Συμφωνία στο Eurogroup «έβγαλε» το EuroWorking Group

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για υποχώρηση από το «ηρωικό» κλίμα που καλλιεργούσε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση - Η συμφωνία προβλέπει την εκταμίευση της δόσης - Ντάισελμπλουμ: Το 2018 οι αποφάσεις για το χρέος - Σλοβάκος υπουργός: Ο Τσακαλώτος θα φύγει με μια βαλίτσα χρήματα - Bloomberg: Η Ελλάδα θα πάρει 8,5 δισ. ευρώ

Συμφωνία στο Eurogroup «έβγαλε» το EuroWorking Group
Συμφωνία έβγαλε, κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup
. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του
χρέους. 


Κλείσιμο


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις στο κομμάτι της συμφωνίας. Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά. 

Όλα αυτά βέβαια δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λεφτά, ούτε για να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα δεν είναι αρκετά για την ένταξη της χώρας στο QE.
Bloomberg: Η Ελλάδα θα πάρει 8,5 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών για την Ελλάδα, το Bloomberg υπογραμμίζει πως η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σήμερα, στο Λουξεμβούργο.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.
Ντομπρόβσκις: Η δόση θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας

Ιδιαίτερα ευγενής προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα έχει κατορθώσει να ξεπεράσει όλους τους στόχους του προγράμματος, ενώ έχει προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις και ως εκ τούτου η Ευρωζώνη οφείλει να αναγνωρίσει όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Ντομπρόβσκις απέφυγε να αποκαλύψει εάν η δόση θα είναι μεγαλύτερη -κοντά στα 10 δισ. ευρώ- υποστηρίζοντας ότι «η δόση θα είναι κατάλληλη ώστε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας».
Ρέγκλινγκ: Επιστροφή στις αγορές μόνο με μεταρρυθμίσεις

Σταθερός στις απόψεις που εκφράζει αναφορικά τόσο αναφορικά με το ελληνικό χρέος όσο και για τις κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου όχι μόνο να εξέλθει του προγράμματος αλλά και να «βγει» στις αγορές, εμφανίστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε ότι ο Μηχανισμός δανείζει εξαιρετικά φθηνά την Ελλάδα, καθώς το μέσο επιτόκιο φθάνει στο 1%, ενώ προσέθεσε ότι η χρηματοδότηση που έχει παράσχει ο ESM προς την Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη προς κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

Υποστήριξε ακόμη ότι καλό θα είναι η χώρα να βγει σταδιακά στις αγορές, κίνηση την οποία τοποθετεί είτε στα τέλη του τρέχοντος έτους είτε στις αρχές του 2018, ενώ αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν εφαρμοστούν όλες οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, για το 2018 είχε μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος. 

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Πέτερ Κάζιμιρ: ...με μια βαλίτσα λεφτά

Το περίγραμμα για το που επρόκειτο να κινηθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Π. Καζιμίρ, ο οποίος είπε  ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά πρόσθεσε ότι περιμένει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «θα φύγει σήμερα με μια βαλίτσα γεμάτη από λεφτά». 


Πιερ Μοσκοβισί: Δυνατή και αναγκαία η συμφωνία για την Ελλάδα

Δυνατή και αναγκαία χαρακτήρισε την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα σήμερα, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία».

Διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, εκτός απροόπτου, είναι ορατή μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανέφερε το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν θα τραβήξουν έως τη νύχτα καθώς καθορίζονται οι λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες «πλησιάζουν σε κοινό έδαφος», δήλωσε χθες αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Η ιδέα δεν είναι μόνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις αλλά να δοθεί κάποια ορατότητα στον ελληνικό λαό και τους επενδυτές» για το τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ο αξιωματούχος.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης