Δεν περιμένουν απώλειες από τα stress tests οι τραπεζίτες

Δεν περιμένουν απώλειες από τα stress tests οι τραπεζίτες

Μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες για Alpha, Πειραιώς και πιθανόν Εθνική, σύμφωνα με το βασικό σενάριο - 400 εκατ. για τη Εurobank

Δεν περιμένουν απώλειες από τα stress tests οι τραπεζίτες
Χωρίς απώλειες περνούν οι ελληνικές Τράπεζες τα stress tests.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστες τραπεζικές πηγές, τα αποτελέσματα των stress tests θα καταγράφουν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha Bank και για την Τράπεζας Πειραιώς, πιθανόν δε και για την Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 400 εκατ. ευρώ φαίνεται να προκύπτουν για την Eurobank.

Τα αρχικά νούμερα θα είναι υψηλότερα, αλλά μετά την αφαίρεση των κεφαλαιακών πλάνων, φετινών κερδών κτλ. τα τελικά νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα καταλήξουν στα προαναφερόμενα επίπεδα.

Κλείσιμο
Reuters, Bloomberg: τρεις ελληνικές τράπεζες δεν περνάνε τα τεστ

Την ίδια ώρα που οι Έλληνες τραπεζίτες "διαβάζουν" με θετικό τρόπο τις πρώτες πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη και την ΕΚΤ, τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters, επικαλούμενα πληροφορίες του ισπανικού EFE news service, γράφουν πως τρεις ελληνικές τράπεζες, τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μία κυπριακή, μία πορτογαλική και μία βελγική, πρόκειται να αποτύχουν στα stress tests. Η ουσία όμως είναι - όπως εξάλλου παραδέχεται στο δημοσίευμά του το Bloomberg - πως τα στοιχεία μπορεί ακόμη να αναθεωρηθούν καθώς είναι προκαταρκτικά, ενώ προσθέτει πως οι ισπανικές τράπεζες θα «περάσουν» τα stress tests.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα αυτά καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές εξηγούσαν πως τα στοιχεία που επικαλούνται απηχούν το πρώτο στάδιο των stress tests, το οποίο βασίζεται στους ισολογισμούς της 31ης/12/2013. Δηλαδή, δεν συμπεριλαμβάνουν τις αυξήσεις κεφαλαίου που ακολούθησαν όπως και τις διάφορες κινήσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Το αρχικό ποσό των stress test θα είναι μεν υψηλό αλλά από αυτό θα αρχίσουν να αφαιρούνται οι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν το 2014, τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, όπως και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης τις οποίες έχουν κάνει ή έχουν δεσμευθεί ότι θα κάνουν οι τράπεζες.

Παραδείγματος χάρη, η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων το οποίο περιορίζεται σταθερά, η μείωση του προσωπικού με τις εθελουσίες, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ. η πώληση της θυγατρικής της Alpha Bank στην Ουκρανία κλπ.

Συνεπώς η προσαρμογή των αρχικών στοιχείων των stress test με βάση τα προαναφερόμενα, θα οδηγήσουν σε γενικό θετικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης