Με 2 χιλιάδες live στο ενεργητικό του

Με 2 χιλιάδες live στο ενεργητικό του

Ο Θεσσαλονικιός Γιώργος Φωκάς με το σχήμα «Γιώργος Φωκάς & the Folks», δίνει ραντεβού στο Faust στο κέντρο της Αθήνας

Με 2 χιλιάδες live στο ενεργητικό του
Ο Γιώργος Φωκάς είναι μουσικός και τραγουδιστής από τη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συμπρωτεύουσα και το μικρόβιο της μουσικής υπήρχε μέσα του από μικρή ηλικία. Έως τα έντεκα του χρόνια, η ασχολία του με τη μουσική περιοριζόταν σε ότι έκανε στο σχολείο, μέχρι που αγόρασε την πρώτη του κιθάρα και όλα έγιναν πιο συνειδητά.

Το κύριο όργανό του είναι η κιθάρα και η φωνή, και παρότι αυτοδίδακτος, οι ατελείωτες ώρες μελέτης, διαβάσματος και προσωπικής, αλλά και ομαδικής δουλειάς, σε συνδυασμό με το ταλέντο του, του έχουν χαρίσει μια μουσική αντίληψη και ένα επίπεδο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους μουσικούς με καριέρα.

Κλείσιμο
Τα μουσικά του ερεθίσματα υπήρξαν ποικίλα, αλλά αυτό που του κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον, ήταν ο κόσμος της rock, από τον Elvis Presley και τους Led Zeppelin, μέχρι τους Nirvana και τους ACDC. Όσο περνούσαν τα χρόνια, η αναζήτηση γινόταν πιο έντονη και οι ορίζοντες άρχισαν να διευρύνονται, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ενασχόλησή του και με διαφορετικά είδη μουσικής.

Κατά τα φοιτητικά του χρόνια (έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στην Ξάνθη) η ενασχόληση του με τη μουσική πήρε πιο επαγγελματικό χαρακτήρα, όπου ξεκίνησε και τις πρώτες του εμφανίσεις.

Αυτή τη στιγμή έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από δυο χιλιάδες live, συνεργασίες με γνωστά ονόματα του χώρου και έχει δουλέψει σαν session κιθαρίστας, τραγουδιστής, musical arranger και composer, σε μουσικές και θεατρικές παραγωγές, ραδιοφωνικά spot, animated movies, κτλ.

Τα ενδιαφέροντά του όμως δεν περιορίζονται μόνο στη μουσική, καθώς του αρέσει πολύ το διάβασμα, η ποίηση, η φιλοσοφία και η ψυχολογία, η γυμναστική, οι πολεμικές τέχνες και ο χορός.

Η μουσική καριέρα του Γιώργου Φωκά ξεκινά με τη δημιουργία του συγκροτήματος "Ex Animo", και μετά από λίγο καιρό κερδίζει δυο πανελλαδικές διακρίσεις: πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Cosmote και του Jumping fish, για την ανάδειξη του support group των Bon Jovi (Rockwave 2011) και πρώτη θέση στο Φεστιβάλ Κοζάνης 2012.

Λίγα χρόνια αργότερα, συμμετέχει στη Rock Opera: Alexander The Great, μια παραγωγή σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε., με παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης κ.α.

Στη συνέχεια, αποφασίζοντας να δώσει προτεραιότητα στη δική του μουσική, ξεκινάει μια πιο προσωπική καριέρα, με το σχήμα "Γιώργος Φωκάς & the Folks", με το οποίο εμφανίζεται μέχρι και σήμερα.

Το σχήμα αποτελείται από τέσσερα άτομα: τον Γιώργο Φωκά στην κιθάρα και τη φωνή, τον Νίκο Βαφείδη στα τύμπανα, τον Γιώργο Δούλκα στο μπάσο και τον Διαμαντή Καραγιαννακίδη στα πλήκτρα και τα live τους χαρακτηρίζονται από έντονη groovy διάθεση και αστείρευτη ενέργεια.

Το μουσικό ύφος του Γιώργου Φωκά είναι κατά βάση funk/rock (ωστόσο στις συνθέσεις του είναι ευδιάκριτα και στοιχεία από άλλα είδη μουσικής) και οι στίχοι είναι ελληνικοί, καθώς δηλώνει "Έλληνας καλλιτέχνης, που απευθύνεται σε Έλληνες".

Τα τραγούδια τα γράφει ο ίδιος και αυτό που προσπαθεί να πετύχει, πέρα από τον προβληματισμό, την εσωτερική αναζήτηση και την απόλαυση της μουσικής, είναι το πάντρεμα των ξένων κυρίως ακουσμάτων του στον τρόπο παιξίματος, ενορχήστρωσης και παραγωγής και της μαγείας των ελληνικών στίχων.

Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται σαν μουσικός, κάνοντας live εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, ετοιμάζοντας παράλληλα δικές του δουλειές, και φέτος κάνει το καλλιτεχνικό του ξεκίνημα και στην Αθήνα.

Η πρώτη δημοσιευμένη δουλειά του είναι το video clip με τίτλο "Μποέμ", στο οποίο, μέσα από μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, προβάλλει τη δική του άποψη και στάση απέναντι στον σύγχρονο τρόπο ζωής.



Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει τα επόμενά του τραγούδια, μέσα από τα οποία θα προσπαθήσει να δώσει ένα πιο έντονο καλλιτεχνικό στίγμα, ενώ παράλληλα κρατάει τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά σε πράγματα που θα του δώσουν έμπνευση και τροφή για περαιτέρω αναζητήσεις.

Πάνω από 2.000 συναυλίες και Live ποια θα ξεχώριζες και γιατί;
Κάθε live έχει τις δικές του ξεχωριστές στιγμές, αλλά αυτά που μου έχουν μείνει πιο πολύ, είναι οι εμφανίσεις που είχαμε κάνει παλιότερα με τον Αντώνη Μιτζέλο και τον Λάκη Παπαδόπουλο, γιατί είναι καλλιτέχνες που άκουγα και μελετούσα μικρός και ξαφνικά βρέθηκα να μοιράζομαι τη σκηνή μαζί τους. Το συναίσθημα ήταν φανταστικό. 

Στη μνήμη μου υπάρχουν πολύ έντονα ακόμη οι εμφανίσεις μας στο Limani, στη Θεσσαλονίκη, όπου γινόταν πραγματικά χαμός και το live που είχαμε κάνει στις γιορτές παλιάς πόλης στην Ξάνθη το 2010, όπου ξεκινήσαμε να παίζουμε μπροστά σε λίγο κόσμο και μετά από λίγη ώρα βρεθήκαμε να χοροπηδάμε μαζί με άλλα 800 άτομα.

H δική σου άποψη και στάση απέναντι στον σύγχρονο τρόπο ζωής ποια είναι;
Ζούμε σε μια εποχή με πολύ έντονους και αγχωτικούς ρυθμούς και κατακλυζόμαστε από πάμπολα ερεθίσματα πάσης φύσεως. Αυτό σε βάθος χρόνου είναι λογικό να μας αποπροσανατολίζει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πιάνουμε τον εαυτό μας να τρέχει, χωρίς να σκέφτεται, και να ζει μια ζωή που μοιάζει περισσότερο με αγώνα δρόμου.

Αυτό που προσπαθώ εγώ, είναι μην επηρεάζομαι από όλο αυτό, να αποφεύγω τη ρουτίνα, να απολαμβάνω την κάθε στιγμή, να δημιουργώ όσο μπορώ και να μην αφήνω τον κόσμο να με παρασύρει σε ένα τρόπο ζωής που δε μου ταιριάζει. Αυτό βέβαια θέλει καθημερινή προσπάθεια και η αλήθεια είναι ότι η μουσική σαν τέχνη και σαν επάγγελμα με έχει βοηθήσει πολύ σε αυτό.

Μουσική… Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;
Για μένα είναι πρώτα τρόπος ζωής και ύστερα όλα τα παραπάνω. Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς τη μουσική, είναι κάτι που έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα μου και είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να προσπαθώ να φτιάξω μια καλύτερη κοινωνία και κατ' επέκταση έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από όλο αυτό.



Το προσωπικό σου στοίχημα σε όλο αυτό;
Το προσωπικό μου στοίχημα σε όλο αυτό είναι να καταφέρω να μοιραστώ τη μουσική μου με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, να εμπνέω και να εμπνέομαι από τους ανθρώπους και να έχω έναν τρόπο ζωής που θα περιστρέφεται γύρω από αυτό και θα μου επιτρέπει να ζω άνετα. Είμαι ευγνώμων που έχω καταφέρει το τελευταίο, όσο για τα υπόλοιπα δε θα σταματήσω ποτέ να προσπαθώ για το καλύτερο.

Με ποιους μουσικούς θα ήθελες να συνεργαστείς και γιατί, και ποια είναι τα ακούσματα που σε επηρεάζουν;
Η λίστα των μουσικών με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ, είναι πολύ μεγάλη και θα ήταν κουραστικό να τους αναφέρω όλους. 

Θα αρκεστώ, λέγοντας ότι θα ήθελα να συναναστρέφομαι με ταλαντούχους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν κάτι να πουν με τον τρόπο τους, είναι θετικοί σαν άνθρωποι, ορεξάτοι για δουλειά και για καινούρια πράγματα και πειραματισμούς, και θα μου προσφέρουν ερεθίσματα, για να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.

Τα ακούσματα που με επηρεάζουν είναι πολλά και διαφορετικά, από τη rock και τη jazz, μέχρι την κλασσική μουσική και τα παραδοσιακά, ανάλογα με τη στιγμή και τη διάθεση. Προσπαθώ γενικά να μη βάζω ταμπέλες και να αφήνω τον εαυτό μου ανοιχτό σε όλων των τύπων τα ερεθίσματα, ωστόσο μια παραπάνω συμπάθεια στη rock και τη funk υπάρχει "εκ φύσεως".

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά όταν βρίσκεσαι στην σκηνή;
Η μεγαλύτερή μου χαρά όταν βρίσκομαι στη σκηνή, είναι να έχω δίπλα μου ανθρώπους που αγαπάω και σέβομαι, να δημιουργούμε μαζί ένα όμορφο αποτέλεσμα, να μεταφέρουμε στον κόσμο την ενέργεια και τα συναισθήματά μας και να εισπράττουμε τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους. Σε αυτή τη διάδραση βρίσκεται όλη η μαγεία της μουσικής για μένα.

Επίσης, η στιγμή που ερμηνεύεις ένα δικό σου κομμάτι και ακούς το κοινό να τραγουδάει μαζί σου τα λόγια, σου δημιουργεί μια αίσθηση ολοκλήρωσης, που δε μπορεί να περιγραφεί με λόγια.



Το επόμενο βήμα σου μουσικά;
Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω το επόμενό μου video clip, με τίτλο "Οι Πρίγκιπες", ηχογραφώ τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου, που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον και έχω ξεκινήσει τις εμφανίσεις μου στην Αθήνα. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα στα σκαριά, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε διαδικτυακά από την επίσημη σελίδα μου στο Facebook (Γιώργος Φωκάς/George Fokas), το λογαριασμό μου στο YouTube (George Fokas) και το Ιnstagram (GeorgesFokas).

Τι θα παρουσιάσεις εδώ στην Αθήνα, στο Faust;
Θα παρουσιάσω ένα πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει επιτυχίες της funk, rock και pop σκηνής, που άφησαν εποχή, καθώς και κάποια από τα δικά μου τραγούδια. 

Περισσότερα όμως δε λέω, θα πρέπει να έρθετε να τα δείτε από κοντά την Κυριακή 14 Ιανουαρίου. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ένα live με πολύ ρυθμό, ενέργεια και όμορφη διάθεση, σε ένα show για απαιτητικούς ακροατές.

Σας περιμένω!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης