Τα μονόπρακτα των Σταθμών

Τα μονόπρακτα των Σταθμών

Βασισμένο στο βιβλίο "20 Αστικά Μονόπρακτα" της Δώρας Τσόγια, το έργο «Από Σταθμό σε Σταθμό» κάνει πρεμιέρα στις 26 Ιανουαρίου στο «Κακογιάννης» 

Τα μονόπρακτα των Σταθμών
Στο βιβλίο «20 Αστικά μονόπρακτα» διαβάζουμε: «…είναι συνταγές επικοινωνίας με υλικά μοναξιάς. Είναι μικροί διάλογοι-ενίοτε μονόλογοι- πού εκτυλίσσονται σε μια μεγάλη πόλη, όπως η Αθήνα: σε Μετρό, σε στάσεις λεωφορείων, σε πλατείες, σε γραφεία, σε καφέ. Τα Αστικά μονόπρακτα είναι συναντήσεις ανθρώπων σε αναζήτηση άνθρωπου.»

Το έργο «Από Σταθμό σε Σταθμό» βασίζεται στο βιβλίο «20 Αστικά Μονόπρακτα» της Δώρας Τσόγια (2016, εκδόσεις Άγρα), και δεν είναι απλά ένα τίτλος. Είναι η σαφής αποτύπωση του νοήματος ολόκληρου του έργου το οποίο βασίζεται στον άνθρωπο. Στο «μέσα» του ανθρώπου, στην βαθύτερη έννοια που αντηχεί στις εσωτερικές του αναφορές και την τοποθέτησή τους στην μοναξιά. 

Κλείσιμο
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Κυριακή Σπανού -η οποία ανέλαβε πρόσφατα (τον Νοέμβριο του 17΄) καλλιτεχνική διευθύντρια του «Θεσσαλικού Θεάτρου»- έχει αναλάβει την ευθύνη της σκηνοθεσίας του έργου το οποίο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Το καστ περιλαμβάνει έξι εξαιρετικούς ηθοποιούς οι οποίοι είναι οι: Σταμάτης Τζελέπης, Βασιλική Δέλιου, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Δημήτρης Μάμιος, Αμαλία Νίνου και Τατιάννα Πίττα.



Ας επιστρέψουμε όμως στο περιεχόμενο του έργου. Ο τίτλος του "Από Σταθμό σε Σταθμό" είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους χαρακτήρες του έργου και με το ψυχογράφημα που μεταφέρουν στην αληθινή ζωή. Το έργο δίνει μια αισιόδοξη οπτική σε μια δύσβατη καθημερινότητα που περιλαμβάνει απρόσωπα βλέμματα που χάνονται στους υπόγειους σταθμούς των μέσων μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις και αναζητούν τον όμοιό τους.

Στο ενημερωτικό σημείωμα της παράστασης διαβάζουμε: Το Μετρό (και ο Ηλεκτρικός) διατρέχει υπόγειες διαδρομές στην πόλη. Τα πρόσωπα που διασταυρώνονται στις πλατφόρμες και τα βαγόνια ανοίγονται αιφνιδίως και αφήνουν να διαφανεί ο δικός τους «υπόγειος» κόσμος των δισταγμών, των φόβων, των επιθυμιών. Το πέρασμα απ΄ τον «υπόγειο» κόσμο τα μεταμορφώνει. Η φαντασία μιας γυναίκας που παρατηρεί αέναα το πήγαινε-έλα των ανθρώπων μετατρέπει την πραγματικότητα τους σε «ονειροφαντασία» όπου η ανθρωπιά ξαναγίνεται κάτι συγκεκριμένο.

Ένας εκκεντρικός κύριος, ένα ζευγάρι εγκλωβισμένο στη μοναξιά του, μια μεγάλη γυναίκα που αναζητά το σκύλος της αλλά και κάποιο φίλο μέσα στην πόλη, ένας νεαρός που βγαίνοντας από το πένθος συναντά ένα κορίτσι με κόκκινα μποτάκια στο Μετρό το οποίο με απρόσμενους τρόπους αντιμετωπίζει τη σύγχρονη καθημερινότητά μας… όλοι αυτοί είναι οι άνθρωποι της Κρίσης αλλά και της υπέρβασής της.

Info
Παραστάσεις από 26 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου
Παρασκευή έως Σάββατο και ώρα 21:30
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Τηλ: 210 341 8550
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης