Ο Bach, o Mozart και η τέκνο…

Ο Bach, o Mozart και η τέκνο…

Η «Σκηνοθετημένη Νύχτα» του Simon Steen-Andersen είναι μια «μουσική σκηνοθετημένη», που ξεφεύγει από τον χρόνο της σύνθεσής της και προσγειώνεται στον 21ο αιώνα

Ο Bach, o Mozart και η τέκνο…
O 42χρονος Simon Steen-Andersen (Σίμον Στην-Άντερσεν) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Δανός καλλιτέχνης με πολυσχιδείς δραστηριότητες στο ενεργητικό του που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα της σύγχρονης Τέχνης – από την σύνθεση μέχρι το installation artist.

H δουλειά του Σίμον Στην-Άντερσεν επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στις σωματικές και χορογραφικές όψεις της οργανικής εκτέλεσης. Έχει τιμηθεί με πολύ σημαντικά βραβεία: Nordic Council Music Prize, SWR Orchestra Prize, Carl Nielsen Prize, Βραβείο Τεχνών της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου, καλλιτεχνική υποτροφία DAAD, International Rostrum of Composers κ.ά. 

Κλείσιμο
Ο Στην-Άντερσεν έρχεται στη Στέγη με την «Σκηνοθετημένη Νύχτα» (Staged Night) μαζί με το σύνολο ascolta. Το σύνολο ιδρύθηκε το 2003, με έδρα του τη Στουτγάρδη. Έχουν γραφτεί ειδικά γι’ αυτό περίπου 200 έργα, ενώ έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής. Επικεντρώνεται στη σχέση του βωβού και του σύγχρονου κινηματογράφου με τη μουσική. 



Όπως διαβάζουμε σε ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών: «Tα έργα του παρελθόντος ανεβαίνουν συχνά στο θέατρο με σκηνοθεσίες που αλλάζουν τον τόπο και το χρόνο της δράσης ή, ακόμη, που παρεμβαίνουν στο ίδιο το κείμενο. Στη μουσική εκτέλεση, όμως, είμαστε προσανατολισμένοι σε ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες, που προσπαθούν να διατηρήσουν τα στοιχεία του παιξίματος της κάθε εποχής. Πώς άραγε θα ακουγόταν μια αναθεωρημένη εκδοχή έργων του παρελθόντος, προσαρμοσμένη στην αντίληψη των σημερινών ακροατών; Πώς αυτά θα μπορούσαν να είναι εξίσου απειλητικά, ονειρικά ή θλιμμένα όπως την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν; 
 
Υπερβάλλοντας την κατιούσα κίνηση και το αργό τέμπο μιας άριας του Bach, ενορχηστρώνοντας με αιθέριους ήχους την Ονειροπόληση του Schumann, μεταφέροντας την άρια της Βασίλισσας της Νύχτας σε ένα πάρτυ techno και δημιουργώντας ένα σασπένς που θυμίζει θρίλερ στο Scarbo του Ravel, ο Δανός συνθέτης Σίμον Στην-Άντερσεν επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο ιστορικών έργων προσδίδοντάς τους φρεσκάδα και νέο νόημα. Τον ενδιαφέρει η αλλαγή της αντίληψης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οποίο αποτελεί κοινό παρονομαστή όλων των επιλεγμένων έργων. Η σκηνοθεσία εντείνει αυτή την αβεβαιότητα: αφύσικα ενισχυμένα τριξίματα, αλλαγή σκηνικών σε απόλυτο σκοτάδι, εκτελεστές που κινούνται προς τις θέσεις τους στα τυφλά – μήπως άραγε είναι υπνοβάτες; Η ακοή –και η ακρόαση– οξύνονται, καθώς η όραση απενεργοποιείται».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Jοhann Sebastian Bach: Schlummert ein, ihr matten Augen (από την καντάτα Ich habe genug, BWV 82) - Robert Schumann: Träumerei (από τις Kinderszenen έργο 15)- Wοlfgang Amadeus Mozart: άρια Der Hölle Rache (από την όπερα Die Zauberflöte)- Maurice Ravel: Scarbo (από τον Gaspard de la nuit).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης