Γάλλος ο επικεφαλής του υπερταμείου που θα κάνει τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα

Γάλλος ο επικεφαλής του υπερταμείου που θα κάνει τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα

Θεσμοί και κυβέρνηση συζητούσαν εδώ και καιρό παρασκηνιακά να αναλάβει ένας Γάλλος το τιμόνι του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων



Γάλλος ο επικεφαλής του υπερταμείου που θα κάνει τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα
«Κλείδωσε» ο Ευρωπαίος που θα αναλάβει το τιμόνι του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Θεσμοί και κυβέρνηση κατέληξαν στον ορισμό του Γάλλου Ζακ Λε Παπ ως πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου. Ωστόσο, δεν έχουν οριστεί ακόμα τα στελέχη που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Η γαλλική «Figaro» παρουσιάζει τον Ζακ Λε Πάπ ως εξειδικευμένο σε θέματα επιχειρήσεων με μέτοχο το κράτος, αλλά και «γέννημα θρέμμα» της δημόσιας διοίκησης. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Ένας Γάλλος επικεφαλής του ελληνικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων», επισημαίνεται ότι ο Ζακ Λε Παπ, πρώην αναπληρωτής Διευθυντής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ όταν η τελευταία ήταν υπουργός οικονομικών στη χώρα της, θα αναλάβει τις μη λειτουργικές ευθύνες του ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Λε Παπ «γέννημα θρέμμα» της γαλλικής δημόσιας διοίκησης, ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος για χρηματοπιστωτικά θέματα, του πρώην υπουργού Τιερί Μπρετόν, ωστόσο η καριέρα του απογειώθηκε, όταν ξεκίνησε να δουλεύει στο υπουργικό γραφείο της τότε Υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ, όπου είχε θέση ευθύνης για τις επιχειρήσεις στις οποίες ήταν μέτοχος το γαλλικό Κράτος. Η τελευταία αποτελεί και μια εμπειρία που θα του αποβεί χρήσιμη στα νέα του καθήκοντα, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο κ. Λε Παπ, λάτρης της τέχνης και της όπερας, μετά τη θητεία του στο υπουργείο οικονομικών διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας της Air France-KLM. 

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» το «γαλλικό κλειδί» συζητιόταν εδώ και καιρό παρασκηνιακά ανάμεσα στους θεσμούς και στην κυβέρνηση, καθώς ο νόμος ορίζει μεν ότι ο πρόεδρος (Ευρωπαίος) του Εποπτικού Συμβουλίου (supervisory board) ορίζεται από τους θεσμούς, αλλά, δεδομένου του δικαιώματος βέτο που έχουν αμφότερες οι πλευρές έναντι των υποψηφίων της άλλης, επιδιώκεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί με στοιχειώδη συναίνεση. 
Κλείσιμο

Η επιλογή ενός Γάλλου θεωρείται πιο «εύπεπτη» πολιτικά λύση για την κυβέρνηση από τον διορισμό ενός Γερμανού ή ενός Ολλανδού, καθώς η Αθήνα θα μπορεί να την αποδώσει στη «συμμαχία» της κυβέρνησης με τον Φρανσουά  Ολάντ. Επιπλέον το ελληνικό Ταμείο έχει στηθεί με τη φιλοσοφία του αντίστοιχου γαλλικού. 

Ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, έχει διατελέσει για τέσσερα χρόνια νούμερο 2 του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Το 2011 ανέλαβε την θέση του γ.γ. στο Γραφείο Ελέγχων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ενώ έχει θητεύσει και δίπλα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών. 

Επιπλέον, το 1999 υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η πιο πρόσφατη θέση του Λε Παπ ήταν αυτή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Air France-KLM, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή  οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τους τρεις Έλληνες που έχει προτείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις θέσεις που απομένουν. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στον έλεγχο των υποψηφίων από τις νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης