Η δωρεά ενός startupper

Η δωρεά ενός startupper

Το 2017 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Δύο χρόνια πριν είχε συναντήσει την άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού να αποδεχθεί μια δωρεά του…

Η δωρεά ενός startupper
Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας βλέποντας τον 29χρονο Ευάγγελο Πτερνέα να ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών και να παραλαμβάνει το πρώτο βραβείο (μαζί και την επιταγή των 20 χιλιάδων ευρώ) στον 7ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας χάρηκα για την επιτυχία του και θυμήθηκα την προϊστορία της σχέσης μας. 

Κλείσιμο


Ο Ευάγγελος είναι ένας παλαιός γνώριμος για τις στήλες – στα έντυπα και τα sites- που ασχολούνται με το κύμα της νέας επιχειρηματικότητας. Οι αναφορές στις κατά καιρούς βραβεύσεις του, στα νέα προϊόντα/ εφαρμογές και δραστηριότητες του αρκετές. Άλλωστε, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του πολύ νωρίς. Ήταν ακόμη φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο όταν κέρδισε σε παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό της Microsoft. Η βράβευση πήρε δημοσιότητα γιατί δεν είναι καθόλου  μικρό πράγμα να μπεις στους τελικούς του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού της Microsoft, Imagine Cup. Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι του 2011 η ομάδα «Alaniarides», η οποία, παρουσιάζοντας την εφαρμογή Touring Machine , ήταν εκείνη που απέσπασε το πρώτο βραβείο στην ειδική κατηγορία του διαγωνισμού «Interoperability Challenge». Ανατρέχοντας στα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής διαβάζω : «η ομάδα που απαρτίζεται από τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, κέρδισε τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή εφαρμογή Touring Machine, η οποία παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις για εκθεσιακούς χώρους, αντλώντας πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο και προσαρμόζοντάς το βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εκάστοτε χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης)».

Το όνομα και η δουλειά του Ευάγγελου Πτερνέα ακούστηκε πολύ δυνατά το φθινόπωρο του 2015. Σε ένα κείμενο που δημοσιεύεται εδώ στην ενότητα City Stories τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς μαθαίνουμε μια ιστορία ελληνικής τρέλας… 

«Πριν από περίπου δύο μήνες παρουσίασαμε την προσπάθεια της ομάδας LightBuzz, η οποία έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων τον ηλεκτρονικό ξεναγό Acropolis Rocks. Σε περίπτωση που δεν το άκουσες ήδη, οι δημιουργοί της εφαρμογής προσπάθησαν να τη δωρίσουν στο κράτος -καλύπτοντας όλα τα κόστη συντήρησης και τα λειτουργικά της έξοδα- για να εισπράξουν, φυσικά, αρνητική απάντηση. Οπως θα διαβάσεις και παρακάτω, δεν μιλάμε για κάποια τυχαία εφαρμογή αλλά για το νούμερο ένα πολιτιστικό app (με βάση τη βαθμολογία και τα downloads) σε ολόκληρο το AppStore. Στην αιτιολογία μάλιστα της απόφασης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αναφέρεται πως δόθηκε αρνητική απάντηση επειδή το ίδιο στοχεύει να δημιουργήσει στο μέλλον τις δικές του εφαρμογές. Περισσότερα για την υπόθεση μπορείς να δεις με ένα κλικ εδώ.



Μετά τη διάσταση που ξεκίνησε να παίρνει το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα, αφού στην ουσία ένας ιδιώτης ζήτησε να χαρίσει στο κράτος μία εφαρμογή και αυτό την αρνήθηκε για να φτιάξει δική του (και να πληρώσει το κόστος της), ήρθε νέα απάντηση από το υπουργείο. Σε γενικές γραμμές, ανέφερε πως δεν έγινε αποδεκτή η δωρεά «διότι δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την παραγωγή του έργου της εταιρείας Lightbuzz Software», η έγκριση δηλαδή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και η καταβολή των νόμιμων τελών υπέρ ΤΑΠ. Κάτι που καταρρίπτεται ωστόσο από νέα ανάρτηση της ομάδας εδώ» Ολόκληρη η ιστορία βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://www.protothema.gr/city-stories/article/496550/mia-efarmogi-gia-tin-akropoli/

Από το προσωπικό του blog δανείζομαι ένα μικρό απόσπασμα από το post του στις 12 Οκτωβρίου 2015 που τιλοφορείται «Ένα κράτος που αρνείται χορηγίες!»

«Σήμερα θα σας πω μια διαφορετική ιστορία. Μια ιστορία που δείχνει πόσο δύσκολο είναι να προσφέρεις κάτι ανιδιοτελώς σε ένα βραδυκίνητο και τεχνολογικά αναλφάβητο ελληνικό δημόσιο. Μια ιστορία που δείχνει πόσο επίπονο είναι να αλλάξει η κατάσταση, ακόμα και εάν υπάρχουν εκατέρωθεν καλές προθέσεις. Σκοπός μου δεν είναι να κατηγορήσω το κράτος (ποσώς με ενδιαφέρει), αλλά να συνεισφέρω σε γόνιμο προβληματισμό. Μήπως και αλλάξει τίποτα».

«Μήπως και να αλλάξει τίποτα», αναρωτιέται ο Ευάγγελος Πτερνέας, ένας νεοσσός της επιχειρηματικότητας που ξεκίνησε από το Αιγάλεω και το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για να κατακτήσει με τις καινοτόμες εφαρμογές του την θέση που του ανήκει στο παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης