«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Υπαρκτή η πιθανότητα Grexit...

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Υπαρκτή η πιθανότητα Grexit...

...εφόσον οι δεσμεύσεις της Ελλάδας ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές - Βίζερ: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ - «Σύγκλιση» ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ανάλυση του ΔΝΤ για την ρύθμιση του χρέους βλέπει ο Ρέγκλινγκ

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Υπαρκτή η πιθανότητα Grexit...
Εκ των ων ουκ άνευ για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου θεωρούν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
στο πρόγραμμα τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) όσο και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group.

Σε πρόσφατες δηλώσεις τους και οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν κατηγορηματικοί για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κλείσιμο
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ
. Ακούσαμε πολύ σαφή μηνύματα από μερικά κράτη-μέλη ότι τα Κοινοβούλιά τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης εάν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το ΔΝΤ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως η Φινλανδία, αλλά και άλλα κράτη-μέλη», δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο Τόμας Βίζερ, το άτομο-κλειδί για το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Αυστριακός οικονομολόγος, «οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι ξεκάθαροι και απαιτούν τη συναίνεση όλων τα κρατών- μελών για τις εκταμιεύσεις».

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ , στο Βήμα της Κυριακής. «Η γλώσσα της Συνθήκης είναι σαφής, είμαι πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
», υπογραμμίζει εκφράζοντας την ίδια στιγμή έκπληξη για την αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα αυτό: «Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων  του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Επιπλέον, η Συνθήκη του ESM ξεκάθαρα αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα συνεισφέρει σε ένα πρόγραμμα του ESM "εφόσον αυτό είναι δυνατό"», προσθέτει. 

Αναφορικά δε με το θέμα του χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη  ρύθμιση του χρέους. «Τα προγράμματα του ESM δημιούργησαν κάτι καινούργιο. Όταν το ΔΝΤ πηγαίνει σε μία χώρα που έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές, αποτελεί τον μοναδικό έσχατο δανειστή. Στην Ευρώπη όμως έχουμε τον ESM που μπορεί να δανείζει πολύ περισσότερα από ό,τι το ΔΝΤ και με υπό καλύτερους όρους: Μεγαλύτερες ωριμάνσεις και πολύ καλύτερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο ανεξαρτήτου του ύψους του. Οι πραγματικές ετήσιες αποπληρωμές χρέους είναι μικρότερες εξαιτίας των όρων που προσφέρουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι πραγματικές ετήσιες ανάγκες αποπληρωμής του ελληνικού χρέους για την επόμενη 8ετία είναι πολύ χαμηλές. Μετά αυξάνονται διότι λήγει η περίοδος χάριτος».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πάντως εξακολουθεί να μην βγάζει από το τραπέζι την πιθανότητα ενός Grexit. «Η Νομισματική Ένωση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο οποιασδήποτε χώρας. Επομένως δεν υπήρχε πλαίσιο για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε οι εταίροι της να παράσχουν τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη και η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση. Σε τελική ανάλυση όμως, η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς δε για το αν όντως υπάρχουν ελπίδες για έξοδο της χώρας μας στις αγορές μέσα στο 2016 ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «Θα μπορούσε να υπάρξει μια μερική αναχρηματοδότηση από τις αγορές στα τέλη του 2016. Όχι όμως πλήρης έξοδος. κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ώστε να έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Θα ήταν πάντως επιθυμητό να γίνει, διότι οι χώρες σε πρόγραμμα είναι καλό να δοκιμάζουν τις αγορές, αντί να αποφασίζουν εν μια νυκτί να βγουν σε αυτές». 


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης