Ο Κώστας Καλαφατάς σερβίρει... καφεδάκι

Ο Κώστας Καλαφατάς σερβίρει... καφεδάκι

Ο ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης Samba Café Coffee Roasters μιλά για την αγορά, αλλά και την τέχνη του καφέ, καθώς και για το επιχειρείν στη χώρα μας

Ο Κώστας Καλαφατάς σερβίρει... καφεδάκι
Ο Κώστας Καλαφατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Αν και σπούδασε Μηχανολόγος-Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Πατρών, έχει εξειδικευτεί στον κλάδο του καφέ. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής για θέματα καφέ από τη Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) και κάτοχος του SCAE Coffee Diploma. Διατελεί πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καφεκοπτών Ελλάδας και του Πανελλήνιου Συλλόγου Καφεκοπτών Ελλάδας. Ακόμη, η εταιρεία του έχει λάβει διακρίσεις τόσο σε ελληνικές όσο και σε παγκόσμιες διοργανώσεις, με αποκορύφωμα το παγκόσμιο πρωτάθλημα Coffee in Good Spirits 2015 που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία.



Ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι μιας ελληνικής, οικογενειακής επιχείρησης, της Samba Café Coffee Roasters, η οποία από το 1979 επεξεργάζεται και διανέμει υψηλής ποιότητας ποικιλίες καφέ, όλων των ειδών, σε ολόκληρη τη χώρα. Συλλέγει πρώτη ύλη καφέ από τις καλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου, την οποία επεξεργάζεται για να δημιουργήσει ξεχωριστά χαρμάνια (ελληνικού καφέ, espresso, φίλτρου, βιολογικού, custom blends, ροφήματα κά.) στην ιδιόκτητη μονάδα στα Άνω Λιόσια, την οποία επισκεφτήκαμε.

Κλείσιμο




Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Samba Café έχει δημιουργήσει το Samba Café Sensory Lab, ένα κέντρο εκπαίδευσης όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια γευσιγνωσίας καφέ και barista. Ο Κώστας ανήκει σε μία οικογένεια που ασχολείται για περισσότερες από πέντε δεκαετίες με την τέχνη του καφέ: ο παππούς του Κώστα εργαζόταν για χρόνια στον Λουμίδη, μεταφέροντας στην οικογένεια την κουλτούρα του καφέ, ενώ ο πατέρας του, Στέφανος, ίδρυσε την εταιρεία το 1979. Ο Κώστας μάς μίλησε για την αγορά, αλλά και την τέχνη του καφέ, καθώς και για το επιχειρείν στη χώρα μας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λες στους σπουδαστές σου;
Οτιδήποτε κάνουν, πρέπει να το κάνουν ολοκληρωμένα και με αγάπη. Η γνώση του καφέ δεν εξαντλείται στην παρασκευή του. Την ίδια σημασία έχει η επιλογή της πρώτης ύλης, η επεξεργασία, το καβούρντισμα, η δημιουργία της σωστής ισορροπίας στη γεύση. Συνεπώς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποκτούν γνώση και δεξιότητες για όλα τα στάδια του καφέ. Είναι ένα αντικείμενο που εξελίσσεται συνέχεια και συνεπώς θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις. Η αγάπη είναι επίσης προαπαιτούμενο. Αγάπη τόσο για τον ίδιο τον καφέ όσο και για την κουλτούρα του καφέ γενικότερα.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις μια οικογενειακή επιχείρηση και να την αναπτύξεις;
Σίγουρα νιώθω τυχερός που συνεχίζω τη δουλειά του παππού μου και του πατέρα μου. Έχω μεγαλώσει έχοντας καθημερινά ερεθίσματα για τον καφέ από την οικογένειά μου. Δεν ξεκίνησα από το μηδέν, κάτι που δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να συνεχίσω και να μεγαλώσω την επιχείρησή μας. Αυτό είναι όμως και το δύσκολο. Πρέπει να την αναπτύξω τουλάχιστον ένα βήμα παραπάνω. Αυτός ήταν και παραμένει ο βασικός μου στόχος, από την στιγμή που ανέλαβα τα ηνία της. Σκοπός είναι να ενσωματώσω στην εμπειρία που έλαβα απλόχερα από την οικογένειά μου τις νέες τάσεις, τα νέα δεδομένα και να δημιουργήσω μια νέα εποχή για τη Samba Café Coffee Roasters. Θέλω να πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό τα έχω καταφέρει.



Τι θα συμβούλευες στους νέους να κάνουν σήμερα; Να μείνουν και να παλέψουν ή να φύγουν σε μία άλλη χώρα όπου πιθανώς να συναντήσουν ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον;
Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να υποστηρίξω ότι ένας νέος θα έχει σίγουρα τις ευκαιρίες που συνάδουν με τη μόρφωσή του ή τις ικανότητές του στην Ελλάδα. Η αγορά και γενικότερα η οικονομία παραμένει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Από την άλλη, με στενοχωρεί η φυγή τόσων άξιων, νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Στη δική μας αγορά υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες, υπό την έννοια ότι είναι τόσο μεγάλη η εξέλιξη παγκοσμίως, που όποιος μπορεί και έχει την ικανότητα να ενσωματώνει τα νέα δεδομένα στη δική του εργασία, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δικό του χώρο στην αγορά του καφέ.

Πού θα ήθελες να φτάσεις; Και πού θα ήθελες να δεις την επιχείρησή σου;
H Samba Café Coffee Roasters έχει έναν σαφή προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών καφέδων και ιδιαίτερα στα speciality coffees. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το DNA της εταιρείας μας. Δεν θέλουμε να γίνουμε μια μεγάλη εταιρεία. Θέλουμε να πρωταγωνιστούμε -όπως νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει σε κάποιο βαθμό- σε αυτή την τάση της ανάπτυξης των speciality coffees. Διατηρούμε, βέβαια, και έναν διττό ρόλο: από τη μια να φέρνουμε στην Ελλάδα όλες τις νέες τάσεις για τον καφέ και από την άλλη να εκπαιδεύουμε τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, για να προτιμούν καφέδες που προέρχονται από υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη και επεξεργάζονται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους. Αυτό που θα ήθελα για τα επόμενα χρόνια είναι να καταφέρουμε να εξελίξουμε και τον ελληνικό καφέ, δημιουργώντας νέα, υψηλής ποιότητας χαρμάνια. Είναι κάτι που νομίζω θα δημιουργήσει μια νέα τάση στην αγορά.



Ποιος είναι ο ρόλος της καινοτομίας στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων;
Σίγουρα η καινοτομία παίζει κομβικό ρόλο για τις μικρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε την τάση να αντιγράφουμε ό,τι καλό κάνει ο διπλανός μας. Έτσι, όμως, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Το ζήτημα -ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις- είναι να δημιουργούν, να φέρνουν το καινούργιο και να προσθέτουν την προσωπική πινελιά τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαφοροποιηθούν και να έχουν κάτι διαφορετικό να πουν στον καταναλωτή.

Πόσο δύσκολη είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σήμερα και πόσο επηρεάζει αυτό την ανάπτυξη μιας επιχείρησης σε ένα ασταθές φορολογικό καθεστώς, όπως αυτό που επικρατεί στη χώρα μας;
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η συνέχιση της λειτουργίας και η ανάπτυξή τους δεν είναι πια απλή υπόθεση. Στον δικό μας τομέα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε, από την 1η Ιανουαρίου 2017, μια νέα φορολογία που επί της ουσίας θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών ελληνικών επιχειρήσεων που εισάγουν και επεξεργάζονται καφέ. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Μια απόφαση, μια αλλαγή, μπορεί να ανατρέψει άμεσα τα δεδομένα και να δημιουργήσει δυσμενείς εξελίξεις για μια ολόκληρη αγορά. Κρατάω πάντα την αισιοδοξία μου, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε ένα σταθερό, δίκαιο πλαίσιο λειτουργίας για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε στη χώρα μας.

Τέλος, θέλω να μου πεις αν πίνεις καφέ από άλλους.
Δοκιμάζω συνεχώς. Το ζήτημα είναι να γνωρίζω τι καινούργιο, τι διαφορετικό υπάρχει στην αγορά. Ξέρετε, στην αγορά του καφέ δεν είμαστε πολλοί που έχουμε την ίδια ανησυχία για την ανάπτυξη του καφέ. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και σεβόμαστε πολύ την δουλειά της κάθε εταιρείας. Μου αρέσει πολύ να βλέπω τι νέο φέρνουν οι άλλες εταιρείες για να προσπαθήσω στη συνέχεια να τις ξεπεράσω. Αυτός ακριβώς είναι και ο υγιής ανταγωνισμός.





Info:
Περισσότερες πληροφορίες στο site της εταιρείας και στη σελίδα της στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης