Βρυξέλλες: Μόνο αν παραμείνει το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Βρυξέλλες: Μόνο αν παραμείνει το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Και ο Τόμσεν παρών στο αυριανό Eurogroup - Τι λέει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για κόφτη και προληπτικά μέτρα για μετά το 2018 - Στο αυριανό Eurogroup αναμένεται «γρήγορη» συζήτηση για το ελληνικό θέμα

Βρυξέλλες: Μόνο αν παραμείνει το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
και για τη πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τον Φεβρουάριο είναι η παραμονή του
ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Κλείσιμο
Ο αξιωματούχος εκτιμά πως κύριος στόχος του αυριανού Eurogroup
είναι να γίνουν οι αναγκαίοι διάλογοι μεταξύ των θεσμών και των Ελληνικών Αρχών έτσι ώστε να επιστρέψουν εκ νέου οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Με την παρουσία του Πολ Τόμσεν, αλλά χωρίς την Κριστίν Λαγκάρντ
θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις του αυριανού Eurogroup πάντως. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει μια γεμάτη ατζέντα στην οποία πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η εξέταση του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μείζον πρόβλημα η θεσμοθέτηση μέτρων μετά το 2018

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα διχασμού των διαφορετικών πλευρών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση μέτρων για την εποχή μετά το τέλος του μνημονίου ο αξιωματούχος τόνισε πως η θεσμοθέτηση μέτρων, «είναι απαίτηση από κάποιους για την μεταπρογραμματική περίοδο και αποτελεί ένα μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρίσκοντας μια συμβιβαστική λύση για τη δεύτερη αξιολόγηση και για την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, θα γίνει μια γρήγορη συνεδρίαση για το θέμα της Ελλάδας, χαιρετίζοντας επίσης την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόφασης των βραχυπρόθεσμων μέτρων στις 23 Ιανουαρίου από τον ESM, έπειτα από τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η μονομερής ανακοίνωση των μέτρων στήριξης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει πως η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα πριν το διάλειμμα των Χριστουγέννων δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συνεπώς ο αξιωματούχος αναμένει πιθανώς μια επιστροφή τους στην Αθήνα μετά τις συζητήσεις στο Eurogroup, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διεργασίες.
Μήνας κλειδί ο Φεβρουάριος, τελευταία ρεαλιστική διορία για συμφωνία

Ο αξιωματούχος εκτιμά πως ο Φεβρουάριος αποτελεί τον τελευταίο μήνα πριν από ένα μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων, σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης που επηρεάζονται άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που πρέπει να φτάσουμε σε μια πολιτική συμφωνία. Έπειτα υπάρχει χρόνος για τεχνικές συζητήσεις αλλά «βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μεγάλες αποφάσεις πρέπει να γίνουν και οι πολιτικοί θα έχουν το μυαλό τους σε άλλα ζητήματα».

Στη συνέχεια ο αξιωματούχος δήλωσε πως ελπίζει πως θα υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, προϋπόθεση για αυτό όμως είναι να γίνει «ταχύτατη πρόοδος» στο θέμα της παραμονής του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας όμως πως είναι βέβαιος πως κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτευχθεί.  

Υπεραπόδοση των προβλέψεων και για το 2017

Λέγοντας πως το 2016 ήταν ένα έτος όπου δημοσιονομικά, η Ελλάδα ξεπέρασε τις προβλέψεις ο αξιωματούχος εκτίμησε πως το 2017 θα αποδειχθεί επίσης μια χρόνια καλύτερων αποδόσεων από τις προβλέψεις, όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς για σαφείς προβλέψεις.

Καλό βήμα η επιστολή Τσακαλώτου αλλά δεν αποτελεί λύση

Ως ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αξιολόγησε την επιστολή Τσακαλώτου ο αξιωματούχος, τονίζοντας όμως πως αποτελεί μόνο μια αρχή και όχι την λύση που αναμένουν οι θεσμοί για να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία.

Παραμένουν ανοιχτά όμως τα μέτρα για την αγορά εργασίας, των προϊόντων, ενέργειας όπως και άλλα και δεν υπάρχει ακόμα κάποια συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα το οποίο τοποθετείται για μετά το πρόγραμμα συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Η ατζέντα του Eurogroup

Πέραν της Ελλάδος οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την μεταπρογραμματική υποστήριξη της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Παράλληλα το ΔΝΤ θα παρουσιάσει την «έκθεση του άρθρου 4» για την οικονομία της ευρωζώνης και τις συστάσεις του για τη βελτίωση της.

Επίσης θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός της Λιθουανίας και της Ισπανίας και την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και τέλος οι 31 συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου προς την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης