Τι θα ισχύσει από σήμερα για ΑΤΜ, τράπεζες και θυρίδες

Τι θα ισχύσει από σήμερα για ΑΤΜ, τράπεζες και θυρίδες

Όσα υποκαταστήματά τραπεζών ήταν ανοιχτά την περασμένη Παρασκευή, θα ανοίξουν και σήμερα για να πάρουν οι συνταξιούχοι από τα γκισέ της τράπεζας, 120 ευρώ από την σύνταξη τους

Τι θα ισχύσει από σήμερα για ΑΤΜ, τράπεζες και θυρίδες
Kλίμα τραπεζικού πανικού και σήμερα στις τράπεζες, μετά τις φωτιές που άναψε η δήλωση Βαλαβάνη για περιορισμούς στα μετρητά που φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες. Και αυτό παρότι συνεχίζεται σήμερα η τραπεζική αργία που έχει διαταχθεί εδώ και μία εβδομάδα, αλλά και παρά την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι εγγυάται προσωπικά τις καταθέσεις.
 
Όσα υποκαταστήματά τραπεζών ήταν ανοιχτά την περασμένη Παρασκευή, θα ανοίξουν και σήμερα για να πάρουν οι συνταξιούχοι από τα γκισέ της τράπεζας, 120 ευρώ από την σύνταξη τους, όσοι δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης και εφόσον δεν το έκαναν την περασμένη εβδομάδα. Και σήμερα θα ισχύσει επίσης το όριο των 60 ευρώ ανά κάρτα για ανάληψη από τα ΑΤΜ.
 
 
Μέσα στην ημέρα θα δρομολογηθούν αποφάσεις και για την άρση ή διατήρησή των περιορισμών στην λειτουργία των τραπεζών. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται ανακοινωθούν το μεσημέρι. Το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είτε θα παρατείνει και θα επεκτείνει την τραπεζική αργία, είτε θα την περιορίζει και θα προβλέπει  ποιες τραπεζικές εργασίες θα μπορούν σταδιακά να ξεκινήσουν να γίνονται πάλι (πχ άνοιγμα περισσοτέρων καταστημάτων, εκκαθάριση πληρωμών με πιστωτικές κάρτες, άνοιγμα θυρίδων κλπ).
Κλείσιμο
 
 
Ετοιμάζεται η ΠΝΠ

 
 
Πρακτικά θεωρείται απίθανο να αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών πριν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Αντιθέτως η νέα ΠΝΠ κρύβει και ρυθμίσεις για την πρόσβαση των κατόχων θυρίδων στα μετρητά που τυχόν έχουν φυλάξει σε αυτές.
 
Την «βόμβα» έριξε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη που στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, είπε πως «συνοδεία υπαλλήλου της τράπεζας, ο καθένας μπορεί να πάρει από τη θυρίδα του στην τράπεζα ό,τι θέλει εκτός από μετρητά». Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, η  κυρία Βαλαβάνη μπήκε σε λεπτομέρειες λέγοντας πως οι καταθέτες δεν μπορούν να πάρουν από τις θυρίδες ούτε χρυσό, ούτε κοσμήματα, ούτε μετρητά, αλλά μόνο έγγραφα, κάτι που έγινε μετά από συζήτηση – όπως υποστήριξε – με τραπεζίτες.
 
Καθησυχαστικές δηλώσεις έκαναν αργότερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κυρία Λούκα Κατσέλη που δήλωσαν πως δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση. Η κυρία Κατσέλη διευκρίνισε μάλιστα πως οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν επιτρέπεται να συνοδεύουν καν τον πελάτη στις θυρίδες.
 
 
Στερεύουν τα διαθέσιμα
 
 
Το θέμα εξετάστηκε πάντως χθες βράδυ σε ευρεία σύσκεψη με τους τραπεζίτες και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική της επόμενης ημέρας.
 
 
Τραπεζικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη έλεγαν πως δεν αναφέρθηκε κανένα συγκεκριμένο όριο αναλήψεων, είτε από τα ΑΤΜ είτε από τις θυρίδες.
 
 
 
Ούτε 60 ευρώ την ημέρα
 
 
 
Όλα όμως τελούν υπό την αίρεση των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αν δεν εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση που ζήτησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος – αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ELA ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην ξεμείνει από ευρώ λίγες ώρες πριν την σύνοδο κορυφής της Τρίτης.
 
Σε άλλη περίπτωση, το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ είναι μαθηματικά βέβαιον ότι θα πρέπει να μειωθεί.
 
 
Οι αντοχές των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πάντως είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Εκτιμάται ότι η ρευστότητα κινείται στα 800.000.000 ευρώ, καθώς το Σαββατοκύριακο «σηκώθηκαν» από τα ΑΤΜς περί τα 200.000.000 ευρώ.
 
Οι επικεφαλής των τραπεζών σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία τους υπουργείου Οικονομικών θα «ζυγίσουν» το βράδυ σήμερα την δυνητική επάρκεια των τραπεζων και αναμένεται να αποφασίσουν:
 
- ενδεχόμενη συνέχιση των capital controls και της τραπεζικής αργίας, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μετά τις 6 Ιουλίου
 
- εάν οι τράπεζες θα ανοίξουν όπως τις τρεις προηγούμενες εργάσιμες ημέρες, δηλαδή με κάποια υποκαταστήματα ανοικτά και capital controls
 
- εάν δεν θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα και οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο από τα ΑΤΜς και το web banking
 
- εάν υπάρχει περθώρο να διατηρηθεί το ημερήσιο όριο ανάληψης στα 60 ευρώ ανά κάρτα ανά λογαριασμό ή αν θα μειωθεί
 
-  ποιες τραπεζικές εργασίες θα εκτελούνται όσο θα συνεχίζονται τα capital controls και σε ποια καταστήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης