Οι επαναλήψεις του Οκτωβρίου

Οι επαναλήψεις του Οκτωβρίου

Οι επτά must see θεατρικές παραστάσεις που επιστρέφουν μέσα στον Οκτώβριο

Οι επαναλήψεις του Οκτωβρίου
Οκτώβριος: ο μήνας που ξεκινάει επίσημα η χειμερινή θεατρική σεζόν. Και όπως είναι λογικό, οι πρώτες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα είναι αυτές που επιστρέφουν με δύναμη από πέρυσι. Πολλές είναι και φέτος οι παραστάσεις, που επαναλαμβάνονται από την περασμένη χειμερινή σεζόν. Είτε γιατί γνώρισαν πραγματική επιτυχία με απανωτά sold out είτε γιατί μία καινούρια παραγωγή κοστίζει, οπότε είναι πιο ασφαλές να επαναλάβουμε μία ήδη στημένη παράσταση, ακόμα κι αν η τελευταία δεν σάρωσε πραγματικά στο ταμείο όπως ισχυρίζονται τα δελτία τύπου.

Εμείς θα αγνοήσουμε τη δεύτερη κατηγορία και θα ασχοληθούμε με την πρώτη, παρουσιάζοντάς σας επτά θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δείτε και κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο. Το διευκρινίζουμε γιατί υπάρχουν και άλλες παραστάσεις που επαναλαμβάνονται και αξίζουν την προσοχή σας, αλλά ξεκινούν το ταξίδι τους από τον Νοέμβρη και μετά, όπως η πολυσυζητημένη «Κατερίνα» του Κορτώ δια χειρός Γιώργου Νανούρη (από 5 Νοεμβρίου στο Θησείον) και η παράσταση–εμπειρία «Στη μέση του δρόμου» του Πρόδρομου Τσινικόρη (αυτή η δουλειά παίζει να σας αλλάξει και τη ζωή!) στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού (επίσης από 5 Νοεμβρίου).

Ιδού λοιπόν το, κατά τη γνώμη μας, top 7 των θεατρικών επαναλήψεων του Οκτωβρίου:

ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κλείσιμο


Δεν υπάρχει λίστα με τις φετινές θεατρικές επαναλήψεις που δεν περιλαμβάνει τη «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου». Τυχαίο; Δεν νομίζω. Ο μονόλογος του Κώστα Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που επιστρέφει από τις 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, είναι κυριολεκτικά χάρμα οφθαλμών. Το οφείλει φυσικά στην υπέροχη Ελένη Ουζουνίδου που υποδύεται τη Σταματία, μία γεροντοκόρη της παλιάς σχολής, αναθρεμμένη με χρηστά ήθη, που αδυνατεί να συμβαδίσει με την εποχή της. Το ευφυέστατο –γεμάτο χιούμορ αλλά και μελαγχολία– κείμενο του Σωτηρίου συναντά το εκρηκτικό ταλέντο της Ουζουνίδου σε μία παράσταση που έγινε δικαίως πέρυσι talk of the town. Θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή μέχρι το Πάσχα, αλλά μην σας καθησυχάζει αυτό γιατί το βλέπω πάλι το sold out να έρχεται.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ



Εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε για μία τυπική επανάληψη, αφού η θεατρική διασκευή από τον Σρατή Πασχάλη της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Καραγάτση επιστρέφει στο θέατρο Πορεία από τις 3 Οκτωβρίου ριζικά ανανεωμένη. Με εξαίρεση την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, που παραμένει στον κεντρικό ρόλο, όλος ο υπόλοιπος θίασος έχει αλλάξει. Στο πλευρό της Αϊδίνη συναντάμε πια τον Μάξιμο Μουμούρη, τον Δημήτρη Μοθωναίο, τη Σμαράγδα Σμυρναίου και άλλους νεότερους ηθοποιούς. Η ολοκληρωτική αυτή ανανέωση του θιάσου προκαλεί αλλαγές και στη σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, που θα φωτίσει νέα σημεία της δράσης δίνοντας νέα διάσταση στους χαρακτήρες. Ένα εμβληματικό μυθιστόρημα και μία παράσταση, που για έναν ολόκληρο χειμώνα πάλευες να βρεις θέση για να τη δεις, επιστρέφουν… αλλιώς για δεύτερη χρονιά και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

KISS ME KATE



Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του στο Ηρώδειο το καλοκαίρι, το απολαυστικό μιούζικαλ “Kiss me Kate”, βασισμένο στο «Ημέρωμα της Στρίγγλας» του Σαίξπηρ, επιστρέφει αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής και για πέντε μόνο παραστάσεις: στις 4, 7, 9, 10 και 11 Οκτωβρίου. Η Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ζωντανεύει τις αριστοτεχνικές αυθεντικές ενορχηστρώσεις του Robert Russell Bennet πάνω στις θρυλικές μελωδίες του Cole Porter έχοντας στη διάθεσή της ένα σύνολο ικανότατων λυρικών τραγουδιστών και ηθοποιών. Η Ειρήνη Καραγιάννη είναι η Lilliy Vannesi (μία μοντέρνα Κατερίνα) και ο Χάρης Ανδριανός ο Fred Graham (ένας μοντέρνος Πετρούκιος). Στο πλευρό τους η Νάντια Κοντογεώργη, ο Κώστας Βουτσάς, ο Χάρης Ρώμας, ο Θανάσης Αλευράς, ο Απόστολος Ψυχράμης κ.α. Μία παράσταση, που θα σας φτιάξει τη διάθεση!

MOJO



H ξέφρενη μαύρη κωμωδία του Τζεζ Μπάτεργουερθ, μία από τις καλύτερες παραστάσεις της περασμένης σεζόν χάρη στη σκηνοθετική ευφυΐα του Θωμά Μοσχόπουλου, επιστρέφει στο θέατρο Πόρτα από τις 3 Οκτωβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις. Ο Αργύρης Ξάφης, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και τρεις ακόμα νεότεροι ηθοποιοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεμαχισμένο πτώμα σε ένα σύμπαν γεμάτο βία, σεξ και… rock n’ roll! Ένα έργο, στο οποίο ο Σαίξπηρ συναντά στο Σόχο των ‘50s τον Πίντερ και τον Ταραντίνο μαζί!

Η ΛΙΛΑ ΛΕΕΙ



Μία άκρως τολμηρή και συνάμα εξόχως ερωτική ιστορία δια χειρός ενός Γάλλου συγγραφέα, που υπογράφει με το ψευδώνυμο Σιμώ και κανείς δεν ξέρει την πραγματική του ταυτότητα. Τη γνωρίσαμε πέρυσι την άνοιξη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης απολαμβάνοντας στη σκηνή το «πάντρεμα» της Λένας Δροσάκη και του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Μία γλυκόπικρη παράσταση, που μιλάει με τον πιο ευθύ και ταυτόχρονα τον πιο ποιητικό τρόπο για το σήμερα. Κεντρική ηρωίδα η Λίλα, ένα πλάσμα απόκοσμο που ζει στα εξαθλιωμένα προάστια του Παρισιού, μιλάει βρώμικα με ποιητική χάρη και όλοι τη θεωρούν πόρνη. Όλοι εκτός απ’ τον Σιμώ, που γοητεύεται από τη μοναδικότητά της. Δύο φωτεινά πλάσματα σε έναν κόσμο χωρίς μέλλον. Ξεπεράστε τα ταμπού σας και δείτε αυτή την παράσταση, που επιστρέφει από τις 19 Οκτωβρίου και μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στο Υπόγειο του Τέχνης.

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΓΙΑ 2



Η εξαιρετική παράσταση της ομάδας «Ιδέα», που αποτελείται από τους Κώστα Γάκη, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνο Μπιμπή, παρουσιάζεται για 3η χρονιά και αν δεν την έχετε δει θα σας προτείναμε να μην τη χάσετε. Μία ξεχωριστή ματιά στο πασίγνωστο έργο του Σαίξπηρ με δύο ηθοποιούς να υποδύονται όλους τους ρόλους σε ένα ξέφρενο παιχνίδι μεταμορφώσεων με τον πιο ευφυή τρόπο. Ο Κώστας Γάκης βρίσκεται στη σκηνή πλαισιώνοντας τη Μουστάκα και τον Μπιμπή με το πιάνο, την κιθάρα και τα κρουστά του. Η παράσταση έχει ήδη ταξιδέψει στην Κύπρο, τη Σερβία και πρόσφατα την Ισπανία, όπου και κέρδισε το 1ο βραβείο στο 38ο Almagro off festival. Από τις 8 Οκτωβρίου και μέχρι την 1η Νοεμβρίου επιστρέφει στο θέατρο Θησείον.

12 ΕΝΟΡΚΟΙ



Έκανε την έκπληξη την περασμένη σεζόν καταφέρνοντας να γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο Αλκμήνη. Οι «12 Ένορκοι» του Reginald Rose, που το 1957 μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Σίντνεϊ Λιούμετ, επιστρέφουν από τις 15 Οκτωβρίου με κάποιες αλλαγές στη διανομή για να μας κάνουν συμμέτοχους στη διαμάχη τους για το αν θα πρέπει ή όχι να καταδικάσουν σε θάνατο ένα αλλοδαπό 16χρονο αγόρι που κατηγορείται για φόνο. Ένα δικαστικό θρίλερ, που ρίχνει γέφυρες στο σήμερα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαϊδη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης