστης προς τις αριστερές φοιτητικές κομματικές παρατάξεις μην τυχόν χάσουν την εκλογική τους πελατεία!!!

Απάντηση
Τι λέτε τώρα...08/11/201707:11

Αρες -μάρες -κουκουνάρες, η ανακοίνωση του ΥΠαιδείας ! Δεν θα περίμενε κανείς και καλύτερη.....

Απάντηση
BasT08/11/201707:07

Η μπουρδολογία, των πρώτη φορά στην εξουσία αναξίων!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία