PROTOTHEMA

Ελλάδα

Θα επισκεφθούν μαζί την Λέσβο στις 14 ή 15 Απριλίου

Ιερώνυμος προσκαλεί Πάπα και Βαρθολομαίο για τους πρόσφυγες

Ιερώνυμος προσκαλεί Πάπα και Βαρθολομαίο για τους πρόσφυγες

Επίσκεψη και συνάντηση υψηλού συμβολισμού - Ανακοινώθηκε στην Διαρκή Σύνοδο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Θα επισκεφθούν τα hot spots, θα μπουν και στη θάλασσα - Αναμένεται τεράστιο ενδιαφέρον απο τα ξένα ΜΜΕ

Με μια ιστορικής σημασίας συνάντηση στις 14 ή 15 Απριλίου (την μεθεπόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή) στη Λέσβο, οι επικεφαλής των δύο Εκκλησιών της Χριστιανοσύνης, θα επιχειρήσουν να στείλουν ένα παγκόσμιο μήνυμα ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα μεταβούν στη Λέσβο σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που αναμένεται να έχει διεθνή απήχηση. Οι προκαθήμενοι της Ορθοδόξου, της Καθολικής και της Ελλαδικής Εκκλησίας θα επισκεφθούν τo κέντρo φιλοξενίας προσφύγων (hot spot) στο νησί και θα έχουν συναντήσεις με τους διαμένοντες αλλά και τους υπευθύνους για τη λειτουργία της μονάδας.

Η άφιξη των δυο θρησκευτικών ηγετών γνωστοποιήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Όπως είπε, σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π.Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, για το προσφυγικό, ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού.

Στον Μακαριότατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σκοπός της επίσκεψής του, όπως υπογραμμίστηκε, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Για την επίσκεψή αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τη στιγμή που η χώρα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.
           
Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε και αυτός να βρίσκεται στο νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης πρωτοβουλιών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, λόγω και της ιδιαίτερης παράδοσης των Καθολικών θρησκευτικών ηγετών σε ανάλογες χειρονομίες υψηλού συμβολισμού, θα εισέλθει στη θάλασσα με την παπική του αμφίεση. Το πιθανότερο -αν και όχι εντελώς επιβεβαιωμένο μέχρι στιγμής- είναι ότι ο Πάπας θα μπει στη θάλασσα πεζή, βαδίζοντας μέσα στο νερό από την ακτή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν τη συγκεκριμένη ημέρα για πρακτικούς λόγους, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα κάνει μια περιήγηση με σκάφος, αναπέμποντας την προσευχή του υπέρ αναπαύσεως της ψυχής όλων όσοι χάθηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά παράλια. Όλες οι λεπτομέρειες θα καθορισθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, στέλνοντας ένα μήνυμα παγκόσμιας συναδέλφωσης και αλληλεγγύης, εξ αφορμής της τραγικής προσφυγικής κρίσης, αλλά όχι μόνο γι' αυτήν.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Κοσμάς ο Αιτωλός 06/04/201602:29

Τον πάπα να καταρασθαι. Δυστυχώς ορισμένοι ιεράρχες βρίσκονται σε μεγάλη πλάνη εν γνώση τους και κάνουν κινήσεις που σκανδαλιζουν και θέτουν σε λάθος δρόμους το ποίμνιο. Η αρχή έγινε με την αλλαγή του ημερολογίου και τον τελευταίο καιρό ολισθαινουμαι με γρήγορους ρυθμούς. Σαφώς σαν χριστιανοί αγαπάμε όλους τους ανθρώπους και πρέπει να βοηθήσουμε αλλά πάντα με γνώμονα να νουθετουμαι την ορθοδοξία και να βαλουμαι την αγάπη του Χριστού στις καρδιές των ανθρώπων.Το να καλεί τον πάπα είναι μεγάλο σφάλμα.Επικοινωνία με αιρετικούς πρέπει να γίνεται μόνο εάν υπάρχει μετάνοια από μέρος τους και για κανέναν άλλο λόγο. Επισης σέβομαι τον Πατριάρχη σαν αξιωμα αλλα σαν πρόσωπο αυτήν τη στιγμή ειναι ο δούρειος ίππος που σιγα σιγα καταστρεφει καθε τι ορθοδοξο.Τους ευχομαι όλους καλη μετάνοια για το καλο της ορθοδοξιας της Ελλαδας και ολόκληρου του κοσμου αλλα δυστυχώς η Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου από ότι φαίνεται δεν είναι μακριά

Απάντηση
Δημοσιοσχεσίτες06/04/201601:13

Δυστυχώς οι δημόσιες σχέσεις θα παίξουν μόνο αρνητικό ρόλο! η παρουσία Πάπα και Πατριάρχη θα λειτουργήσουν ως μαγνήτες για νέα κύματα λαθρομεταναστών και νέα κύματα πνιγμένων! ...απουσιάζει παντελώς η λογική και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός! όλα θυσία στο βραχυπρόθεσμο όφελος των δημόσιων σχέσεων...

Απάντηση
.06/04/201600:35

Τα καραγκιοζιλίκια να μπει στο νερό ο Πάπας με τα ράσα καλό είναι να τα αποφύγει εν Ελλάδι και άρα το επακόλουθο γιαούρτωμα. Ειδικά δε αν το σχήμα λόγου γιαούρτωμα δεν είναι γιαούρτωμα αλλά τομάτιασμα που στο άσπρο βάφει... Αυτές τις γελοιότητες ας τις κάνει στους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής που τον επευφημούν. Ελλάδα ας περιοριστούν όλοι μαζί σε λογύδρια ή αν θέλουν να είναι πιο ουσιαστικοί ας βάλουν και οι άλλοι δύο το χέρι στην τσέπη όπως έχει κάνει τουλάχιστον ο Ιερώνυμος αν τόσο πολύ συγκινούνται.. Εναλλακτικά ο Πάπας μπορεί να πάρει φεύγοντας 100-200 πρόσφυγες μαζί του να τους φιλοξενήσει στο Βατικανό συμβολικά (χιουμοράκι....). Ο δε Τσίπρας να κάτσει στ' αυγά του..

Απάντηση
Q05/04/201623:01

Να παει ο παπας και να πλυνει τα ποδια των χολεριασμενων της Ειδομενης. Θα του φυγει η θολοκουλτουρα τσακ μπαμ.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία