Ξεκόβει κάθε συζήτηση το ΔΝΤ: Μένουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπενθύμισε ότι η Αθήνα έχει ζητήσει την παραμονή του ΔΝΤ - «Κωλοτούμπα» από Κατρούγκαλο και Τσακαλώτο: Λένε τώρα ότι το ΔΝΤ είναι καλοδεχούμενο και πως ποτέ δεν ζήτησαν να φύγει - Ο Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε τη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσίπρα στο Νταβός


Ξεκόβει κάθε συζήτηση το ΔΝΤ: Μένουμε στο ελληνικό πρόγραμμα
Ξεκόβει κάθε συζήτηση το ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, διεμήνυσε την Πέμπτη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αφού, όπως υπενθύμισε, η Αθήνα έχει ζητήσει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λίγες μόνο ώρες έπειτα από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών «αποδέχεται απολύτως» ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος στήριξης», η Ουάσινγκτον υπογράμμισε πως τον περασμένο Ιούλιο «η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα».
Κλείσιμο

«Ο Eλληνας συνάδελφος επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για να συνεργαστεί με το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το Eurogroup της Πέμπτης ο κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι ξεκαθαρίστηκε η σύγχυση που είχε δημιουργηθεί για το θέμα τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ολλανδία όσο και στην αποψινή συνεδρίαση. 

«Κωλοτούμπα» από Κατρούγκαλο και Τσακαλώτο: Δεν ζητήσαμε ποτέ να φύγει το ΔΝΤ


Κι όμως, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» λίγο πριν το νέο Eurogroup για την χώρα μας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε πως η παραμονή του ΔΝΤ αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησαν σαφές πως ο ρόλος του ταμείου στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτος και όχι μόνο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας, αλλά και σε επίπεδο ενεργής συμμετοχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέτει θέμα παραμονήςτου ΔΝΤ στο πρόγραμμα υποστήριξε την Πέμπτη και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εμείς θεωρούμε ότι σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη. Από εκεί και μετά δεν θέτουμε ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα το αποφασίσει το ίδιο», είπε σχετικά με τη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι Γερμανοί επιμένουν: «Απαραίτητη» η συμμετοχή του ΔΝΤ


Οι νέες δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών αναφορικά με τον ρόλο του Ταμείου έρχονται μια ημέρα αφότου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως είπε, «στη γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι», ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό».
 
 
Οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα 
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ράις, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο μόλις υλοποιηθούν δύο προϋποθέσεις και συγκεκριμένα όταν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο Νταβός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, για την ώρα, εξετάζονται. Όπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ακόμη πως το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. 

«Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε. 

Πάντως, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης