Handelsblatt: To ΔΝΤ αμφισβητεί την Μέρκελ

Handelsblatt: To ΔΝΤ αμφισβητεί την Μέρκελ

Σε πορεία σύγκρουσης ΔΝΤ και Βερολίνο για τις αναδιαρθρώσεις χρέους

Handelsblatt: To ΔΝΤ αμφισβητεί την Μέρκελ
Σε πορεία σύγκρουσης για τις αναδιαρθρώσεις χρέους βρίσκονται ΔΝΤ και Βερολίνο, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Der Handelsblatt», η οποία σε σημερινό της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Ταμείο αποστασιοποιείται από τη Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Der Handelsblatt», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί τη διαχείριση κρίσης που ακολούθησε στην Ευρωζώνη, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τάσσεται υπέρ της έγκαιρης συμμετοχής των πιστωτών στην αναδιάρθρωση χρέους.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας, το σχέδιο του ΔΝΤ, το οποίο πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, θέτει ως κεντρικό σημείο τη χρονική συγκυρία της αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με στόχο να πείθονται οι πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μέρος των αξιώσεών τους. Η αναδιάρθρωση θα τίθεται στο εξής, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το Ταμείο.

Όπως επισημαίνει η «Handelsblatt», το Βερολίνο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί «κούρεμα» χρέους χώρας της Ευρωζώνης.

«Δύο από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης» τονίζει η εφημερίδα και αναφέρεται σε δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή στρατηγικής και πολιτικής του Ταμείου, Χιου Μρέντενκαμπ ότι η ελληνική εμπειρία απέδειξε πως «οι αναδιαρθρώσεις, είτε είναι περιορισμένης έκτασης είτε έρχονται πολύ αργά», με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάκαμψη των χωρών αυτών και να δίνεται στους ιδιώτες ομολογιούχους ο χρόνος ώστε να απαλλαγούν από τους τίτλους, μεταθέτοντας το βάρος στους φορολογούμενους.

Πάντως, διευκρινίζεται ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ αφορούν περιπτώσεις οι οποίες θα προκύψουν στο μέλλον και όχι υφιστάμενα προγράμματα στήριξης και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο του 2014.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυρία Μέρκελ δεν αποκλείεται να χρειαστεί τη βοήθεια του Προέδρου Ομπάμα «προκειμένου να σταματήσει το ΔΝΤ». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης