Μία παράσταση-γυναικεία υπόθεση

Μία παράσταση-γυναικεία υπόθεση

Η Σοφία Σπυράτου παρουσιάζει την παράσταση «Αρχαίο Αίμα» και μέσα από τέσσερις ηρωίδες της Αρχαίας Ελλάδας ερευνά τη θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες

Μία παράσταση-γυναικεία υπόθεση
Καθαρά γυναικεία υπόθεση είναι η παράσταση «Αρχαίο Αίμα» της Σοφίας Σπυράτου που παρουσιάζει στις 21 Αυγούστου στο Διεθνές Φεστιβάλ «Πρέσπεια» και στη συνέχεια σε θέατρα της Αττικής. Και αυτό όχι μόνο γιατί οι βασικοί ηθοποιοί αλλά και ο χορός αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες -με κορυφαία του χορού την
Ηρώ Σαΐα σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο- αλλά γιατί εστιάζει σε γυναικείους χαρακτήρες και την εξέλιξη τους ανά τους αιώνας. Μια παράσταση για τη σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον έρωτα, τον θάνατο, το νυν και το επέκεινα. Μια παράσταση για τα αρχέγονα πάθη που διατρέχουν ακόμα τον πολιτισμό μας, γιατί είναι, εν τέλει, βαθιά ανθρώπινα.


Κλείσιμο

Η Σοφία Σπυράτου, που εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και έκανε τη χορογραφία του έργου επιθυμεί να μελετήσει το μυστικό δέος που αναδύεται από τις ακραίες ψυχικές συμπεριφορές μέσα από τις μορφές εμβληματικών γυναικών, όπως η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, η Εκάβη και η Μήδεια. Τη μουσική της παράστασης έχει συνθέσει ο Σταύρος Ξαρχάκος, τα σκηνικά επιμελείται ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Δάφνη Βαλέντε, ενώ όλες οι μεταφράσεις των αρχαίων κειμένων είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Τις ηρωίδες ενσαρκώνουν τέσσερις σπουδαίες Ελληνίδες με προεξέχουσα τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον ρόλο της Εκάβης, τη Μάνια Παπαδημητρίου, τη Βίκυ Παπαδόπουλου και την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.



Ξεχωριστή θέση στο έργο έχει όμως και ο χορός με την Ηρώ Σαΐα κορυφαία των πέντε γυναικών να παίρνει το λόγο, να τραγουδά και να χορεύει σε μια παράσταση πρόκληση για την ίδια. Μετά από έναν άκρως επιτυχημένο χειμώνα και την παράσταση «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» να μετράει sold out εμφανίσεις στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης η Ηρώ βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της. Αυτή η παράσταση άλλωστε ήταν και η αφορμή να βρεθεί μετά από 15 χρόνια με τη Σοφία Σπυράτου και έτσι να γίνει η πρόταση για το «Αρχαίο Αίμα». «Με τη Σοφία είχαμε γνωριστεί πρώτη φορά πριν χρόνια», μου λέει η Ηρώ, «όταν κάναμε στο χοροθέατρο Ροές τα σεμινάρια ερμηνείας τραγουδιού με τον Σταμάτη Κραουνάκη, από τα οποία και προέκυψε η Σπείρα Σπείρα. Τώρα που βρεθήκαμε ξανά, δουλέψαμε πολύ ουσιαστικά και παραγωγικά, έχουμε δεθεί ακόμα πιο πολύ και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή τη συνεργασία».

Ο ρόλος απαιτητικός, οι πρόβες εδώ και δύομιση μήνες πολύωρες και καθημερινές. Ωστόσο άξιζε τον κόπο. Η Ηρώ θα βρεθεί ξανά στον χορό ενός τέτοιου έργου έντεκα χρόνια μετά τη συμμετοχή της στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, όταν είχαν δώσει 60 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και είχαν παίξει στην Επίδαυρο. Απόφοιτος της δραματικής σχολή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη, η ίδια αγαπάει τις προκλήσεις και θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό, όπως άλλωστε κάνει πάντα. «Έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια κι από τότε μέχρι σήμερα έχω αποκτήσει κι άλλα, πολύ σημαντικά εφόδια ως προς τα εκφραστικά μου μέσα», τονίζει η Ηρώ, διευκρινίζοντάς μου ότι ο ρόλος αυτή τη φορά είναι αρκετά δύσκολος, μια και ο χορός έχει βασική συμμετοχή στην πλοκή του έργου: χορεύει, παίζει και τραγουδάει (στα νέα ελληνικά, αλλά και στο αρχαίο κείμενο), έχει συνδετικό και συμβολικό ρόλο και βρίσκεται για μιάμιση περίπου ώρα επί σκηνής σε συνεχή δράση.



Η παράσταση αποτελεί παραγγελία του Διεθνούς Φεστιβάλ «Πρέσπεια» και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου στου Παπάγου, στις 7 Σεπτεμβρίου στην Ηλιούπολη, στις 14 Σεπτεμβρίου στη Νέα Σμύρνη, στις 16 Σεπτεμβρίου στο Θεάτρο Βράχων, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψει στο Φεστιβάλ Αρχαίο Δράματος Στόμπι στα Σκόπια.

Info

Σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Δάφνη Βαλέντε
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Ερμηνεύουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου
Κορυφαία Χορού: Ηρώ Σαΐα
Χορός: Χλόη Μάντζαρη, Δομινίκη Μητροπούλου, Ζωή Μυλωνά, Αντιγόνη Φρυδά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης