Οι Πρωτόπλαστοι στην Αθήνα

Οι Πρωτόπλαστοι στην Αθήνα

Ένα βιβλίο που κινείται στο μεταίχμιο φαντασίας και ιστορίας

Οι Πρωτόπλαστοι στην Αθήνα
Δευτέρα βράδυ στην οδό Κολοκοτρώνη, στο φουαγιέ του βιβλιοπωλείου Φωταγωγός. Η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Οι Πρωτόπλαστοι» (εκδόσεις Το Ροδακιό) του πρωτοεμφανιζόμενου Σωφρόνη Σωφρονίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον κόσμο να έχει γεμίσει τις θέσεις. Μιλώντας μας για το βιβλίο του, ο νεαρός συγγραφέας –με σπουδές στις νευροεπιστήμες- εξηγεί ότι οι ιστορίες οι οποίες το συνθέτουν και που διαδραματίζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μεταξύ 16ου και 21ου αιώνα από την Κύπρο στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη αφορούν, βασικά «μια φιλοσοφική ομπρέλα που έχει να κάνει με το κομμάτι της προηγούμενης ζωής ανθρώπων πριν τη Βιβλική Πτώση».

Πολύ σεμνός, στα όρια μιας αμηχανίας προς το κοινό του, ο Σωφρονίου εξηγεί γι’ αυτό το κομμάτι που δεν ορίζεται από την έννοια της μοίρας. «Τι είναι μοίρα;», ρωτάει. Πώς ορίζεται; Από πού ερχόμαστε και πού πάμε; «Είναι δύσκολο να μιλάς για το βιβλίου σου», παραδέχεται. «Μέσα σε διαφορετικές εποχές, αποτελεί ένα παζλ από διαφορετικά πράγματα. Μου δημιούργησε την αίσθηση ότι πρέπει να προσεγγίσω ένα είδος ισορροπίας. Η περισσότερη δουλειά έγινε για να συναντηθούν οι αρμοί των ιστοριών. Έχει χαρακτήρες που μπορεί να είναι πρωταγωνιστές, αλλά θεωρώ ότι το μυθιστόρημα έχει επίσης πολλές διαστάσεις, μια διαχρονικότητα. Προσπάθησα, δηλαδή, να δώσω μια αίσθηση σύνδεσης μεταξύ τους. Υπάρχει σίγουρα μια διάσταση πολιτική, ψυχολογική και κοινωνική ταυτόχρονα. Ήθελα να κρατήσω τις αλληλοεπιδράσεις των χαρακτήρων, ανθρώπων από την επαρχία της Κύπρου».

Κλείσιμο
Όπως λέει ο 40χρονος συγγραφέας, οι σπουδές του είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής του, το οποίο θα τον απασχολεί για πάντα. «Με αυτό το βιβλίο νιώθω κάπως σαν να έχω βρει το κέντρο βάρους μου. Ήταν το πρώτο μεγάλο κείμενο που έγραψα, με κόπο και πολλές διεργασίες». Όσο για το επόμενο βήμα του, ελπίζει ότι θα αποτελεί μια συνέχεια, «γραμμένο με περισσότερη άνεση», που σημαίνει να μην το περιμένουμε πριν από τα επόμενα τρία χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης