Τσουνάμι πίσσας στις ακτές της Αττικής: Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα!

Τσουνάμι πίσσας στις ακτές της Αττικής: Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα!

Έντονη οσμή σε όλο το παραλιακό μέτωπο - Έκκληση δημάρχου: Μην κάνετε μπάνιο στη θάλασσα - Παρά τις διαβεβαιώσεις Κουρουμπλή ότι η στεγανοποίηση... πέτυχε και δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροή, μετά τη Σαλαμίνα, Φρεαττύδα, Φάληρο η ρύπανση έφτασε και Γλυφάδα

Τσουνάμι πίσσας στις ακτές της Αττικής: Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα!
Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη».

Μετά τη Σαλαμίνα που δέχτηκε το πρώτο κύμα του πετρελαίου που διέρρευσε από το βυθισμένο πλοίοι, χθες το βράδυ «μαύρισε» η Πειραϊκή, ενώ σήμερα όσοι πλησίασαν την παραλία σε  Αγιος Κοσμά και Καλαμάκι είδαν και εκεί την ίδια εικόνα με αυτή που βλέπουν μέρες τώρα οι κάτοικοι της Σαλαμίνας. 

Οι φόβοι για επέκταση της ρύπανσης και της
πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό
Κλείσιμο
που εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή επιβεβαιώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όταν η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα. 
Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου από την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ προέτρεψε και τους λουόμενους να αποφεύγουν να κατέβουν στην παραλία. 



Κι όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλής ότι «η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλη διαρροή»... Το δεξαμενόπλοιο είχε στις δεξαμενές του 3.200 τόνους πετρέλαιο...



Ο δήμαρχος Γλυφάδας με ανάρτησή του στο facebook τονίζει: 


«Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο.

Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.



Η απελπισία είναι ορατή στο πρόσωπο της κοπέλας που θέλησε να δροσιστεί στην παραλία...


Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα».



Στην ίδια ανάρτηση έχει επισυνάψει και πολλές φωτογραφίες από την παραλία της Γλυφάδας, στις οποίες φαίνεται η έκταση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα












Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις ακτές της Σαλαμίνας λόγω της μεγάλης οικολογικής ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα την Κυριακή, ενώ η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στη Φρεαττύδα επιβεβαιώνοντας τελικά τους φόβους των αρμόδιων φορέων. Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση στο δεξαμενόπλοιο και ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές προκειμένου να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται στο πλοίο. Συνολικά το πλοίο μετέφερε 2.300 τόνους, εκ των οποίων οι 300 έχουν καταλήξει στη θάλασσα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα. Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε 20 χλμ. Η ΕΕ κινητοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εστίες ρύπανσης έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα στο Καλαμάκι και στον Άγιο Κοσμά, όπου πλωτό σκάφος του Λιμενικού ρίχνει αντιρρυπαντικά μέσα στη θάλασσα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μέσα στη θάλασσα, στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή η κατάσταση είναι καλύτερη. Πληροφορίες ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει και στον σταθμό των κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ δεν επιβεβαιώνεται από το Λιμενικό.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Καλαματιανός, η δήμαρχος Σαλαμίνας και εκπρόσωποι παράλιων δήμων για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.

«Μυρίζει όλος ο τόπος πετρέλαιο. Όλο το απόγευμα προσπαθούσαν με ειδικά φράγματα και ρίχνοντας χημικά», λέει στο protothema.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φρεαττύδας.

















Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είναι «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.







Φωτογραφίες απο Πειραϊκή







Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Μέχρι και αυτή την ώρα τα αίτια του ναυαγίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι πιθανόν υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου από κάποιο σωλήνα.

Κικίλιας: «Η κυβέρνηση θεατής στο οικολογικό έγκλημα του Σαρωνικού»

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως «παριστάνει ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες», ενώ «παραμένει θεατής στο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Σαρωνικό» εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή.
   
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως η έκταση της ρύπανσης είναι ήδη τεράστια, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας καταγγέλλουν ότι τα συνεργεία απορρύπανσης καθυστέρησαν αδικαιολόγητα.
   
«Την ίδια ώρα, ο κ. Κουρουμπλής αντί να συντονίζει τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος, βρίσκεται στα τηλεπαράθυρα, σχολιαστής επί παντός επιστητού» δήλωσε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι λαϊκές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είναι δεύτερης κατηγορίας, και οι κάτοικοί τους, που τόσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, παιδιά ενός κατώτερου Θεού» ανέφερε ο κ.Κικίλιας και κατέληξε:
   
«Ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, και το κυριότερο, αμέσως πρόσθετα μέτρα για την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής».


















Δείτε βίντεο:
Πετρελαιοκηλίδα: Εστίες ρύπανσης σε Καλαμάκι και Αγιο Κοσμά


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης