Στη «γραμμή» του ΔΝΤ για «θυσία» των συντάξεων και οι Ευρωπαίοι

Στη «γραμμή» του ΔΝΤ για «θυσία» των συντάξεων και οι Ευρωπαίοι

Ντάισελμπλουμ: Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων - Ντράγκι: «Ιδιαίτερα επιθυμητή» η συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα - Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και Ιδιωτικοποιήσεις ζητούν από την κυβέρνηση οι δανειστές - Τα βρήκαν όμως​ για την Ανεξάρτητη Αρχή Είσπραξης των φόρων

Στη «γραμμή» του ΔΝΤ για «θυσία» των συντάξεων και οι Ευρωπαίοι
Χοντρό παζάρι εντός και εκτός Ελλάδος
για να επανέλθει (με όρους και με ...τιμές
ΔΝΤ) το κουαρτέτο στην Αθήνα, προκειμένου να προλάβει να κλείσει τον Μάρτιο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Και μπορεί κυβερνητικές πηγές να έλεγαν τις προηγούμενες ότι «από Δευτέρα θα έρθουν όλοι, μαζί με το ΔΝΤ», αλλά με μια ομοβροντία δηλώσεων χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειξαν ότι φέρνουν το ΔΝΤ, δίνοντάς του αυτά που θέλει να ακούσει, δηλαδή περικοπές συντάξεων, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Ανεξάρτητο φορέα είσπραξης των φόρων.
 
Κλείσιμο
Εν αρχή ο Μάριο Ντράγκι
τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι "ιδιαίτερα επιθυμητή", με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων Βοήθειας. Ο ισχυρός άντρας της
ΕΚΤ όμως τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του ΔΝΤ, όσον αφορά πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ουδείς όμως μιλά ακόμα ανοικτά για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών παραμένει άγνωστη, αφού όλα θα εξαρτηθούν από το αν ή η κυβέρνηση ή το ΔΝΤ βάλουν «νερό στο κρασί τους» για το θέμα των συντάξεων.

Ωστόσο οι θεσμοί φέρονται να έχουν πει το «ναι» τουλάχιστον στο σχέδιο για ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από το υπουργείου Οικονομικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γράφεται το νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυτόνομη διοίκηση και εποπτεία της Αρχής είσπραξης των κρατικών εσόδων, έξω από τον άμεσο έλεγχο  του υπουργείου Οικονομικών που θα χαράζει απλώς την φορολογική πολιτική στη χώρα.
 
Στα «καλά νέα» συγκαταλέγεται και η παραδοχή Ντράγκι πως υπάρχουν ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, κάτι που έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους το ΔΝΤ, δείχνοντας πως η συζήτηση γύρω από την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται προ των θυρών.
 
Μειώσεις στις συντάξεις
 
Περισσότερο διαφωτιστικός όμως για το πώς πείθεται το ΔΝΤ να επιστρέψει, φάνηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ουσιαστικά, μιλώντας χθές  στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου,  επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για «θυσία των συντάξεων» προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές, αφού, αν και δεν απέφυγε να πει ποιες είναι οι τελικές προτάσεις, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση  έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό» και «έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης».
 
Ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη θέση του ΔΝΤ ότι απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους,  ο Ντάισελπμπλουμ συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων».
 
Είμαστε ακόμα στην αρχή...

Προσπερνώντας στα γρήγορα ότι «έχει γίνει πρόοδος» τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε διαρθρωτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. «Στην Ελλάδα  έχουν ξεκινήσει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε «ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως να προχωρήσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».
 
Για τις συντάξεις, σε διπλωματική γλώσσα, έδωσε το στίγμα ότι δεν γλιτώνουν τις περικοπές και οι νυν συνταξιούχοι. Όπως είπε «το κεντρικό ζήτημα (στις συζητήσεις με την κυβέρνηση) είναι πόσο βάρος θα πρέπει να σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι πιο συγκεκριμένο τώρα», είπε στο Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για «ανοικτά θέματα» και «εκκρεμότητες» και τόνισε πως ότι «είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015»
 
Και αν ακόμη παραμένει ανοικτό πότε θα επιστρέψουν οι ελεγκτές, άγνωστο παραμένει και το πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση. Παρότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε προ ημερών προβλέψει «ως το Πάσχα» (των Καθολικών που πέφτει στις 27 Μαρτίου) και ο Έλληνας υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πει «καήκαμε» αν αργήσει, ο κύριος Ντάισελμπλουμ ήταν τουλάχιστον αινιγματικός, λέγοντας:  «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για το δημοσιονομικό κενό, έχουν γίνει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, αλλά απομένουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν…Ολοι θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης