Νέο μνημόνιο: Τα κρυφά σημεία για μέτρα 660 εκατ. από το 2018

Νέο μνημόνιο: Τα κρυφά σημεία για μέτρα 660 εκατ. από το 2018

Σοκ και δέος από τις νέες αυξήσεις εισφορών ως 36% που έρχονται στο πολυνομοσχέδιο -«σκούπα» - Διαρκής ανταλλαγή email με την τρόικα για το τελικό περιεχόμενο του κειμένου - Πολλά τα κρυφά σημεία, νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 660 εκατομμυρίων ευρώ από το 2018

Νέο μνημόνιο: Τα κρυφά σημεία για μέτρα 660 εκατ. από το 2018
Σε άνιση μάχη με τις εισφορές μετατρέπει τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα το νέο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν κρυμμένο στις σελίδες του μνημονίου
και θα έρθει προς ψήφιση στη
Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο -"σκούπα" με τα προαπαιτούμενα. Στο πολυσέλιδο κείμενο που διαμορφώνεται με ανταλλαγή email με την τρόικα -μεταφράζεται από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και τούμπαλιν- υπάρχουν κι άλλα κρυφά σημεία. 

Κλείσιμο

Σοκ για τους επαγγελματίες 
Μετά τις εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου η νέα επιβάρυνση προκαλεί σοκ στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αμειβόμενους με μπλοκάκι καθώς απειλεί να θέσει εκτός μάχης ακόμη κι αυτούς που είχαν αντέξει μέχρι σήμερα. 

Το νέο "καπέλο" στις εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών μπορεί να φτάσει ακόμη και το 36% ενώ στα υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 110 ως και 170 ευρώ μηνιαίως. Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.

Εν τω μεταξύ, η έκπτωση της τάξεως του 15% επί της νέας, διευρυμένης βάσης των εισφορών θα ισχύσει μόνο για το 2018. 

«Πρόκειται, προφανώς, για μια κακόγουστη, προαποφασισμένη φάρσα (...) οι αλλαγές αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών» ανέφερε χθες το Οικονομικό Επιμελητήριο. Οι οικονομολόγοι της χώρας εξηγούν ότι «οι νέες αλλαγές που προωθούνται, σημαίνουν ότι, το αργότερο από το 2019, οι υπόχρεοι, όχι μόνο θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των εσόδων, από τα οποία δε θα έχουν αφαιρεθεί οι καταβληθείσες τον προηγούμενο χρόνο εισφορές, αλλά κινδυνεύουν να πληρώνουν και φόρο επί των εισφορών αυτών». 


Τα κρυφά σημεία 
Όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζουμε προς την αποκάλυψη του πολυνομοσχεδίου οι διαρροές και οι αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των προαπαιτούμενων φέρνουν στο φως κρυφά σημεία. 

Ανάμεσα τους:

-Το ΔΝΤ θα κρίνει τον Ιούλιο του 2018, στην τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου 3, αν η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει το 2019 αντί του 2020. 

-Αλλάζει ο νόμος του 1982 που προστατεύει τους συνδικαλιστές ώστε η επιχείρηση να μπορεί να προχωρήσει στην απόλυσή τους. Το μέτρο αυτό πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. 

-Ομαδικές απολύσεις με τρίμηνη προειδοποίηση και χωρίς έγκριση. Αντί για προέγκριση από την κυβέρνηση αρκεί μια απλή κοινοποίηση για να υλοποιηθούν οι ομαδικές απολύσεις. 

-Νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 660 εκατομμυρίων ευρώ από το 2018 με «μαχαίρι» στα επιδόματα (ανεργίας, θέρμανσης κ.ά.) και στις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο (στρατιωτικοί, ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί). 

-Τα «φέσια» του Δημοσίου, τα οποία βάσει του μνημονίου έπρεπε να αποπληρωθούν ως τα μέσα του 2017, λόγω της καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πάνε για το καλοκαίρι του 2018. 

-Απαιτείται γνωμοδότηση από ανεξάρτητη νομική αρχή περί συνταγματικότητας των μέτρων. 

-Επιταχύνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο.
 
-Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται από τα τέλη του 2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

-Έρχεται ξήλωμα των διατάξεων του νόμου 4415/2016 για τα ιδιωτικά σχολεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης