Δουλεύοντας με φίλους

Δουλεύοντας με φίλους

O Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το “Loot” και ψάχνει χρηματοδότες μέσω του crowdfunding


Δουλεύοντας με φίλους
«Είμαστε μία παρέα. Καθίσαμε, μιλήσαμε, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα γι’ αυτό το έργο και είπαμε να το κάνουμε. Τόσο απλά», μου λέει ο Μάκης Παπαδημητρίου, που σκηνοθετεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το “Loot” του Τζο Ορτον με τους Γιάννο Περλέγκα, Ομηρο Πουλάκη, Δημήτρη Πασσά, Κατερίνα Λυπηρίδου και Γιώργο Μακρή.

Το “Loot” είναι μία ανατρεπτική μαύρη κωμωδία. Δύο νεαροί κλέβουν τα χρήματα από μία τράπεζα. Συμπτωματικά εκείνη τη μέρα έχει πεθάνει η μαμά του ενός και αποφασίζουν να κρύψουν τα χρήματα στο φέρετρο και να βάλουν το πτώμα στην ντουλάπα. Κι έρχεται ένας μπάτσος, μεταμφιεσμένος σε υπάλληλο της εταιρείας υδάτων, και προσπαθεί να ανακαλύψει πού έχουν πάει τα λεφτά.


«Εχει το χιούμορ που μου αρέσει», μου λέει ο Μάκης. «Είναι μια κωμωδία που σατιρίζει την αναλγησία και την αυθαιρεσία της εξουσίας. Εχει να κάνει επίσης με την ηθική και το πώς αντιμετωπίζουμε τον θάνατο, πώς στεκόμαστε απέναντι στην Εκκλησία. Ολα αυτά νομίζω ότι ακουμπούν πολύ στο σήμερα. Ο λόγος όμως που το διάλεξα δεν ήταν αυτός. Ηταν επειδή είναι πάρα πολύ αστείο σαν έργο».

Κλείσιμο
Ο ίδιος κάθεται για πέμπτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Εχουν προηγηθεί δύο πρωτόλεια έργα του στις πολύ αρχές της καριέρας του, ένας μονόλογος που πρωταγωνιστούσε η Κατερίνα Λυπηρίδου και η συν-σκηνοθεσία με τον Νίκο Κουρή στο «Τάβλι» του Κεχαΐδη. «Μου αρέσει, αλλά δεν είναι αυτό που λες “θέλω να γίνω σκηνοθέτης’. Προέκυψε και μπορεί να προκύψει και στο μέλλον. Βασικά ηθοποιός είμαι. Είναι όμως οι συνθήκες τέτοιες που το κάνω κι αυτό», μου εξηγεί.

Διότι μπορεί στο έργο λεφτά να υπάρχουν, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. «Θέλαμε όλο αυτό να το κάνουμε μόνοι μας συνειδητά», μου επισημαίνει ο Μάκης και συνεχίζει: «Είναι μία πολύ μικρή παραγωγή. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να τη χρηματοδοτήσουμε. Το παλεύουμε μέσω της διαδικασίας του crowdfunding, η οποία θεωρώ ότι στην Ελλάδα είναι στα σπάργανα ακόμα. Εδώ ο κόσμος δεν το ξέρει. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά projects που μαζεύουν εκατομμύρια μέσω crowdfunding. Δεν αφορούν βέβαια πάντα τις τέχνες. Εδώ το προσπαθούμε. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν και το κάνουν μέσα από αυτή τη διαδικασία».


Ο στόχος έχει τεθεί στα 5.500 ευρώ και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέτουν προσφορές από 10 έως 30 ευρώ μέσω του Indiegogo. Στα 20 ευρώ κερδίζεις μία μονή πρόσκληση, στα 30 μία διπλή για να δεις την παράσταση όταν ανέβει. Τώρα αν θέλει κάποιος να δώσει περισσότερα, τα παιδιά δεν θα πουν όχι. «Οσα κι αν καταφέρουμε να μαζέψουμε είναι θετικό», μου λέει ο Μάκης. Η καμπάνια ολοκληρώνεται στις 6 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε ευελπιστούν ότι θα έχουν πλησιάσει τον στόχο τους.

«Πόσο πολυτέλεια είναι στις μέρες μας να δουλεύεις με τους δικούς σου όρους;» αναρωτιέμαι. «Δεν ξέρω αν είναι πολυτέλεια. Προσωπικά αισθάνομαι τυχερός. Δεν είναι ότι δουλεύω ακριβώς με τους όρους που θέλω, αλλά σε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορώ να συμβιβαστώ και να υπάρξω. Μπορεί να ήθελα να δουλεύω και με καλύτερους όρους, αλλά μετράς πώς είναι και το γενικότερο κλίμα γύρω σου», σχολιάζει ο Μάκης. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη παράσταση, μου εξηγεί ότι θα παίζεται μόνο Δευτέρα και Τρίτη. «Δεν είναι δηλαδή η βασική μας επαγγελματική ενασχόληση. Δεν ξεκινάς μέσα από ένα Δευτερότριτο για να καλύψεις τα έξοδά σου, οπότε εκ των πραγμάτων πας να κάνεις κάτι που γουστάρεις. Ε, γιατί να μην το κάνεις και με ανθρώπους που γουστάρεις;» μου λέει.

«Και; Στο τέλος βγαίνει κάτι;» τον ρωτάω. «Αν το θέατρο είναι μεγάλο, ο θίασος μικρός και η παράσταση σκίσει δεν είναι ότι θα γίνεις πλούσιος, αλλά μπορεί να υπάρχει ένα αξιοπρεπές συμπλήρωμα στον μισθό σου. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου όμως είναι ένα μικρό θέατρο, δεν έχει πάρα πολλές θέσεις. Στον “Βυσσινόκηπο’, παρόλο που η παράσταση πήγε πολύ καλά, τα χρήματα που παίρναμε ήταν συμβολικά. Σε κάτι τέτοιο ελπίζω και τώρα.Δεν περιμένω ότι θα λύσω το οικονομικό μου πρόβλημα. Περισσότερο επενδύω καλλιτεχνικά σε αυτό που κάνουμε, παρά στο οικονομικό. Μακάρι να βγει η παραγωγή», μου απαντά ο Μάκης.


Το θετικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το “Loot” είναι ένα έργο που μπορεί πράγματι να γεμίσει ασφυκτικά το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Είναι μία εξαιρετικά καλογραμμένη και έξυπνη κωμωδία καταστάσεων και αυτό το λες ατού, αφού ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει. Ενα σπίτι, ένα φέρετρο, μία ντουλάπα… Αυτό είναι το σκηνικό της παράστασης. «Πατάμε πάνω στο έργο. Είναι τόσο ωραίο, που θα ήταν άστοχο να κάνουμε αλλαγές στην πλοκή», σημειώνει ο Μάκης. «Θα έλεγα ότι έχουμε κάνει μία μικρή διασκευή με τη λογική ότι έχουμε εντάξει πολλά πράγματα που έχουν προκύψει μέσα από τις πρόβες και τα εκφράζουμε με ένα δικό μας τρόπο. Η ιστορία όμως μένει ίδια».

«Τι είναι αυτό που θα σε έκανε να σταματήσεις το θέατρο;» τον ρωτάω με δεδομένο ότι τα πράγματα πια έχουν δυσκολέψει πολύ και ο βιοπορισμός πολλές φορές αποδεικνύεται όνειρο απατηλό. Η απάντηση του Μάκη με αιφνιδιάζει. «Το σινεμά. Αν μπορούσα να κάνω μόνο σινεμά θα έκανα μόνο σινεμά. Αγαπώ το θέατρο πολύ, αλλά αγαπώ το σινεμά περισσότερο», μου εξηγεί.

Κάπως έτσι με ενημερώνει για τα κινηματογραφικά του σχέδια. «Πριν από έναν χρόνο συμμετείχα στα γυρίσματα της νέας ταινίας της Αθηνάς Τσαγγάρη, το “Chevalier”, που φαντάζομαι ότι μέσα στη σεζόν θα ξεκινήσει να προβάλλεται. Επίσης, το καλοκαίρι έκανα μια ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το “Suntan”, που γυρίστηκε στην Αντίπαρο. Τον Δεκέμβρη μάλιστα έχουμε και συμπληρωματικά γυρίσματα πάλι στην Αντίπαρο», μου αποκαλύπτει.



Ο ίδιος βλέπει σινεμά όσο του επιτρέπουν οι θεατρικές του υποχρεώσεις. Και φυσικά βλέπει και ελληνικό σινεμά. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ελπιδοφόρα φουρνιά νέων σκηνοθετών, που παρουσιάζουν πολύ αξιόλογες ταινίες, αν και οι περισσότερες είναι art house και φεστιβαλικές. Ελπίζω στο μέλλον να γίνει ένας συγκερασμός. Να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα αυτό το καλλιτεχνικό σινεμά να γίνει και περισσότερο εμπορικό, να το βλέπει περισσότερος κόσμος και στην Ελλάδα», παρατηρεί.

Στην πραγματικότητα αυτό που ελπίζει για το ελληνικό σινεμά ο Μάκης, είναι αυτό που έχει καταφέρει ο ίδιος για τον εαυτό του. Να παραμένει αγαπητός από ένα ανομοιογενές κοινό χωρίς να του κάνει τα χατίρια. Κι αυτό είναι κατάκτηση.

Info: Εδώ θα βρεις την καμπάνια για τη χρηματοδότηση του «Loot» στο Indiegogo.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης