Leonard Cohen: Γιορτάζει τα 80 του χρόνια με νέο άλμπουμ

Leonard Cohen: Γιορτάζει τα 80 του χρόνια με νέο άλμπουμ

'Έχει καθιερωθεί ως ο τροβαδούρος της αγάπης αλλά και ως λάτρης της Ελλάδας, καθότι διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια σπίτι στην Ύδρα – Ο Leonard Cohen είναι το ίδιο γοητευτικός – Ακούστε το άλμπουμ του

Leonard Cohen: Γιορτάζει τα 80 του χρόνια με νέο άλμπουμ
Ο Λέοναρντ Κόεν γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος εκπρόσωπος της ποπ, ροκ, σόουλ και blues σκηνής. Τα τραγούδια του — κυρίως μπαλάντες — έχουν πολλά στοιχεία από την αμερικανική μουσική κάντρι και την μουσική των ευρωπαϊκών καμπαρέ. Έχει εκδώσει δεκατρία άλμπουμ και αποτελεί μια πρωτοποριακή φιγούρα στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα που έχει επηρεάσει εκατοντάδες νεώτερους του μουσικούς.  Τα γνωστότερα του κομμάτια είναι τα Im your Man», «Dance Me to the End of Love» και «First We Take Manhattan». 

Ο Cohen, σε διακοπές στην Ελλάδα, επισκέφτηκε και ερωτεύτηκε το νησί της Ύδρας και αγόρασε σπίτι αποφασίζοντας να μετακομίσει μόνιμα εκεί. Όντως ο μουσικός έζησε στην Ύδρα για ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του '60, με την τότε σύντροφο του γράφοντας μουσική και ποίηση. Τα χρόνια της Ύδρας ήταν καθοριστικά για την δημιουργική του πορεία.



Κλείσιμο


 Έφυγε από το νησί το 1967 για την Αμερική, εκδίδοντας το πρώτο του άλμπουμ Songs by Leonard Cohen που τον καθιέρωσε. Την δεκαετία του '70, άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστός ως στιχουργός και ξεκίνησε περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική. Έκτοτε παραμένει ένας πολύ αγαπημένος μουσικός με φανατικούς οπαδούς παγκοσμίως. Και φυσικά επιστρέφει στην Ύδρα συχνά. 

Σαράντα χρόνια πριν γιόρταζε τα γενέθλια του στο αγαπημένο του νησί , αλλά σήμερα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και γιόρτασε τα ογδοηκοστά του γενέθλια με την ολοκλήρωση ενός νέου δίσκου.

Δέκατο τρίτο και τυχερό φαίνεται να είναι το νέο άλμπουμ του ακούραστου Leonard Cohen. Ο ογδοντάχρονος πλέον τραγουδιστής είναι ξανά στο προσκήνιο. Δύο ημέρες μετά τα γενέθλια του στις 21 Σεπτεμβρίου, βγήκε το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Popular Problems». Ήδη οι κριτικοί γράφουν τα κολακευτικότερα σχόλια για τη νέα του προσπάθεια και είναι πολλά τα κομμάτια που έχουν ξεχωρίσει.



Η μπάσα φωνή του Cohen, τραγουδάει με απόλυτη αρμονία κομμάτια όπως το «Nevermind» με στίχους που δείχνουν τον πικρό απολογισμό ενός ογδοντάχρονου, με αποκαλυπτικά λόγια, λακωνικά αλλά με ένταση, λόγια που αποκαλύπτουν μια πτυχή του Cohen που δεν παρουσιάζει συχνά. 

Μια μίξη soul, gospel, blues, αλλά και ανατολίτικων ήχων δίνουν έναν τόνο σε αυτό το άλμπουμ που είναι μια εκ βαθέων αποκάλυψη αυτού που πιστά πρεσβεύει ο Cohen εδώ και δεκαετίες: ένα άλλου τύπου ροκ, με ρομαντισμό, παρηγοριά, σοφία και σοβαρότητα. 



Η φωνή παραμένει το ίδιο γοητευτική, υπνωτική σχεδόν και οι στίχοι του σκιαγραφούν όχι πλέον την αγάπη ως καταφύγιο αλλά μια κυνικότερη ματιά της ζωής του, των γυναικών που πέρασαν από αυτήν (χαρακτηριστικό το κομμάτι Did I Ever Love you). Είναι μάλλον λογικό στα ογδόντα του να κάνει έναν απολογισμό και είναι σίγουρα ένα δώρο στους θαυμαστές του.

O Cohen είναι ακόμα εδώ και μας στοιχειώνει. 














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης