Ένας έξυπνος κηπουρός στο μπαλκόνι σου

Ένας έξυπνος κηπουρός στο μπαλκόνι σου

Καλλιέργησε μόνος σου τα λαχανικά που καταναλώνεις με τη βοήθεια των Urban Hydroponics

Ένας έξυπνος κηπουρός στο μπαλκόνι σου
Το πτυχίο του 30χρονου Γιάννη Παναγιωτάκη δεν έχει καμία σχέση με την καλλιέργεια της γης. Συγκεκριμένα τελείωσε το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε καθόλου να εμπνευστεί την Urban Hydroponics
, μία πρωτοβουλία που αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα αστικής καλλιέργειας. Τι ακριβώς κάνει; Σου δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργείς τα δικά σου ποιοτικά λαχανικά στο μπαλκόνι σου, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη δύναμη της τεχνολογίας.

Κλείσιμο
Για να υλοποιήσει το σχέδιό του, συστράτευσε τον αδερφό του και επίσης μαθηματικό, Στέλιο, καθώς και τη δρ. Γεωργία Ντάτση, γεωπόνο, που τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το σύστημά μας», εξηγεί ο Γιάννης, «φτιάχτηκε εξαρχής με σκοπό να αντισταθμίσει τον χώρο, τον χρόνο και τις γνώσεις στην καλλιέργεια που λείπουν από τους περισσότερους από εμάς. Στόχος μας είναι η παραγωγή από κάθε εγκατεστημένο σύστημα να παρέχει αυτάρκεια στο νοικοκυριό, ως προς τα καλλιεργούμενα είδη».



Η ομάδα τους απευθύνεται σε διατροφικά και οικολογικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Ολους εκείνους δηλαδή, όπως λένε, που γνωρίζοντας τις βλαβερές συνέπειες της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χρήσης γεωργικών φυτοφαρμάκων, θέλουν να διασφαλίσουν την ποιότητα των λαχανικών που καταναλώνουν με μόνες προϋποθέσεις την καλή διάθεση και λίγο χώρο στο μπαλκόνι τους. «Προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αστικής και βιολογικής διαχείρισης καλλιέργειας, δεν χρησιμοποιούμε δηλαδή απολύτως κανένα φυτοφάρμακο σε κανένα στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας», συμπληρώνει.

Η ανάπτυξη της ιδέας βασίζεται στην απλοποίηση των διαδικασιών της υδροπονίας. Χρησιμοποιώντας αποδοτικά τις εδραιωμένες τεχνολογίες του χώρου και υιοθετώντας στρατηγικά τις νέες (Internet of Things, cloud storage κά.), ανέπτυξαν έναν «έξυπνο» κηπουρό. Αυτός εκτελεί τους απαραίτητους ελέγχους και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού, αναπληρώνει νερό και θρεπτικά συστατικά σε ένα θρεπτικό διάλυμα που τρέφει τα φυτά όταν είναι απαραίτητο. Το πρωτότυπο μάλιστα σύστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία για περισσότερους από έξι μήνες.

Οπως συνήθως συμβαίνει με κάθε καινοτομία, η ιδέα τους δημιουργήθηκε από μια πολύ απλή σκέψη: γιατί να μη φυτέψω τα δικά μου λαχανικά για τη σαλάτα μου; «Εχοντας συνειδητοποιήσει πως η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε συνεχώς φθίνει προς όφελος της μαζικής φθηνής παραγωγής, καθώς και ότι υπάρχει έλλειψη ικανοποιητικών γευστικών λύσεων, στραφήκαμε προς την ιδιοκαλλιέργεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης και συνεχίζει: «Απογοητευτήκαμε όμως από τις χαμηλές αποδόσεις της παραγωγής στο χώμα, καθώς και τον χρόνο που απαιτούσε και έτσι καταλήξαμε στην υδροπονία».



Αρχικά πειραματίστηκαν στο μπαλκόνι τους με φυτά, σωλήνες, νερό, θρεπτικά διαλύματα και... κώδικες και τελικά κατέληξαν στη δημιουργία ενός εναλλακτικού και πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος υδροπονίας. «Κινούμαστε με την ιδέα μας σε έναν πολύ καινοτόμο χώρο με μεγάλες ευκαιρίες και μεγάλη εμπορική αξία, διότι οι τάσεις της ζήτησης και ο τρόπος κατανάλωσης οδηγούν ξεκάθαρα στην κατεύθυνση της καλλιέργειας σε αστικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον ερασιτέχνη κηπουρό σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη της λύσης μας, εφόσον είναι πιθανώς η πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με ένα σύστημα αστικής υδροπονίας».

Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν τους τρομάζει, όπως υποστηρίζουν. Αντιθέτως, τους κάνει υπερήφανους που έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν τις γνώσεις τους ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Παράλληλα έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο χώρος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών, τόσο με ανθρώπους που είναι ήδη στον χώρο, όσο και με εκείνους που θα βοηθήσουν την εξέλιξη του με νέες ιδέες και προτάσεις. «Η λύση μας είναι πολύ ευέλικτη σε σχέση με το μέγεθος και τη μορφή. Μαθαίνοντας τις πραγματικές ανάγκες, απαιτήσεις και απορίες των πελατών μας, είμαστε σε θέση να τις εφαρμόζουμε στο προϊόν μας και να το βελτιώνουμε συνεχώς».



Συνεχίζοντας την κουβέντα μας με τον Γιάννη, μου εξηγεί ότι τον περασμένο Ιούλιο μπήκαν στον επιχειρηματικό επιταχυντή Innovathens του Δήμου Αθηναίων, όπου άρχισαν να αναπτύσσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να δικτυώνονται - πλέον ως startup. Εκεί έμαθαν πώς να μετατρέψουν την καινοτομία τους σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, ενώ οι σκέψεις και οι ιδέες τους ωρίμασαν σε μεγάλο βαθμό. Ετσι σήμερα νιώθουν έτοιμοι να προχωρήσουν με σταθερά, αλλά σημαντικά βήματα. Χρηματοδότηση δεν έχουν δεχθεί, αν και δεν είναι αρνητικοί σε χρηματοδοτικές προτάσεις και επενδύσεις, καθώς τις θεωρούν σημαντικό κομμάτι για την εξέλιξή τους. «Αυτή τη στιγμή όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές και σχεδιάζουμε μια καμπάνια crowdfunding, η οποία θα μας έδινε τη δυνατότητα να προχωρούσαμε με πιο γρήγορα και μεγάλα βήματα».

Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της ομάδας. Σχεδιάζουν καινούργιες πιλοτικές εγκαταστάσεις, συνεργασίες, καθώς και στρατηγικές προβολής. Το σημαντικότερο όμως για το επόμενο διάστημα θεωρούν ότι είναι να συστηθούν σε ένα ευρύτερο κοινό. «Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε εγκαταστήσει το σύστημά μας στον εξωτερικό χώρο του Innovathens στο Γκάζι, όπου μπορεί κανείς να μας επισκεφτεί και να το γνωρίσει από κοντά», λέει ο Γιάννης και κλείνει κάνοντας τη σημαντικότερη παρατήρηση: «Οποιος έχει δοκιμάσει λαχανικά από τον δικό του κήπο, καταλαβαίνει τη διαφορά στη γεύση - ένα στοιχείο που δυστυχώς έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην αστική καθημερινότητα μας». Τους ευχόμαστε ολόψυχα να το βρουν και πάλι!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης