Δυναμική αρχή για το Sani Festival στη Σάνη της Χαλκιδικής

Δυναμική αρχή για το Sani Festival στη Σάνη της Χαλκιδικής

Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν 

Δυναμική αρχή για το Sani Festival στη Σάνη της Χαλκιδικής
Η συμπαντική αρμονία δεν είναι λέξη κλισέ: είναι αυτό που συμβαίνει την ώρα που συνωμοτούν ιδανικά το τοπίο, ο χώρος, η στιγμή, οι πρωταγωνιστές, οι συνθήκες. 

Αυτό ακριβώς γίνεται την ώρα που ο ήλιος κρύβεται πίσω από το λόφο της μαγικής Σάνης στη Χαλκιδική και ανεβαίνουν στη σκηνή, κάτω από τον έναστρο ουρανό, οι πιο σημαντικοί εκφραστές της σύγχρονης μουσικής. Χτες σε μια μαγική βραδιά που σήμανε την έναρξη του «Jazz on the Hill» -δηλαδή της ‘ραχοκοκαλιάς’ του Sani Festival- την ακριβή συμπαντική θέση της πήρε η Λιζ Ράιτ με τη βελούδινη φωνή και το σεπτέτο της Τέρι Λιν Κάρινγκτον σε μια σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Μεγαλωμένη σε σπίτι μουσικών και έχοντας τη μουσική αποτυπωμένο στο πολύφερνο DNA της η Τέρι Λι Κάρινγκτον είναι μια ολοκληρωμένη μουσικός, καθηγήτρια στο Berklee College of Music και μια από τις λίγες γυναίκες ντράμερ που συναντά κανείς στο χώρο της τζαζ. 

Όλοι θα την ήθελαν στη μπάντα τους κι οι λόγοι είναι προφανείς: φάνηκε στο χτεσινό απόλυτα κουλ παίξιμο της με μια επίδειξη δεξιοτεχνίας στα sticks. Ίσως μάλιστα να μην υπάρχει μεγάλο όνομα με το οποίο να μην έχει συνεργαστεί-από την Κασάνδρα Γουίλσον, τον Χέρμπι Χάνκοκ κ.α. Παρεμπιπτόντως το «Mosaic Project 2» που παρουσίασε χτες στη Σάνη είναι από τα πιο σημαντικά της καριέρας της Κάρινγκτον-κι ας σημειώσουμε ότι είναι η μόνη γυναίκα ντράμερ που έχει βραβευτεί με Γκράμι στην κατηγορία «Best Jazz Instrumental Album».  


Κλείσιμο

Το Σάββατο όμως οι εκπλήξεις στη Σάνη έρχονται από μια υπέροχη σύμπραξη που θα λάβει χώρα πάνω στον μαγικό λόφο: αυτή του δοξασμένου τρομπετίστα Τέρενς Μπλάνχαρντ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και με μαέστρο τον Eλληνοδανό αρχιμουσικό Στέφανο Τσιαλή-και νέο διευθυντή της ΚΟΑ. 

O Μπλάνχαρντ εκτός από το ότι έχει υπάρξει  καλλιτεχνικός διευθυντής τού «Thelonious Monk Institute of Jazz» για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει βραβευτεί με πέντε βραβεία Γκράμι ενώ έχει υπογράψει το σάουντρακ για αγαπημένες ταινίες-όπως εκείνο το τρυφερό μουσικό φιλμ Cadillac Records ή την υποβολιμαία 25η Ώρα-με τον αποκαλυπτικό μουσικό χαρακτήρα υπογράφοντας ένα αλησμόνητο σάουντρακ που τον κατέστησε βασικό συνεργάτη του Σπάικ Λι. 

Αύριο Κυριακή θα έχει κανείς την ευκαιρία να δει στη Σάνη το Nikolas Anadolis Trio, δηλαδή την μπάντα του εξαιρετικού Νικόλα Αναδολή που ήδη φέρεται ως το παιδί θαύμα στην ελληνική τζαζ. Μόλις 21 ετών ο Αναδολής έχει προλάβει να κρατήσει μόλις στα 19 το πρώτο βραβείο του περίφημου διαγωνισμού «Martial Solal». Έχει πάρει το πτυχίο του από το Berklee College και στην εμφάνιση του στη Σάνη θα έχει μαζί του τον Ολιβερ Λουτζ στο μπάσο και τον Τζόνας Μπαργκγουίνκελ στα ντραμς. Θα μπορέσει μάλιστα να τον απολαύσει κανείς σε λογική ώρα-δηλαδή στις 20:00 το βράδυ ένεκα τελικού του Μουντιάλ. 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.sanifestival.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης