Ο συγκυβερνήτης μπήκε τελευταία στιγμή στο ελικόπτερο

Ο συγκυβερνήτης μπήκε τελευταία στιγμή στο ελικόπτερο

Βατραχάνθρωποι και άνδρες της ΕΜΑΚ στις έρευνες για τον κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 -Τραγικό παιχνίδι της μοίρας για τον Κωνσταντίνο Πανανά - Ποιος ήταν ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου

Ο συγκυβερνήτης μπήκε τελευταία στιγμή στο ελικόπτερο
Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις ένοπλες δυνάμεις έπειτα από την τραγωδία στην Κίναρο.

Για τους τρεις αξιωματικούς του μοιραίου
Agusta Bell πενθεί όλη η χώρα, όμως, τίποτε απολύτως δε μπορεί να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών των Κωνσταντίνου Πανάνα, Ελευθέριου Ευαγγέλου και Αναστάσιου Τουλίτση, που έπεσαν στο καθήκον.

Κλείσιμο
Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, με αποτέλεσμα των θάνατο των τριών μελών του πληρώματος, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Στις έρευνες συμμετέχουν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, ταυτοποιήθηκαν οι δύο σοροί των αξιωματικών που εντοπίστηκαν το πρωί σε βραχώδη περιοχή στην Κίναρο.



Νεκροί είναι ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.



Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε χθες στις 7 το πρωί σε απόκρημνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων.



Oι επικοινωνίες με το ελικόπτερο και το ίχνος του AB-212 χάθηκαν από τα ραντάρ της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κινάρου. 

Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα στις 07:01 το πρωί βρέθηκαν τμήματα του ελικοπτέρου σε απόκρημνη περιοχή της Κινάρου. Ηταν το ουραίο τμήμα του Agusta Bell. Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το ελικόπτερο προσέκρουσε στην κορυφή του λόφου ύψους 295 μέτρων, το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε βίαια και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα. 

Τι μπορεί να συνέβη και το ελικόπτερο συνετρίβη ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή την ώρα. Στην ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ αντιπλοίαρχος Βασίλης Μπελετσιώτης ειπώθηκε ότι στα ελικόπτερα αυτά οι δυνατότητες πτήσεων είναι εξαιρετικές, είναι οι καλύτερες. 


Ελευθέριος Ευαγγέλου



Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε τα 35 του χρόνια. Έφυγε τόσο άδικα και τόσο νέος από τη ζωή αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του και την οκτάχρονη κόρη τους. Στο άκουσμα ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε χάθηκε από τα ραντάρ η οικογένειά του πίστευε πως ο 35χρονος αξιωματικός θα βγει αλώβητος και από αυτή τη μάχη.

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια. Όλοι τους περιγράφουν έναν άνθρωπο που αγαπούσε πολύ την οικογένεια και τους φίλους του, δεν το έβαζε ποτέ κάτω και ήταν μαχητής. Δυστυχώς, σε αυτή τη μάχη ο Ελευθέριος Ευαγγελίου δεν τα κατάφερε. Το νήμα της ζωής του κόπηκε αιφνιδίως στη νησίδα Κίναρο, δυτικά της Λέρου, νησί καταγωγής των γονιών του κι ένας από τους αγαπημένους του προορισμούς για διακοπές κατά τη θερινή περίοδο.

Ακόμα και όταν ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών χειριστών σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου, η οικογένειά του 35χρονου αξιωματικού ήλπιζε σε ένα θαύμα κι ότι ο άνθρωπός τους θα γυρίσει σπίτι, όπως έκανε πάντα.

«Και εμείς ελπίζουμε όπως όλοι μας. Έστω και μία στο εκατομμύριο ελπίζουμε», δήλωνε στο protothema.gr ο κ. Κωνσταντίνος Γκαβέας, θείος του αδικοχαμένου αξιωματικού. Δυστυχώς, οι ελάχιστες ελπίδες της οικογένειας του Ελευθέριου Ευαγγελίου έσβησαν, όταν οι σοροί ταυτοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με τον θείο του, ο 35χρονος αξιωματικός αγαπούσε τη δουλειά του. «Δεν το θεωρούσε επικίνδυνο. Όταν αγαπάς κάτι δεν το θεωρείς επικίνδυνο αλλιώς δεν θα το έκανες», τόνισε σχετικά στο protothema.gr ο κ. Γκαβέας.

Την αγάπη του αυτή, άλλωστε, αποτυπώνουν και οι αναρτήσεις του αδικοχαμένου χειριστή στην προσωπική του σελίδα στο facebook με μία από τις τελευταίες του να προκαλεί ανατριχίλα. Συγκεκριμένα, στις 30 Ιανουαρίου, ο Ελευθέριος Ευαγγέλου είχε αναρτήσει μία φωτογραφία από το μνημείο με τα ονόματα των πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού υπέρ της πατρίδας.

Σε ένα ακόμη τραγικό παιχνίδι της μοίρας, δέκα χρόνια μετά τους τρεις νεκρούς μας στα Ίμια, τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, έμελλε σε αυτή τη λίστα να προστεθεί και το δικό του όνομα.  

Κωνσταντίνος Πανανάς




Ο συγκυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου Agusta Bell, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς ήταν μόλις 34 ετών. Καταγόταν από το Ναύπλιο, ήταν παντρεμένος, πατέρας ενός παιδιού, ηλικίας 4,5 ετών, και σε λίγο καιρό, εάν η μοίρα δεν έπαιζε αυτό το τραγικό παιχνίδι, θα κρατούσε στα χέρια του και το δεύτερο παιδί του. 

Όμως, ενώ στη μνήμη όλων των Ελλήνων θα είναι αθάνατος, αυτό το παιδί θα έρθει στον κόσμο χωρίς να γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του και το άλλο χωρίς να ξανανιώσει ποτέ το χάδι και τη στοργή του. Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος συγκυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου μπήκε τελευταία στιγμή στο Agusta Bell, καθώς το δικό του είχε παρουσιάσει βλάβη.

Η φιγούρα της συζύγου του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου Πανανά, που διανύει τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της συγκλονίζει. Έχασε τον άνθρωπό της και τώρα πρέπει να φανεί δυνατή για τα δύο τους παιδιά, να γίνει και μητέρα και πατέρας για αυτά χωρίς να έχει στο πλάι της τον σύντροφό της και να μοιράζεται μαζί του τους φόβους και τις ανησυχίες της. 

Την είδηση ότι ο άντρας της έπεσε στο καθήκον της τη μετέδωσαν μέλη κλιμακίου του υπουργείου Άμυνας, που μετέβησαν στο Ναύπλιο, για επίσημη ενημέρωση για το δυστύχημα στην Κίναρο. Στο άκουσμα της τραγωδίας η έγκυος μητέρα λύγισε. Μέσα της μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι ο σύζυγός της θα γυρίσει πίσω στο σπίτι τους, χαμογελαστός, όπως πάντα, και όλα θα πήγαιναν καλά. 

Την ελπίδα που είχε η οικογένεια του 34χρονου αξιωματικού ότι όλα θα κατέληγαν σε έναν κακό εφιάλτη, αποτυπώνουν τα λόγια του πατέρα του στο protothema.gr λίγες ώρες πριν η σορός του ταυτοποιηθεί. 

Ο κ. Πανανάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το protothema.gr την Πέμπτη παρέδωσε μαθήματα ψυχραιμίας, λέγοντας πως «οι υπεύθυνοι της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή της πτώσης μας έχουν δώσει ελπίδες. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο». Δυστυχώς, η μοίρα είχε άλλα σχέδια. 

Σύμφωνα με άτομα από το στενό του κοινωνικό περιβάλλον, ο Κωνσταντίνος Πανανάς από μικρό παιδί λάτρευε τη θάλασσα και η δουλειά του ήταν μία από τις μεγαλύτερές του αγάπες. Με τη σύζυγό του ήταν πολλά χρόνια μαζί και πάντοτε ονειρευόταν να αποκτήσει μία μεγάλη οικογένεια. Ήταν ένας άνθρωπος πάντοτε γελαστός, υπεύθυνος και όλοι όσοι τον γνώριζαν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.  Με τα καλύτερα λόγια μιλούν για τον 34χρονο συγκυβερνήτη του Agusta Bell και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τονίζοντας ότι επρόκειτο για έναν εξαιρετικό αξιωματικό με σπουδαίο ήθος. 

Την ίδια ώρα τα μηνύματα θλίψης για τον άδικο χαμό του Κωνσταντίνου Πανανά έχουν κατακλύσει τις προσωπικές σελίδες των φίλων του στο facebook. «Καλό ταξίδι φίλε Κώστα», «Να μας προσέχεις από εκεί ψηλά», «Αθάνατος», «Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ», αναφέρονται σε μερικά από αυτά. 

Τάσος Τουλίτσης



«Η ζωή είναι ένα ταξίδι με πολλούς προορισμούς που πρέπει να βρεις χρόνο να τους γνωρίσεις». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, όπως φαίνεται και από το προφίλ και τις φωτογραφίες του στο facebook, ο Τάσος Τουλίτσης, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού πορεύτηκε από τα εφηβικά του χρόνια. Ζούσε ως στρατιωτικός μια ήρεμη μεν ζωή.  Με ταξίδια σε νησιά εντός Ελλάδος, απολαμβάνοντας την μεγάλη του αγάπη, το σκάφος του, αλλά και αποδράσεις στο εξωτερικό, από την Αφρική έως την Αμερική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης