Πιθανή η εμπλοκή τζιχαντιστών στη φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Πιθανή η εμπλοκή τζιχαντιστών στη φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων τονίζει ότι εφόσον επιβεβαιωθεί η σύνδεση με την τρομοκρατία «θα υπάρξουν συνέπειες και μάλιστα σε πολλές κατευθύνσεις» 

Πιθανή η εμπλοκή τζιχαντιστών στη φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
Την εκτίμηση πως αν επιβεβαιωθεί ότι η σημερινή αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη είναι τρομοκρατική ενέργεια "είναι πιθανότερο να βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος πίσω απ' αυτήν" διατύπωσε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δύο στις 12" με τον Φάνη Γρηγοριάδη.

Μάλιστα, σημείωσε πως εφόσον επιβεβαιωθεί η σύνδεση με την τρομοκρατία "θα υπάρξουν συνέπειες και μάλιστα σε πολλές κατευθύνσεις" και πρόσθεσε πως το σημερινό συμβάν, "μια επίθεση -κατά τα φαινόμενα- καμικάζι κατά μη Τούρκων πολιτών [...] στέλνει ένα μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις" καθώς αν είναι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ένα ακόμη πρόβλημα για την ίδια την Ευρώπη, αλλά κι ένα ζήτημα ασφάλειας για την ίδια την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ο κ. Φίλης, αφού υπογράμμισε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς είναι οι πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, απάντησε: "Θα εντοπίζαμε την προσοχή μας προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι του Ισλαμικού Κράτους, η δεύτερη προς τους Κούρδους, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα σημαντικό κομμάτι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, σχεδόν υπό πολιορκία το τελευταίο διάστημα· οι τουρκικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις, έχουν επιβάλλει σχεδόν στρατιωτικό νόμο σε κάποιες περιοχές απ' αυτές και είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση".

Κλείσιμο
Εκτίμησε, ωστόσο, πως πιθανότερη είναι η εκδοχή του Ισλαμικού Κράτους καθώς οι Κούρδοι, όπως υπογράμμισε, "δεν επιλέγουν τέτοιου είδους χτυπήματα γιατί μάχονται ούτως ή άλλως εναντίον των Τούρκων στρατιωτών" και "δεν έχουν κανέναν λόγο να στρέψουν σε βάρος τους την Ευρώπη ή τη χώρα της οποίας οι πολίτες -λένε για Γερμανούς οι πρώτες πληροφορίες- είναι μεταξύ των θυμάτων. "Γενικά δεν είναι κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οι Κούρδοι μαχητές. Καταλήγουμε στο Ισλαμικό Κράτος" σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα από την πλευρά του ISIS για μια τέτοια ενέργεια, ο κ. Φίλης επεσήμανε: "Δεν ξέρουμε σήμερα, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη, αν θα ήταν εύκολο ένα χτύπημα στην 'καρδιά' της Ευρώπης, όπως αυτό που είχαμε πριν από περίπου δύο μήνες στο Παρίσι. Επίσης, οι τρομοκράτες κινούνται με μια λογική χτυπημάτων, τα οποία μπορούν να έχουν ένα ευρύτερο αντίκτυπο. Το να χτυπάς στην 'καρδιά' της Κωνσταντινούπολης, μίας μεγάλης πολυπολιτισμικής πόλης, που είναι ουσιαστικά η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Τουρκίας, Ευρωπαίους -κατά τα φαινόμενα- πολίτες, είναι ένα εντυπωσιακό χτύπημα".

Ανέφερε ακόμη πως "μπορεί να είναι ένα χτύπημα που να θέλει να εξαγάγει, να εξωτερικεύσει, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ισλαμικό Κράτος από τις επιθέσεις που δέχεται στη Συρία και το Ιράκ και να μεταφέρει το κέντρο βάρους της κοινής γνώμης προς κάπου αλλού και όχι προς τις απώλειες τις εδαφικές στη Μέση Ανατολή".

Ο κ. Φίλης εκτίμησε ακόμη πως το σημερινό συμβάν υποχρεώνει και την Τουρκία ενδεχομένως να αναθεωρήσει τη δική της στάση σε ό,τι αφορά το Ισλαμικό Κράτος. "Μπορεί οι τρομοκράτες να επέλεξαν έναν στόχο που είναι πιο εύκολος σε σχέση με κάποιους άλλους -χωρίς να λέω ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ένας εύκολος στόχος, αλλά μπορεί να είναι πιο εύκολος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- για να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να πάψει να διευκολύνει τους δυτικούς και πρέπει να πάψει τη στοχοποίηση του Ισλαμικού Κράτους, την καταναγκαστική στοχοποίηση, γιατί μέχρι πρότινος φαίνεται ότι υπήρχε μια ανίερη συμμαχία μεταξύ των, αλλά αυτή πλέον υπό την πίεση των συνθηκών πλέον δεν υπάρχει".

Εκτίμησε δε, ότι η με τον αρνητικό αντίκτυπο που λογικά θα υπάρξει στον τουρισμό, θα αυξηθεί και η πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που "αργά ή γρήγορα θα ερωτηθεί γιατί η χώρα είναι τόσο ευάλωτη για να γίνονται τόσο πολλές επιθέσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης