Διεθνείς και εγχώριοι φορείς κατά Γαβρόγλου για τη συγχώνευση σχολών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Διεθνείς και εγχώριοι φορείς κατά Γαβρόγλου για τη συγχώνευση σχολών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Παγκόσμιες ομοσπονδίες επαγγελματικών ομάδων αλλά και εκπρόσωποι της εγχώριας ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρούν στο σχέδιο της συνένωσης των τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας

Διεθνείς και εγχώριοι φορείς κατά Γαβρόγλου για τη συγχώνευση σχολών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Με τον κίνδυνο να εκτεθεί η χώρα μας στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο φλερτάρει εσχάτως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Οι χειρισμοί του στο ζήτημα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, την ίδρυση του οποίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάιο, έχουν προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο, που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. 

Παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ομοσπονδίες επαγγελματικών ομάδων, με επιστολές τους που έχουν φτάσει και στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και εκπρόσωποι της εγχώριας ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματικοί φορείς υπενθυμίζουν στο αρμόδιο υπουργείο τη διεθνή επιστημονική πραγματικότητα. Αιτία της ηχηρής αυτής παρέμβασης αποτελεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις συγκεκριμένων σχολών, γεγονός που, με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι διεθνείς οργανώσεις, προσκρούει στα δεδομένα που ισχύουν στα υπόλοιπα κράτη. 

Ειδικότερα, στις 9 Μαΐου 2017 ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία του κ. Γαβρόγλου, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως μετεξέλιξη-συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Η τελική πρόταση της 8μελούς επιτροπής για τα τμήματα του υπό σύσταση ανώτατου ιδρύματος προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και πτυχιούχων των τμημάτων που πρόκειται να συγχωνευτούν. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του τμήματος που θα προκύψει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη συνένωση της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας. Των δύο δηλαδή πιο περιζήτητων σχολών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, με την πρώτη να έχει τη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής και τη δεύτερη τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις και μηδενική ανεργία ως κλάδος. Ο προτεινόμενος τίτλος δε του νέου τμήματος «Αποκατάστασης-Θεραπευτικής» θεωρήθηκε ότι καταργεί αυτομάτως τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, με τους εκπροσώπους των δύο σχολών να διεκδικούν την αυτοτελή λειτουργία τους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 
Κλείσιμο

Στο θέμα έχει παρέμβει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών, η οποία, με 350.000 μέλη από 112 οργανισμούς-μέλη, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας τονίζει ότι «η απόφαση αυτή προκαλεί σημαντική ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα των φυσικοθεραπευτών και θα θέλαμε να σας συστήσουμε να αναθεωρήσετε». Μιλώντας στο «protothema.gr» η πρόεδρος τμήματος Φυσικοθεραπείας στο ΤΕΙ Αθήνας Ειρήνη Γραμματοπούλου αναφέρει: «Το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Παιδείας. Η θεσμοθετημένη οκταμελής επιτροπή από τον υπουργό έχει αποφασίσει τη συγχώνευση. Θεωρούμαστε παγκοσμίως ως αυτοδύναμο επάγγελμα και δεν επιτρέπεται η συγχώνευσή μας. Ευελπιστώ ότι ο υπουργός ως πανεπιστημιακός που είναι και επειδή έχει λάβει μόρφωση, όχι από τη Σοβιετική Ενωση, αλλά από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, τελικά θα καταλάβει ότι δεν γίνονται τέτοιες συγχωνεύσεις. Ο Θεός να τον φωτίσει να κάνει το σωστότερο». 

Στην επικείμενη ενοποίηση των δύο τμημάτων αντιδρούν σύσσωμοι οι 8.225 φυσικοθεραπευτές της χώρας, με τον πρόεδρο του πανελλήνιου συλλόγου τους Πέτρο Λυμπερίδη να λέει ότι ακόμα περιμένουν για τη συνάντηση που έχουν ζητήσει με τον κ. Γαβρόγλου. «Εχει παρέμβει η παγκόσμια ομοσπονδία στην προωθούμενη συνένωση δίνοντας διεθνή διάσταση στην υπόθεση. Φυσικοθεραπεία και Εργοθεραπεία είναι δύο ξεχωριστά επαγγέλματα, με ξεχωριστά επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και 40 χρόνια. Είμαστε ξεχωριστά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Η σχολή μας έχει τη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής, 17.425 μόρια, ενώ η σχολή Εργοθεραπείας είναι μία και μοναδική στην Ελλάδα και η σχολή αυτή είναι πρώτη σε προτιμήσεις μεταξύ των σχολών των ΤΕΙ. Δεν διαλύεις τις δύο καλύτερες και πιο περιζήτητες σχολές. Μιλάμε για προχειρότητες». 

Για προχειρότητα κάνει λόγο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, με 2.500 μέλη, στην πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό: «Οι πρόχειρες αποφάσεις που αγνοούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και τον νόμο εν προκειμένω, καθώς και τις θέσεις και τις απόψεις των επιστημονικών κλάδων, όχι μόνο εκθέτουν την κυβέρνηση, αλλά αδικούν και εσάς προσωπικώς, κ. πρωθυπουργέ, διότι διά στόματός σας εξαγγέλθηκε η απόφαση για την ίδρυση του πανεπιστημίου». Το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Παιδείας έχουν γίνει αποδέκτες των επιστολών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργοθεραπευτών, η οποία εκπροσωπεί 480.000 επαγγελματίες σε 92 χώρες, του Συμβουλίου Εργοθεραπευτών των Ευρωπαϊκών Χωρών και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εργοθεραπευτών στην Ανώτερη Εκπαίδευση, στις οποίες εκτίθενται τα επιχειρήματα για την επιστημονική αυτοτέλεια του κλάδου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών Κυριακή Κεραμμιώτου τονίζει: «Το υπουργείο Υγείας μας χαρακτηρίζει ανεξάρτητη ειδικότητα, κάνοντάς μας νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και το υπουργείο Παιδείας θέλει να μας συγχωνεύσει. Ο πρώτος επιτυχών στη σχολή μας το 2016 είχε 18.500 μόρια και ο τελευταίος 16.500 μόρια». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Εργοθεραπείας Γιώργος Γεωργούδης λέει: «Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχουν συνενωθεί αυτές οι δύο σχολές, όμως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Μιλάμε για αχαρτογράφηματα νερά στην περίπτωση που συμβεί. Η Εργοθεραπεία είναι η πρώτη σχολή μαζί με τα πανεπιστήμια σε πρώτες προτιμήσεις στη χώρα με μηδενικά ποσοστά ανεργίας». Σε κάθε περίπτωση η πρύτανης του ΤΕΙ Αθήνας Μαρία Βενετίκου δείχνει να λαμβάνει υπόψη τις παραπάνω διεθνείς αντιδράσεις αναφορικά με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις καθώς, μιλώντας στο «protothema.gr», σημειώνει: «Σύμφωνα με το πλάνο των επιτροπών του υπουργείου, τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας συγχωνεύονται. Θα δούμε μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα ποιες είναι οι διαθέσεις του υπουργείου ώστε να μην έχουμε αντιδράσεις από παγκόσμιους συλλόγους, γιατί έχουμε δύο επιστολές από τις παγκόσμιες ομοσπονδίες Φυσικοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών που ενίστανται. Σε μία τέτοια περίπτωση ενδεχομένως να έχουμε διεθνείς αντιδράσεις. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το παλεύουμε». 



















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης