Παράθυρο στην τέχνη

Παράθυρο στην τέχνη

Στη σκηνή του 104 στο Γκάζι θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά η Ματίνα Μέγκλα την εικαστική performance “Window” εμπνευσμένη από την δουλειά του διάσημου φωτογράφου Jan Saudek

Παράθυρο στην τέχνη
Ένα παράθυρο στο υπόγειο σπίτι που έμενε για χρόνια ο Τσέχος φωτογράφος Jan Saudek, ή ένα παράθυρο που κυριαρχούσε για χρόνια στο όνειρο του έγιναν η αφορμή για την παράσταση “Window” που ανεβάζει για δεύτερη φορά φέτος η Ματίνα Μέγκλα. Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης και η Καλλιόπη Σίμου θα βρεθούν στη σκηνή του 104 για να μας συστήσουν ξανά τον κόσμο του διάσημου φωτογράφου μέσω από την εικαστική performance που δουλεύουν εδώ και καιρό.

Από το 2010 όταν η νεαρή σκηνοθέτης παρουσίασε αντίστοιχο θέμα στην διπλωματική της εργασία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας και σκηνογράφου Λίλας Καρακώστα δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τον διάσημο φωτογράφο. Πέντε χρόνια μετά, ένα μεγαλύτερο παράθυρο ανοίγεται μπροστά της στο οποίο καλεί τους θεατές να παρακολουθήσουν τη συνεχόμενη ύπαρξη μιας γυναίκας που έζησε σε ένα δωμάτιο και δεν έφυγε ποτέ από αυτό. Στην σκηνή η Καλλιόπη Σίμου και ο Θανάσης Ακοκκαλίδης, που είναι υπεύθυνοι και τη χορογραφία, θα παρουσιάσουν υπό τη μουσική του Theodore την οφθαλμαπάτη ενός δισδιάστατου πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει πάνω σε μια θεατρική σκηνή.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Saudek το “Window” είναι κάτι σαν όνειρο για αυτόν: «Τόσες φορές στάθηκα μπροστά από αυτό το παράθυρο! Πουλιά ρέαν κατά μήκος του Ουρανού, πέραν από αυτό, αδιάκοπα και ο Θεός ξέρει που. Ένα σύννεφο, θυμίζει έντονα σαντιγί, μετατοπίστηκε εκεί, το φεγγάρι, ήταν γεμάτο και ένα λεπτό μετά ήταν ένα λεπτό σφυροδρέπανο. Ένα αεροπλάνο βιαζόταν για τον προορισμό των ονείρων του. Ένα παράθυρο στον κόσμο. Πιθανώς ονειρευόμουν. Όχι -οπωσδήποτε ονειρευόμουν! Το παράθυρο του υπογείου μου οδηγούσε σε μια βρώμικη φωτεινή πηγή -για χρόνια. Κοιτούσα τον υγρό καταρρέον τοίχο και τότε. Είχα βρει ελευθερία και σκαρφάλωσα έξω από αυτό το κελί. Είδα τα πάντα και είχα φανταστεί με ένα εκστασιασμένο μάτι…», αναφέρει ο ίδιος.

Στην παράσταση ο θεατής παρακολουθεί την, ακόμα και μετά θάνατον, συνεχόμενη ύπαρξη μιας γυναίκας που έζησε σε ένα δωμάτιο. Η γυναίκα εμφανίζεται ως μνήμη, πάντα νέα, κάποτε κομμάτι του χώρου. Θυμάται, και ανακαλεί τον έρωτα της νιότης της, έναν άντρα και έρχεται αντιμέτωπη με την παρουσία του. Διαβάζουμε στην εισαγωγή της Daniela Mrzkova στο βιογραφικό λεύκωμα “Saudek”, έκδοσης Taschen, το εξής χαρακτηριστικό κείμενο: «O Jan Saudek είναι, μαζί με τους προγενέστερους φωτογράφους Joseph Sudek και Frantisek Drtikol, ο πιο διάσημος Τσέχος φωτογράφος, και συγχρόνως ο πιο προκλητικός. Συγχρόνως τον λατρεύουν και τον καταδικάζουν, υμνείται και απορρίπτεται. Γιατί; Ο Jan Saudek προκαλεί με κάθε τρόπο».

Info

WindowΈως 10 Σεπτεμβρίου
104 (Ευμολπίδων 41, Γκάζι)
Σύλληψη ιδέας – οργάνωση – παραγωγή : Ματίνα Μέγκλα
Συμπαραγωγή: Τheodore
Performers : Νάνσυ Σταματοπούλου
Θανάσης Ακοκκαλίδης
Χορογραφία : Καλλιόπη Σίμου – Θανάσης Ακοκκαλίδης
Σκηνογραφία – κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μούσική: Τheodore
Ηχοληψία: Βαγγέλης Μόσχος
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Βίντεο – Φωτογραφία : Έφη Γούση
Κάμερα-Μονταζ : Ειρήνη Στείρου
Κατασκευή σκηνικού : Ματίνα Μέγκλα, Μάης Πολύζος
Σχεδιασμός αφίσας: Alan Klim
Σχεδιασμός εντύπου : Νίκος Καρανικόλας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης