PROTOTHEMA

Οικονομία

Γερμανικός Τύπος

Γερμανικός Τύπος για 5ετές: Πολιτική ντροπή για Τσίπρα επιτόκιο υψηλότερο του Σαμαρά

Γερμανικός Τύπος για 5ετές: Πολιτική ντροπή για Τσίπρα επιτόκιο υψηλότερο του Σαμαρά

«Εάν καταφέρει να κάνει αυτό το βήμα, θα ήταν ένα σημαντικό στάδιο στον δρόμο εξόδου από την κρίση», γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ

Με αφορμή τα σχέδια που καταστρώνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επανέλθει η Ελλάδα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ώστε να μπορεί να καλύπτει και πάλι αυτόνομα τις ανάγκες δανεισμού της, η Badische Zeitung δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα. «Τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση ομολόγων η Αθήνα σχεδιάζει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Εάν καταφέρει να κάνει αυτό το βήμα, θα ήταν ένα σημαντικό στάδιο στον δρόμο εξόδου από την κρίση», γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, ο οποίος εργάζεται μεταξύ άλλων ως ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα.


Όπως σημειώνει η ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Badische Zeitung, «μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο της ερχόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα πρέπει να στέκεται ξανά στα δικά της πόδια. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) της υπερχρεωμένης χώρας θέλει τώρα να τεστάρει αν οι επενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Αθήνα. Η Κομισιόν προσφέρει στήριξη. Συνέστησε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας μετά από οκτώ χρόνια» 

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να επιστρέψει στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια συγκριτικά με αυτά που είχε πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει η Badische Zeitung.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «υπό συζήτηση βρίσκεται ένα πενταετές ομόλογο ύψους δύο δισ. ευρώ» και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα καλείτο να δανειστεί με επιτόκια 4% έως 5%, δηλαδή αισθητά υψηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια των προγραμμάτων δανεισμού. Ωστόσο, «το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές», υπογραμμίζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Παρατηρητές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα ήδη εντός του τρέχοντος μήνα. Ωστόσο θεσμικοί επενδυτές προειδοποιούν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει βεβιασμένες κινήσεις». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, προτείνεται ένα είδος «διαφημιστικής περιοδείας» προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν εν δυνάμει επενδυτές. «Αυτό καθιστά πιθανότερη μια έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο, μιας και η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να αναχρηματοδοτηθεί φθηνότερα».

Όπως επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής, «το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει την αγορά με μια έκδοση ομολόγου -εάν θα είναι κιόλας τον Ιούλιο ή μόλις το φθινόπωρο- εξαρτάται και από την εξέλιξη των αποδόσεων. Εν τέλει είναι και πολιτικό ζήτημα. Το 2014 η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε ανήλθε σε 4,95%. Ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ18/07/201717:01

ΟΣΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΚΗΦΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΧΙ 4,5 ΟΥΤΕ ΜΕ 5% ΔΕΝ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ!!

Απάντηση
ΕΛΛΗΝ18/07/201716:18

ΤΟ ΕΧΑΣΕ ΤΟ TIMING O ΤΣΙΠΡΑΣ! Μη βιώσιμο θα κριθεί το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ στη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου 2017, οι πιθανότητες εκταμίευσης της δόσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ την οποία έχει ζητήσει η Αθήνα είναι μηδαμινές, καθώς το Ταμείο αναμένει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΤΟ ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος (και τις αποδόσεις των ομολόγων) και θα ρίξει τις τιμές των μετοχών στις τράπεζες!!

Απάντηση
Χχ18/07/201713:47

Και με μηδενικό επιτόκιο να βγει όλο αυτό είναι πυροτέχνημα. Οι αγορές ομολόγων επηρρεάζονται από τους οίκους αξιολόγησης και παγκόσμιους οργανισμούς όπως η παγκόσμια τράπεζα και το ΔΝΤ. Αν το τελευταίο με συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα βγάλει το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο τότε τα επιτόκια δανεισμού θα αρχίσουν να ανεβαίνουν επικίνδυνα. Κατά τη γνώμη μου τα πάντα θα κριθούν στη ρύθμιση του χρέους μετά τον Σεπτέμβριο

Απάντηση
Υδραιος 18/07/201709:43

Η λύση για την υπερχρεωμένη Ελλάδα είναι..... περισσότερο χρέος. Έλεος.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία