Ανοίγουν ξανά τα διαγνωστικά κέντρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ανοίγουν ξανά τα διαγνωστικά κέντρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία - Από πού εξευρέθηκαν τα 40 εκατ.ευρώ που προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για παρακλινικές εξετάσεις - Ποια είναι η κατάσταση με τις ιδιωτικές κλινικές

Ανοίγουν ξανά τα διαγνωστικά κέντρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
Ανοίγουν και πάλι τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ –μετά την επίσχεση υπηρεσιών των τελευταίων τριών ημερών- καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέληξαν σε συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα θέματα του clawback (επιστροφή της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού) και της εφαρμογής πλαφόν στη συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων.
 
Οι δύο πλευρές προσήλθαν με διάθεση εξεύρεσης λύσης στη σημερινή, τρίτη μέσα στην εβδομάδα συνάντηση τους, συμφωνώντας ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού. Συνεκτιμήθηκε επίσης η χρονική συγκυρία της προεκλογικής περιόδου –όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους εκπροσώπους των γιατρών και των διαγνωστικών «δεν είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να πιέσουμε ενόψει των εκλογών, αλλά γιατί θέλουμε να βρεθεί λύση και για τους ασφαλισμένους και για τον κλάδο μας». Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την συμβολή τους στον διάλογο των… τριών ημερών τόσο τον υφυπουργό κ. Αντώνη Μπέζα, όσο και τους εκπροσώπους των γιατρών, επισημαίνοντας ότι «χωρίς την ενεργό παρουσία του ιατρικού κόσμου δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».
 
Κλείσιμο
Η κόκκινη γραμμή που είχε θέσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος  για τον χαμηλό, ύψους 328 εκατ. ευρώ, «κλειστό» προϋπολογισμό του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις, ξεπεράστηκε με την πρόταση του υπουργείου Υγείας να προστεθεί σε αυτόν το ποσό των χρημάτων που δαπάνησαν οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις από τον περασμένο Νοέμβριο που ουσιαστικά τα εργαστήρια και τα πολυιατρεία ήταν κλειστά λόγω απεργίας και στη συνέχεια λόγω μεταρρύθμισης. Πρόκειται για περίπου 40 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμήθηκε. «Δεχτήκαμε την αναπλήρωση του πρώτου πενταμήνου μέσα από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, διότι επιβαρύνθηκαν οι ιδιωτικοί πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από τη μη λειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ και την υπόσχεση του Υπουργείου να καταβάλει προσπάθειες στην αναπλήρωση αυτή» είπε ο κ. Βλασταράκος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
 
Επίσης, συμφωνήθηκε ο προϋπολογισμός των εξετάσεων να κατανεμηθεί ανά γεωγραφική περιφέρεια ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά το πλαφόν στη συνταγράφηση των εξετάσεων τόσο οι γιατροί όσο και τα κέντρα αποδέχτηκαν ότι θα διαμορφωθεί με βάση τις εξετάσεις που διενήργησαν –και τους τζίρους που έκαναν- το περσινό έτος.
 
Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί κοινή Επιτροπή με στελέχη του υπουργείου και του ΠΙΣ  η οποία θα επεξεργαστεί και θα παραδώσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα διέπουν εφεξής τη συνταγογράφηση των εξετάσεων. Στη συνέχεια αυτές θα ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται μόνο όταν πρόκειται για ενδεδειγμένη κάθε φορά επιστημονικά εξέταση σε σχέση με την πάθησή τους.

Ιδιωτικές κλινικές
 
Την κατάσταση αναφορικά με τις ιδιωτικές κλινικές αποσαφήνισε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει επίσχεση από κανέναν πάροχο του ΕΟΠΥΥ. Καμία κλινική, ούτε ψυχιατρική ούτε άλλη βρίσκεται ή θα βρεθεί σε επίσχεση» προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.
 
«Θέλω να πω στους ασφαλισμένους μας, να μην πάνε σε καμία κλινική που θα τους πει "πλήρωσε και θα πας να πάρεις τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ", γιατί ο ΕΟΠΥΥ δε θα πληρώσει κανενός τη χρέωση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στους ασφαλισμένους ότι δεν προβλέπεται καμία επιστροφή χρημάτων σε τέτοια περίπτωση, αλλά και στους ιδιοκτήτες κλινικών: «Όποιος πάρει λεφτά από τον ασφαλισμένο μας, δεν είναι συμβεβλημένος μαζί μας. Άρα θα πρέπει ο ασθενής, αν ακούσει από μια κλινική ότι του ζητά επιπλέον λεφτά, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δήθεν δεν τον πληρώνει ή τίποτα άλλο, αυτομάτως να αλλάξει κλινική!» κατέληξε ο υπουργός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης