Ξέσπασε... «εμφύλιος» μεταξύ φαρμακοποιών και ταχυδρόμων

Ξέσπασε... «εμφύλιος» μεταξύ φαρμακοποιών και ταχυδρόμων

Με αφορμή τη νέα υπηρεσία διανομής φαρμάκων κατ´ οίκον που τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία απο τα ΕΛΤΑ - Ζήτημα νομιμότητας θέτει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ξέσπασε... «εμφύλιος» μεταξύ φαρμακοποιών και ταχυδρόμων
Η νέα υπηρεσία διανομής φαρμάκων κατ´ οίκον που τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία απο τα ΕΛΤΑ, σε πρώτη φάση στο Κορωπί, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, που δια στόματος του νέου τους προέδρου, του κ. Κωνσταντίνου Λουράντου, θέτουν ζήτημα νομιμότητας της συγκεκριμένης υπηρεσίας υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το "φάρμακο δεν ειναι εμπόρευμα για να διακινείται απο άσχετους και από υπηρεσίες delivery". 

Με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Λουράντου, επισημαίνει πως «η πρακτική που θέλουν να εφαρμόσουν τα ΕΛ.ΤΑ. αντιβαίνει την φαρμακευτική νομοθεσία που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού. Είναι απολύτως παράνομη η διακίνηση και η μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια. Ο Π.Φ.Σ. επουδενί δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, το οποίο θα διακινείται από άσχετους με σκοπό το κέρδος".

Κλείσιμο
Ο κ. Λουράντος απορρίπτει τη διάθεση του φαρμάκου μόνο ως προιόντος και υποστηρίζει οτι πρόκειται για κοινωνικό αγαθό. "Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρείες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι μια απλή, τυπική και διαδικαστική πράξη" λεει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, αναλύοντας τον ρόλο του φαρμακοποιού: "Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις – αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για τη δοσολογία που έχει ορίσει ο θεράπων ιατρός, τον ρωτά δε για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το χορηγούμενο φάρμακο είναι το ενδεδειγμένο". 

Αμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης των ΕΛΤΑ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζεται ότι τα ΕΛΤΑ δεν αποτελούν «άσχετη εταιρεία delivery» αλλά ότι συνιστούν εδώ και 186 χρόνια εταιρεία ύψιστης κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς. «Τα ΕΛΤΑ δεν σκοπεύουν να υποκαταστήσουν τον θεσμικό ρόλο του φαρμακείου ούτε ασφαλώς να διαδραματίσουν ρόλους έξω από το φάσμα των αποδεδειγμένα υψηλών υπηρεσιών που παρέχουν», διευκρινίζει η διοίκηση. «Τα αντικείμενα που αφορούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, διαχειρίζονται από τα ΕΛΤΑ ως «αντικείμενα υψηλής διαχείρισης και υψίστης ασφαλείας» επισημαίνεται. 

Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ η υπηρεσία λειτουργεί ως εξής: 

- Ο αιτών την υπηρεσία, καλεί στο τηλέφωνο 11313 και ζητεί  την παραλαβή από την διεύθυνσή του της συνταγής που επιθυμεί, δηλώνοντας ταυτοχρόνως το φαρμακείο επιλογής του που θα εκτελέσει την συνταγή. 

- Αρμόδιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ παραλαμβάνει την εντολή-εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από τον πελάτη και την συνταγή του θεράποντος γιατρού σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο και κατόπιν μεταφέρει τον σφραγισμένο φάκελο στο φαρμακείο που έχει επιλέξει ο πελάτης για να εκτελεστεί η συνταγή.  

- Ο φαρμακοποιός αποσφραγίζει τον φάκελο και εκτελεί την συνταγή βάζοντας τα φάρμακα σε ειδικό «φάκελο ασφαλείας».

- Ο αρμόδιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ παραλαμβάνει τον φάκελο και μεταβαίνει στη διεύθυνση όπου τον επιδίδει σφραγισμένο στον εντολέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης