Στουρνάρας: Πιστώσεις σε δυναμικές επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης

Στουρνάρας: Πιστώσεις σε δυναμικές επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η τροχιά προς την ανάκαμψη

Στουρνάρας: Πιστώσεις σε δυναμικές επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης
Στη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία χρόνια για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την επιστροφή σε ανάπτυξη αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του 3ου Eurobank Investment Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα. 

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η τροχιά προς την ανάκαμψη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τους κινδύνους που «απειλούν» το outlook της ελληνικής οικονομίας, με πρώτον απ’ όλους τον παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας. 

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για δύο βασικές προϋποθέσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρώτον, η οικονομία πρέπει να επιστρέψει σε ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί η ικανότητα αποπληρωμής των δανείων από τους δανειολήπτες και δεύτερον, απαιτείται η εφαρμογή ενός πλαισίου προληπτικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. 

Κλείσιμο
«Θα πρέπει να δοθεί έμφαση αφενός στην ελάφρυνση του βάρους για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους και αφετέρου στο να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση για τα δάνεια που δεν ενδέχεται να αποπληρωθούν πλήρως. Μία τέτοια στρατηγική δεν θα βοηθήσει μόνο τους δανειολήπτες, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα απελευθερώσει κεφάλαια για την χρηματοδότηση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. 

Για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, ο ίδιος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι οι νέες πιστώσεις πρέπει να χορηγηθούν σε δυναμικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, συνέχισε, οι τράπεζες πρέπει να κατευθύνουν τις πιστώσεις προς πραγματικά βιώσιμες εταιρείες, είτε αυτές είναι παλιές είτε καινούριες, να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες και να στηρίξουν πρωτοβουλίες που ευνοούν την τολμηρή αναδιάρθρωση επιχειρηματικών κλάδων. 

«Με αυτόν τον τρόπο, θα μεγιστοποιήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Στουρνάρας κατέληξε απευθυνόμενος στους επενδυτές που συμμετείχαν στο φόρουμ: «Ως επενδυτές θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν δύο είδη επενδύσεων: αυτές που εστιάζουν στην υποκείμενη αξία και εκείνες που εστιάζουν στις προοπτικές ανάπτυξης ενός asset. Και οι δύο επενδύσεις εμπεριέχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ρίσκου και στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι η σχέση ρίσκου-απόδοσης. Η επένδυση στην ελληνική οικονομία ενδέχεται να είναι και επένδυση αξίας και ανάπτυξης. Αξίας, γιατί οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα. Ανάπτυξης, επειδή όλον αυτό τον καιρό η χώρα έχει κάνει μεγάλα βήματα για τη βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων και κατά συνέπεια των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης